Igazolásra van szükség a lakástámogatásokhoz? – Március 22-ig már nincs időpont a fővárosi kormányhivatalokban!

2021. 03. 09., 19:45

Számos lakástámogatás igényléséhez szükség van igazolásra, például arról, hogy megvan az igényléshez szükséges minimális társadalombiztosítási jogviszony. Relatív hosszú ügyintézési időre számíthat az, aki személyesen szeretné intézni a dokumentum beszerzését: a fővárosi kormányhivataloknál március 22-ig nem lehet szabad időpontot találni.

Számos otthonteremtési támogatás elérhető már az idei évtől, a kedvezmények igényléséhez azonban számos feltételt szükséges teljesíteni a családoknak. Arról pedig gyakran igazolást szükséges hozni, hogy az igénylő ténylegesen megfelel az adott elvárásnak. Ilyen például a minimális társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó előírás, melynek teljesítéséről a legtöbb esetben igazolást kell hoznia az igénylőnek.

  • Csok támogatás igényléséhez legalább fél éves Tb-jogviszonyt kell igazolnia az igénylőnek. Sőt, a 10 millió forintos támogatás elnyeréséhez – ez újépítésű lakás vásárlása, építés esetén érhető el, amennyiben 3 gyermekre igénylik a csok-ot – legalább 2 éves biztosítotti jogviszony szükséges.
  • A preferált kistelepüléseken elérhető emelt összegű falusi csok igényléséhez legalább 1 éves Tb-jogviszonyt szükséges igazolni. (Ha három gyermekre igényli a támogatást a család, akkor itt is legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni.)
  • Babaváró hitel elnyeréséhez már legalább 3 éves Tb-jogviszonyra van szükség, melynek meglétét igazolással kell alátámasztania az igénylőnek.
  • lakásfelújítási támogatás iránti kérelem benyújtásához legalább 1 éves Tb-jogviszonyra van szükség, erről azonban elégséges nyilatkoznia az igénylőnek. Ugyanakkor, a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes kamatozású otthonfelújítási hitelhez már igazolni kell a szükséges egy éves Tb-jogviszony meglétét.
  • csok-hitel, az illetékmentesség és az 5 százalékos áfa-visszatérítési támogatás igénylésénél feltétel, hogy a család csok-ot is igényeljen, azaz szükséges igazolást benyújtani az elvárt Tb-jogviszonyról.
  • A 27 százalékos adó-visszatérítési támogatás igényléséhez nem szükséges csok támogatást kérni. Ugyanakkor a fél éves Tb-jogviszony megléte itt is elvárás, ráadásul jelen esetben is igazolás szükséges a feltétel teljesüléséről.
  • Az áfa mértékét új építésű lakások vásárlásakor 27 százalékról 5 százalékra csökkentették 2021-től. Ezen kedvezmény elnyerésének nem feltétele, hogy a vevőnek legyen megfelelő Tb-jogviszonya.

Vagyis az áfacsökkentésen és az otthonfelújítási támogatáson kívül minden támogatási elemhez elengedhetetlen a megfelelő Tb-jogviszonyról szóló igazolás.

A fővárosi kormányhivatalokban nincs szabad időpont március 22-ig

A támogatásokhoz szükséges Tb-igazolást a kormányhivatalokban állítják ki, ahol a jelenlegi, szigorított vészhelyzeti eljárások mellett is változatlanul teljes nyitva tartással várják az ügyfeleket. Azonban előzetesen mindenképpen szükséges időpontot foglalni az ügyintézéshez, melyet ide kattintva lehet megtenni. (A vészhelyzetre való tekintettel időpontot ügyfélkapu nélkül is lehet foglalni.)

Azt azonban mindenkinek tudnia kell, hogy jelentős lehet az érdeklődés, ugyanis a fővárosi kormányhivataloknál egészen március 22-ig nem találni szabad időpontot. (A Bankmonitor szakértői bejelentkezés nélkül kerestek szabad időpontot a kormányhivataloknál „babaváró hitel”, „családi otthonteremtési kedvezmény” és „otthonfelújítási támogatás” ügykör kiválasztásával.) Az időpontfoglalást a Bankmonitor szakértői 2021.03.08-án délután 5 órakor ellenőrizték, természetesen a későbbiek során további időpontokat is befoglalhattak az érdeklődők, illetve akár fel is szabadulhattak időpontok.

Aki otthonteremtési támogatást szeretne igényelni és személyesen szeretné az igazolásokat beszerezni, az kalkuláljon hosszabb ügyintézési idővel. Illetve érdemes már most megnézni és lefoglalni akár a későbbi szabad időpontokat is.

Vidéken valamivel jobb a helyzet

Az egyes megyeszékhelyen lévő kormányhivataloknál valamivel jobb a helyzet. (Ott sem lehet szabadon válogatni az időpontok közül, de a legtöbb esetben az elkövetkező két hétre jó pár időpontot lehet találni.) Ugyanakkor néhány esetben – például Salgótarján, Kaposvár, Tatabánya – már csak elvétve találni szabad helyeket az elkövetkező két hétre.

Nem szükséges feltétlenül személyesen igényelni az igazolást

Természetesen nem szükséges személyesen bemenni a kormányhivatalba az igazolásért. A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy az Ügyfélkapuval rendelkező érdeklődők azon keresztül nyújtsák be az igénylésüket. Az Ügyfélkapun belül az „epapír szolgáltatáson” keresztül az „új levél írása” menüpontba szükséges belépni. Ezen belül:

  • „Kormányhivatali ügyek” témacsoport
  • „Egészségbiztosítási pénztári feladatok” ügycsoport
  • „Címzett”-ként szükséges kiválasztani az illetékes kormányhivatalt.

A kérelemhez szkennelt formában kell csatolni a kitöltött nyomtatványt. (Eddigi információink alapján akár egy megfelelően megírt szabad formátumú levél is elfogadható.) Akár postán is beküldhető a kérelem, ebben az esetben a kérelem mellé csatolni szükséges TAJ kártya, a lakcímkártya és a személyi igazolvány másolatát is. Természetesen az igazolást nem azonnal állítja ki a kormányhivatal, ugyanakkor két hét alatt előreláthatóan mindenki megkapja a kért igazolást.

Bankmonitor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS