Lakáshitelezés 2019: a legfontosabb adatok

2020. 04. 22., 16:45

2019. december 31-én a lakáshitel-állomány 3632 milliárd forint volt, 308 milliárd forinttal nagyobb a 2018 véginél – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Bővült a piaci lakáshitelek állománya

2019. december 31-én a lakáshitel-állomány 3632 milliárd forint volt, 9,3 százalékkal (308 milliárd forinttal) nagyobb a 2018 véginél. A lakáshitelek állománya a háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül közel 55 százalékot tett ki, GDP-hez viszonyított aránya az egy évvel korábbival megegyező maradt (7,8 százalék).

Az év első felében a hitelállomány bővülése elsősorban a kedvező feltételekkel elérhető piaci hiteleknek tulajdonítható. Az év második felében ugrásszerűen bővült a támogatott hitelek kihelyezése, ez azonban a teljes hitelállomány alakulásában még nem játszott meghatározó szerepet.

2018 végéhez képest az államilag támogatott hitelek állománya 1,2 százalékkal, a támogatás nélküli hiteleké 11 százalékkal nőtt. Ennek hatására az év folyamán az állami támogatás nélküli hitelek aránya 82-ről 84 százalékra emelkedett a teljes hitelállományon belül.

A problémamentes hitelek aránya 2015 óta folyamatosan javult, a 2016. évi 89 százalékról 2019-ben 97 százalékra emelkedett.

2019 végére a teljesítő hitelek aránya meghaladta a 97 százalékot, a nem teljesítő kitettség 2,7 százalékos aránya pedig javulást mutatott az egy évvel korábbi állapothoz képest (5,1 százalék). A nem teljesítő hitelek száma 2019 végére az előző év végi 34 ezerről 18 ezerre csökkent. 2019-ben az átstrukturált lakáshitelek a teljesítő hitelek 0,8 százalékát tették ki, a nem teljesítő hitelek 29 százalékában történt átstrukturálás.

Nőtt az átlagos engedélyezett hitelösszeg

2019-ben 97 ezer lakáshitelt engedélyeztek, 907 milliárd forint értékben. 2018 azonos időszakához képest az engedélyezett hitelek száma 11 százalékkal mérséklődött, ugyanakkor összegük 6,3 százalékkal emelkedett. Az egy engedélyezésre jutó átlaghitel összege 2019 december végére elérte a 9,4 millió forintot, amely 1,5 millió forinttal több, mint 2018 végén.

A vizsgált időszakban több intézkedés is hozzájárult a támogatott lakáshitelezés bővüléséhez:

  • 2018 végétől emelkedett az új lakáshoz igénybe vehető családi otthonteremtési támogatás (csok) összege, és ekkor bővült a jogosultak köre is.
  • 2019 júliusától használt lakások vásárlásához is elérhető lett a csok hitel, és megszűnt a 35 milliós értékhatár, ezzel a támogatott hitel a nagyvárosi igénylők szélesebb köre számára vált elérhetővé. Ugyanekkor elindult a falusi csok is, mely együttesen kínál támogatott hitelt lakásvásárlásra és -felújításra.

Mindezek hatására a 2019. év folyamán közel kétötöddel több államilag támogatott lakáskölcsönt engedélyeztek, miközben összegük majdnem duplájára emelkedett: az átlagos hitelösszeg az egy évvel korábbi 7,4 millióról 10,1 millió forintra nőtt. Az állami támogatás nélküli hitelek száma 15 százalékkal csökkent, ugyanakkor átlagos összegük 2018-hoz képest 7,9 millióról 9,3 millió forintra emelkedett.

2019-ben a hitelintézetek nem engedélyeztek devizaalapú lakáshitelt.

A legtöbb hitelt használtlakás-vásárlásra vették fel

2019 folyamán több mint 147 ezer lakáshitelt folyósítottak, összesen 876 milliárd forint értékben. A folyósított hitelek száma több mint egyharmaddal, összege 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest.

  • lakáshitelezésben továbbra is a használt lakások vásárlására fordított hitelek domináltak, a folyósított hitelek több mint fele ezt a célt szolgálta. 2019-ben a használtlakás-vásárláshoz folyósított hitelek száma közel egynegyedével bővült egy év alatt. Az átlagos hitelösszeg az egy évvel korábbi 8,9 millióról 7,2 millió forintra csökkent.
  • Az építéshez nyújtott hitelek száma kétötödével, összegük közel egynegyedével nőtt 2018-hoz képest. Az átlagos hitelösszeg 600 ezer forinttal, 4,2 millió forintra csökkent. Az újlakás-vásárláshoz nyújtott hitelek száma 42 százalékkal, összesített értéke 29 százalékkal bővült. Erre a célra átlagosan 9,9 millió forint hitelt folyósítottak, ez az egy évvel korábbinál 1,1 millió forinttal kevesebb. 2019-ben nőtt az új lakásokhoz kapcsolódó hitelezés súlya. Az új lakások építésére és vásárlására folyósított hitelek összesített értéke megközelítette a használtlakás-vásárlásra fordított hitelek összegének egyharmadát, szemben a megelőző év egynegyedet kitevő arányával.
  • A korszerűsítési, bővítési hitelek száma 2019-ben 62 százalékkal, összesített értéke 13 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, miközben az átlagos hitel összege 2,9 millióról 2 millió forintra csökkent.
  • Az említett főbb hitelcélok mellett a hitelkiváltások száma több mint duplájára, összegük pedig tizedével nőtt az előző év azonos időszakához mérten, miközben az átlagos hitelösszeg (2,9 millió forint) a felére esett vissza.

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS