Hitelösszegek és hitelkamatok 2022. novemberben

2023. 01. 03., 17:13

Az MNB összefoglalója.

Háztartások

2022. novemberben a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója nőtt, míg az új szerződések összege csökkent. Az új lakáscélú hitelszerződések közel egészét éven túli kamatfixálás mellett kötötték a háztartások a hitelintézetekkel, a kamatfixálás átlagos hossza 143 hónap volt.

A személyi hitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató emelkedett, az új szerződések értéke lényegében nem változott az előző hónaphoz képest.

A babaváró támogatáshoz kapcsolódóan nyújtott hitelek új szerződéses összege 2022. novemberben 33 milliárd forint volt. A program kezdetétől 2022. november végéig összesen 2027 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások a hitelintézetekkel.

A háztartások forint és éven belüli euró betéteinek átlagos kamatlába részben a hónapon belül lejáró, rövid futamidejű egyedi lekötések hatására emelkedett. Az új szerződések értéke a forint és euró betétek esetén is növekedett.

Vállalatok

A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott forint és euró hitelek átlagos kamatlába emelkedett az 1 millió euró érték alatti és feletti kategóriában is.

A forint és euró hitelek új szerződéses értéke esetén az 1 millió euró érték alatti kategóriákban csökkenés volt tapasztalható az előző hónaphoz képest. Az 1 millió euró érték feletti kategóriában a forint és az euro hiteleknél is emelkedés volt megfigyelhető.

A nem pénzügyi vállalatok forint és éven belüli euró betéteinek átlagos kamatlába emelkedett az előző hónaphoz képest. Az új szerződések értéke mind a forint, mind az euró betétek esetében nőtt. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS