Igazolásra van szükség a lakástámogatásokhoz? – Március 22-ig már nincs időpont a fővárosi kormányhivatalokban!

2021. 03. 09., 19:45

Számos lakástámogatás igényléséhez szükség van igazolásra, például arról, hogy megvan az igényléshez szükséges minimális társadalombiztosítási jogviszony. Relatív hosszú ügyintézési időre számíthat az, aki személyesen szeretné intézni a dokumentum beszerzését: a fővárosi kormányhivataloknál március 22-ig nem lehet szabad időpontot találni.

Számos otthonteremtési támogatás elérhető már az idei évtől, a kedvezmények igényléséhez azonban számos feltételt szükséges teljesíteni a családoknak. Arról pedig gyakran igazolást szükséges hozni, hogy az igénylő ténylegesen megfelel az adott elvárásnak. Ilyen például a minimális társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó előírás, melynek teljesítéséről a legtöbb esetben igazolást kell hoznia az igénylőnek.

  • Csok támogatás igényléséhez legalább fél éves Tb-jogviszonyt kell igazolnia az igénylőnek. Sőt, a 10 millió forintos támogatás elnyeréséhez – ez újépítésű lakás vásárlása, építés esetén érhető el, amennyiben 3 gyermekre igénylik a csok-ot – legalább 2 éves biztosítotti jogviszony szükséges.
  • A preferált kistelepüléseken elérhető emelt összegű falusi csok igényléséhez legalább 1 éves Tb-jogviszonyt szükséges igazolni. (Ha három gyermekre igényli a támogatást a család, akkor itt is legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni.)
  • Babaváró hitel elnyeréséhez már legalább 3 éves Tb-jogviszonyra van szükség, melynek meglétét igazolással kell alátámasztania az igénylőnek.
  • lakásfelújítási támogatás iránti kérelem benyújtásához legalább 1 éves Tb-jogviszonyra van szükség, erről azonban elégséges nyilatkoznia az igénylőnek. Ugyanakkor, a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes kamatozású otthonfelújítási hitelhez már igazolni kell a szükséges egy éves Tb-jogviszony meglétét.
  • csok-hitel, az illetékmentesség és az 5 százalékos áfa-visszatérítési támogatás igénylésénél feltétel, hogy a család csok-ot is igényeljen, azaz szükséges igazolást benyújtani az elvárt Tb-jogviszonyról.
  • A 27 százalékos adó-visszatérítési támogatás igényléséhez nem szükséges csok támogatást kérni. Ugyanakkor a fél éves Tb-jogviszony megléte itt is elvárás, ráadásul jelen esetben is igazolás szükséges a feltétel teljesüléséről.
  • Az áfa mértékét új építésű lakások vásárlásakor 27 százalékról 5 százalékra csökkentették 2021-től. Ezen kedvezmény elnyerésének nem feltétele, hogy a vevőnek legyen megfelelő Tb-jogviszonya.

Vagyis az áfacsökkentésen és az otthonfelújítási támogatáson kívül minden támogatási elemhez elengedhetetlen a megfelelő Tb-jogviszonyról szóló igazolás.

A fővárosi kormányhivatalokban nincs szabad időpont március 22-ig

A támogatásokhoz szükséges Tb-igazolást a kormányhivatalokban állítják ki, ahol a jelenlegi, szigorított vészhelyzeti eljárások mellett is változatlanul teljes nyitva tartással várják az ügyfeleket. Azonban előzetesen mindenképpen szükséges időpontot foglalni az ügyintézéshez, melyet ide kattintva lehet megtenni. (A vészhelyzetre való tekintettel időpontot ügyfélkapu nélkül is lehet foglalni.)

Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy jelentős lehet az érdeklődés, ugyanis a fővárosi kormányhivataloknál egészen március 22-ig nem találni szabad időpontot. (A Bankmonitor szakértői bejelentkezés nélkül kerestek szabad időpontot a kormányhivataloknál „babaváró hitel”, „családi otthonteremtési kedvezmény” és „otthonfelújítási támogatás” ügykör kiválasztásával.) Az időpontfoglalást a Bankmonitor szakértői 2021.03.08-án délután 5 órakor ellenőrizték, természetesen a későbbiek során további időpontokat is befoglalhattak az érdeklődők, illetve akár fel is szabadulhattak időpontok.

Aki otthonteremtési támogatást szeretne igényelni és személyesen szeretné az igazolásokat beszerezni, az kalkuláljon hosszabb ügyintézési idővel. Illetve érdemes már most megnézni és lefoglalni akár a későbbi szabad időpontokat is.

Vidéken valamivel jobb a helyzet

Az egyes megyeszékhelyen lévő kormányhivataloknál valamivel jobb a helyzet. (Ott sem lehet szabadon válogatni az időpontok közül, de a legtöbb esetben az elkövetkező két hétre jó pár időpontot lehet találni.) Ugyanakkor néhány esetben – például Salgótarján, Kaposvár, Tatabánya – már csak elvétve találni szabad helyeket az elkövetkező két hétre.

Nem szükséges feltétlenül személyesen igényelni az igazolást

Természetesen nem szükséges személyesen bemenni a kormányhivatalba az igazolásért. A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy az Ügyfélkapuval rendelkező érdeklődők azon keresztül nyújtsák be az igénylésüket. Az Ügyfélkapun belül az „epapír szolgáltatáson” keresztül az „új levél írása” menüpontba szükséges belépni. Ezen belül:

  • „Kormányhivatali ügyek” témacsoport
  • „Egészségbiztosítási pénztári feladatok” ügycsoport
  • „Címzett”-ként szükséges kiválasztani az illetékes kormányhivatalt.

A kérelemhez szkennelt formában kell csatolni a kitöltött nyomtatványt. (Eddigi információink alapján akár egy megfelelően megírt szabad formátumú levél is elfogadható.) Akár postán is beküldhető a kérelem, ebben az esetben a kérelem mellé csatolni szükséges TAJ kártya, a lakcímkártya és a személyi igazolvány másolatát is. Természetesen az igazolást nem azonnal állítja ki a kormányhivatal, ugyanakkor két hét alatt előreláthatóan mindenki megkapja a kért igazolást.

Bankmonitor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS