Hitelösszegek és hitelkamatok 2022. novemberben

2023. 01. 03., 17:13

Az MNB összefoglalója.

Háztartások

2022. novemberben a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója nőtt, míg az új szerződések összege csökkent. Az új lakáscélú hitelszerződések közel egészét éven túli kamatfixálás mellett kötötték a háztartások a hitelintézetekkel, a kamatfixálás átlagos hossza 143 hónap volt.

A személyi hitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató emelkedett, az új szerződések értéke lényegében nem változott az előző hónaphoz képest.

A babaváró támogatáshoz kapcsolódóan nyújtott hitelek új szerződéses összege 2022. novemberben 33 milliárd forint volt. A program kezdetétől 2022. november végéig összesen 2027 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások a hitelintézetekkel.

A háztartások forint és éven belüli euró betéteinek átlagos kamatlába részben a hónapon belül lejáró, rövid futamidejű egyedi lekötések hatására emelkedett. Az új szerződések értéke a forint és euró betétek esetén is növekedett.

Vállalatok

A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott forint és euró hitelek átlagos kamatlába emelkedett az 1 millió euró érték alatti és feletti kategóriában is.

A forint és euró hitelek új szerződéses értéke esetén az 1 millió euró érték alatti kategóriákban csökkenés volt tapasztalható az előző hónaphoz képest. Az 1 millió euró érték feletti kategóriában a forint és az euro hiteleknél is emelkedés volt megfigyelhető.

A nem pénzügyi vállalatok forint és éven belüli euró betéteinek átlagos kamatlába emelkedett az előző hónaphoz képest. Az új szerződések értéke mind a forint, mind az euró betétek esetében nőtt. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS