GINOP-forrásoptimalizálás: még több hitel a kkv-szektornak

2018. 11. 05., 12:38

Október utolsó napjával változott számos népszerű GINOP pályázat keretösszege. Az átcsoportosítások mögött továbbra is a kihasználatlan pályázati kiírások állnak, azaz alacsony pályázói érdeklődés esetén a népszerű kiírások megkapják a többletösszeget – foglalta össze a Via Credit pályázati tanácsadó.

Ahonnan elvettek

Tovább csökkentették az élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató kiírást, ezáltal közel 8 milliárd forinttal csökkent 31 milliárdra az elérhető támogatási összeg.

Csökkent a beszállítói programokat támogató kiírás és a GINOP-1.2.3 kkv-kat támogató beruházási kombinált kiírás is 3,6, illetve 4 milliárd forinttal.

Úgy látszik több jelentkező már nem várható és emiatt tovább csökkent a vállalatirányítási rendszerek bevezetését támogató pályázat összege 5 milliárd forinttal (GINOP-3.2.2). Erre a kiírásra eddig 1.400-an jelentkeztek. Korábban végzett kutatásaink szerint jelentős növekedés már nem várható a jelentkezők számában, így a forrásátcsoportosítás folyamatos lesz ennél a kiírásnál. Az 1400 jelentkezőből eddig csak 500-an kaptak támogatói döntést, a keretelvonás nem érinti a bírálat alatt lévő kérelmeket, bőven van még pénz az ő támogatásukra is.

Az érdeklődés hiánya miatt 5,5 milliárddal csökkent a vállalati képző központok kialakítása című pályázat keretösszege, ahol eddig összesen hárman jelentkeztek. Az így keletkezett forrást több népszerű képzési pályázat között osztották szét.

Ahová a pénz került

Tovább örülhetnek a 0 százalékos hitelt igénylő kkv-k, mert a hitelprogram a nagy érdeklődés miatt tovább növekedett. A keretösszeg 60 milliárd forintról, közel 80 milliárd forintra nőtt, amivel várhatóan újabb ezer KKV-val nő a nyertesek száma.

A forrásoptimalizálás pozitívan érinti a GINOP-1.2.1-es, kkv-k termelési kapacitásainak bővítése kiírást, ahol 9 milliárd forinttal 129 milliárdra nőtt a keretösszeg, ezzel már várhatóan minden 2017 év elején jelentkező és a kiírás feltételeinek megfelelt pályázó pénzhez jut már.

A GINOP 1-es prioritáson belül 7,9 milliárdot kapott még az IPAR 4.0 mintaalkalmazások kiírás és a kiemelt növekedéssel rendelkező KKV-kat támogató kiírás.

Az innovációs pályázatok (GINOP 2-es prioritás) közül a GINOP-2.2.1 Versenyképességi és kiválósági együttműködések kiírás keretösszege nőtt 6 milliárd forinttal, amire november 12-ig lehet jelentkezni mindazoknak, akik rendelkeznek a felhíváshoz kapcsolódóan kiállított kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai támogató véleményével. A forrást az átcsoportosítás útján a már bezárt adaptív innováció (GINOP-2.1.8) kiírás adta.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezetője elmondta: az Irányító Hatóság folyamatosan analizálja, hogy hol várható túligénylés és melyek azok a kiírások, ahol már nem várható számottevő jelentkező. A szakértő szerint összességében a változások a józan ész mentén, a hatékony forrásfelhasználás irányába mutatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS