Lakáshitel-törlesztésre is használható az egészségpénztári befizetés utáni kedvezmény

2023. 03. 24., 13:49

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés után igénybe vett kedvezmény. Sokan, sokféle módon próbálják hamar lezárni lakáshitelüket, igyekeznek spórolni a teljes visszafizetendő összegen, mégsem tudnak erről a lehetőségről, holott, ez 10 éves távlatban akár több mint 2 millió forintos személyi jövedelemadó jóváírást is jelenthet, ha az ügyfél minden fontos szabályt betart. A legfontosabb tudnivalókat a Credipass pénzügyi szakértői foglalták össze.

„Talán a legnagyobb pénzügyi tudatossággal rendelkező ügyfelek között is ritkán ismert tény, hogy az egészségpénztári megtakarítás önsegélyező jelleggel hiteltörlesztésre is fordítható. A jelenleg érvényes szabályozás szerint, a mindenkori bruttó minimálbér 15 százalékát, tehát közel havi harmincezer forintot lehet lakáscélra fordítani a pénztáron keresztül” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. – Fontos kitétel azonban, hogy egészségpénztárból kizárólag lakáscélú jelzáloghitelt lehet törleszteni, tehát lakásvásárlási, -építési, -felújítási vagy -bővítési hitelt, valamint olyan kiváltott hitelt, ahol a lakáscél és az ingatlanfedezet megmaradt.”

Aki egészségpénztári megtakarítását lakáshitel fizetésére is hasznosítja, egyszerűen növelheti a törlesztésre fordítható forrást, hiszen az egészségszámlára feltöltött összeg 20 százaléka az adóbevalláskor a pénztár által kiállított adóigazolás alapján személyi jövedelemadó-visszatérítésként visszaigényelhető. Az érvényben lévő szabályoknak megfelelően a lakáscélra fordítandó befizetés havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százaléka lehet (az idei évben ez 34 800 forint/hó), de maximum a hitelre kifizetett törlesztőrészlet összege. A havi utalásnál érdemes valamivel többel kalkulálni, hogy az egészségpénztárak által levont működési költséget (kb. 5–7 százalék) is fedezze a befizetett összeg. Amennyiben havi 37 500 Ft-tal számolunk, az éves szinten 450 000 forintot jelent, amelynek 20 százaléka, vagyis 90  000 forint már biztosan visszaigényelhetővé válik az éves szinten legfeljebb 150 000 forintos keretből.

Ezzel a lehetőséggel adós és adóstárs külön-külön élhet, így ez az opció egy házaspár esetében már évi 180 ezer forint pluszt jelent. Az évről évre növekvő minimálbérnek köszönhetően pedig 10 éves távlatban, ez már több mint 2 millió forintos szja-jóváírást is jelenthet. Az összeg maximalizálása és az önsegélyező családi szolgáltatások közötti átfedésből – például önkéntes nyugdíjpénztári befizetés – adódó ütközés elkerülése érdekében tanácsos pénzügyi szakértő segítségét kérni.

Elengedhetetlen továbbá, hogy az egészségpénztári befizetésből történő hiteltörlesztés esetén a takarékoskodó a hitelszerződésben adósként, vagy adóstársként szerepeljen, illetve saját néven lévő számláról, késedelem és hátralék nélkül kell fizetni a törlesztést. A folyamatos teljesítést igazolni is kell, méghozzá az előző három havi törlesztőrészlet befizetéséről szóló dokumentációval.

A támogatás összegét a pénztár a havi törlesztés befizetésének igazolása után lakossági folyószámlára vagy közvetlenül a hitelt folyósító pénzintézetben található hitelszámlára is utalhatja, automatikusan törlesztve ezzel a hitelt, akár előtörlesztésként, akár a havi törlesztés részeként.

„Az önsegélyező szolgáltatásokhoz, így a lakáshitel törlesztéséhez is csak a már legalább 180 napja a pénztárban tartott egyenleg használható. Tehát minimum fél évig kell takarékoskodni, mielőtt az összeg lakáscélra fordítható, ezért érdemes minél előbb pénzügyi szakértői segítséggel kiválasztani az ügyfél számára legmegfelelőbb egészségpénztári szerződést” – tette hozzá Fülöp Krisztián.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS