Kamatvihar előtti csend a lakáshiteleknél

2023. 01. 17., 09:21

Januárban elindultak lefelé a referenciakamatok, ez azonban a lakáshitelek árán még nem látszik. A nagy bankoknál beálltak a kamatok, így az ingatlanszerzés továbbra sem lett olcsóbb a kölcsönből vásárlóknak. Ha azonban tartósan alacsonyak maradnak a referenciakamatok, az a lakáshitelek árazására is ki fog hatni – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

December óta egyre kisebb mozgást látni a lakossági hitelek kamatainál. Míg az elmúlt hónapokban a havi legalább egyszeri, de sok esetben akár kétszeri emelés volt a jellemző, mostanra a nagybankoknál szinte megmeredtek a kamatok, kevés és a korábbiaknál sokkal kisebb a mozgás.

A lakáshitelek árazását leginkább befolyásoló referenciakamatok a hosszan tartó, folyamatos emelkedés után az ősszel óriási hullámvasutazásba kezdtek. A decemberi hullámhegyet januárban meredek zuhanás követte. A lakáshitelek jelentős részére ható BIRS néhány hét alatt több százalékkal csökkent:

 • az 5 éves BIRS az év eleje óta 11,09 százalékról 8,5 százalékra, 
 • a 10 éves BIRS 9,6 százalékról 7,55 százalékra,
 • a 20 éves BIRS pedig 9,43 százalékról 7,44 százalékra mérséklődött, ami a tavaly júniusi szintnek felel meg.

Ezek a hektikus változások még nem érhetők tetten a jelzálogkölcsönök kamataiban, azok december óta szinte befagytak. Ha azonban a BIRS tartósan képes megálllapodni ezen a szinten vagy még csökken is, az előbb-utóbb jelentkezik az új lakáshitelek árazásában. Addig maradnak az átlagosan 10 százalék körüli kamatok, ami egyben azt is jelenti, hogy a drasztikusan visszaeső hitelkereslet újraindulására is várni kell még.

Így változtak a hitelkamatok januárban

A 2023 eleji gyér mozgások óta a nagybankok közül egyedül az Erste nyúlt a kamataihoz, és új lakáshitelt is bevezetett. A Bank360.hu összesítése szerint rajta kívül csak a kisebb bankok hajtottak végre komolyabb kamatkorrekciókat.

Az Erste Bank a jelzáloghitelek kamatain módosított január 16-tól, de ami ennél is érdekesebb az igénylőknek, bevezetett a 20 éves kamatperiódusú, a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelt. Az ügyleti kamat ennél a konstrukciónál 11,27 százalék. Az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata 1 százalékponttal emelkedett, a 10 éves kamatperiódusnál pedig 0,15, illetve 0,50 százalékpont volt az emelés mértéke, az igényelt hitelösszegtől függően. A módosítás érintette a lakáscélú és a szabad felhasználású kölcsönöket, illetve a Minősített Fogyasztóbarát hiteleket is.

A Gránit Bank az elmúlt héten emelt a jelzáloghitelek kamatán, az alábbi feltételek január 10-től érvényesek:

 • az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata 0,40 százalékponttal,
 • a 10 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata pedig 0,50 százalékponttal lett magasabb. 

A változás érintette a lakásvásárlásra, építkezésre, hitelkiváltásra felvehető kölcsönök, illetve a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatait is. Az ügyleti kamat így a Gránit Bank hosszabb időre fixálható jelzáloghiteleinél 9,59-12,37 százalék között van.

Az Oberbank általános csökkentést hajtott végre, a novemberi módosítások után már másodszor. A csökkentés mértéke:

 • 5 éves kamatperiódus és maximum 5 éves futamidő esetén 1,15 százalékpont,
 • 10 éves kamatperiódus esetén 1 százalékpont,
 • fix kamatozás és 11-15 év közötti futamidő esetén pedig 0,52 százalékpont. 

A módosítások után az ügyleti kamat az Oberbanknál 10,15 és 13,30 százalék között van.

Van, aki ritkán emel, de akkor nagyot

A személyi kölcsönöknél az elmúlt időszakban egyetlen változás történt. A Provident személyi hitel feltételei utoljára július közepén változtak, a mostani módosítások pedig január 17-től lépnek életbe, az alábbiak szerint:

 

 • az 57 heti hitel kamata 3,49 százalékponttal,
 • 72 heti hitel kamata 3,51 százalékponttal,
 • 110 heti hitel kamata 3,48 százalékponttal,
 • 30 havi hitel kamata 3,47 százalékponttal emelkedett. 

Az ügyleti kamat így mind a négy választható futamidő esetében 29 százalék fölé emelkedett, 29,36-29,51 százalék közé.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS