Közös golfozás helyett Big Data elemzés

2021. 07. 01., 17:00

Bár a számuk 15 év alatt több mint duplájára nőtt, egyre nagyobb a terhelés a magyarországi privátbankárokon. Az egy főre eső kezelt vagyon összege immár megközelíti a 16 milliárd forintot, emellett az ügyfelek mind szélesebb palettán fogalmazzák meg elvárásaikat. 2021 vízválasztó lehet abból a szempontból is, hogy melyik vagyonkezelő tudja sikerrel megtartani és motiválni munkatársait.

Míg 2005-ben még csak 185 privátbanki tanácsadó dolgozott Magyarországon, tavaly év végére számuk meghaladta a négyszázat. A szakemberek által kezelt vagyon átlagos összege pedig az elmúlt másfél évtizedben megháromszorozódott: 4,8 milliárd forintról 15,8 milliárd forintra nőtt.

„Nem csak e tekintetben egyre nagyobb a terhelés a hazai privátbankárokon. A világjárvány felgyorsított számos korábban már látható trendet, és új igényeket is támasztott a szakemberekkel szemben. Ma már egy privátbankártól azt várják el, hogy pénzügyi Jolly Jokerként funkcionáljon és bróker helyett olyan személyes tanácsadóvá fejlessze magát, aki a legújabb digitális felületeket is rutinszerűen kezeli. Aki nem csak befektetési tanácsadó, hanem a banküzem és a pénzügyek széles palettájára rálátással bíró szakember és egy kicsit üzleti coach is” ‒ hívja fel a figyelmet Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója.

A pénzügyi tanácsadó cég 2004 óta piacvezető Magyarországon a vagyonkezelési monitoring és kutatási tanácsadásban, ügyfelei között tudva a bankszektor minden szolgáltatóját.

Hard times, soft skills

Idén a privátbanki szolgáltatók 80 százaléka több forrást fordít majd IT-fejlesztésekre, mint az elmúlt 20 évben bármikor, és a vezetők 47 százaléka szerint ez az év meghatározó lesz a munkatársak megtartása és motiválása szempontjából is – derül ki a Blochamps 2021-re vonatkozó elemzéséből.

„A jövő privátbankárának tudását az minősíti majd, hogy az ügyfél problémáiban felismeri-e azt, hogy valójában milyen jellegű támogatásra van szüksége. Azaz specialistából generalistává kell válniuk, és ehhez a tudásfejlesztéshez a szolgáltatóknak kell biztosítaniuk a szakmai edukációs hátteret. Azoknak, akik meg szeretnék tartani piaci pozíciójukat és növelni a részesedésüket, nagy hangsúlyt kell fektetniük a soft skillek fejlesztésére is” ‒ teszi hozzá Karagich István.

Noha a hard skillek fontos szerepet játszanak az első benyomások kialakításakor, a fiatalabb privátbanki ügyfelek ma már főként rugalmasságot, asszertivitást, karizmatikus személyiséget, tettrekészséget és a digitális felületeken is működő, kiemelkedően jó kommunikációs készségeket várnak el, amikor bankárt választanak.

„Míg néhány éve még elegendő volt évente egy-egy 3 napos anyabanki vizit a szakemberek továbbképzéséhez, ma már tematikus és specifikus workshopokra, lokális versenytárs monitoringra, esettanulmányok rendszeres és mélyreható vizsgálatára, szituációs gyakorlatok végzésére van szükség” ‒ véli a szakember, aki szerint mindez korántsem azt jelenti, hogy a privátbankároknak egy személyben túl kellene szárnyalniuk a technológiai újításokat.

A munkaadóknak támogatniuk kell a privátbankári munka egyre bővülő feladataihoz annak készségfejlesztő folyamatát, a szakmának szüksége van itthon is a komplex, lokális tudásfelvételre.

„Rendkívül közelről látjuk a szektor vagyonkezelési szolgáltatóinak az igényváltozásait abból, hogy milyen workshop elvárásokkal keresnek meg bennünket. Az azokra adott üzletági válaszokban unikális lehetőségünk nyílik arra, hogy az érintett szakembereknek hasznos „best practice” étlapot tudjunk átnyújtani a nemzetközi mintákból, amelyből felhasználhatják a számukra legjobban adaptálható megoldásokat.”

Közös golfozás helyett Big Data elemzés

„Inkább a magas komplexitású, a digitális platformokon keresztül el nem érhető hozzáadott értékekre kell összpontosítaniuk, és kihasználni a hibrid tanácsadásban rejlő lehetőségeket. A nemzetközi trendek egyértelműen azt mutatják, hogy a közös golfozások és ebédek helyét felváltja az online és a social media alapú kommunikáció. A következő években a digitális felületek válnak a legnagyobb csatatérré, ha a privátbanki ügyfelek meggyőzéséről van szó. A vagyonkezelők szakértelme és iránymutatása még mindig domináns, de ha meg akarják tartani ügyfeleiket, meg kell tanulniuk bővíteni képességeiket az elérhető digitális innovációkkal a legmagasabb ügyfélszegmensek felé is. Az ügyfelek 0-24 órában elérhető portfóliókimutatásokra, látványos, ugyanakkor egyszerű, egyedi, interaktív ábrákra vágynak. A fiatal generációk tagjainál legalábbis mindenképp.” ‒ teszi hozzá a kutatást összeállító Kovács Andrea és Csepeti Fanny.

Számos más területen is dinamikusan változnak az igények a hozammal szembeni elvárásoktól az egészségügyi, oktatással, nyugdíjjal kapcsolatos pénzügyi tervekig. Ennyiféle elvárásnak csak az lesz képes megfelelni, akinek a munkáltatója háttértámogatásként stabilan biztosítja a komoly és folyamatos adatmérést, az intelligens és következetes adatfelhasználást, valamint a bővüléshez szükséges lokális erőforrásokat, ugyanakkor tehermentesíti privátbankárait a fölösleges adminisztráció alól.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS