Falusi csok: mire érdemes odafigyelni?

2023. 09. 20., 15:20

Pár hónap múlva jelentősen megváltozik az állami támogatási rendszer, jövő év elejétől új szabályok lesznek érvényesek a falusi csok esetében is. A szakértők tapasztalatai szerint a falusi csok esetében is sok tévhit kering és több buktatót is rejthet az igénylés, ha nem járnak utána megfelelően a feltételeknek. A Credipass szakértői összegyűjtötték, hogy mire érdemes odafigyelni az ügyintézés során.

2024-től változik a családi otthonteremtési kedvezmény, valamint a preferált kistelepüléseken igényelhető változata, a falusi csok. Az állami támogatások módosítása szinte azonnal fokozott érdeklődést eredményezett mind az ingatlan-, mind a hitelpiacon egyaránt és ez várhatóan az év fennmaradó részében csak tovább fokozódik majd. A változásokról röviden: kizárólag a preferált kistelepüléseken marad a csok, egyes esetekben pedig megemelkedik a támogatási összeg. Módosul a preferált kistelepülések listája is, amely a jövő évtől már 2630 települést jelent országszerte. Ezen kívül a preferált kistelepülések mellett, a nagyobb települések külterületén lévő birtokközpont vagy tanya megnevezésű, lakóépülettel rendelkező ingatlanokra is érvényesíthető lesz a támogatás, valamint fontos módosítás, hogy a többlakásos ingatlanokban lévő lakások tekintetében megszűnik, az újépítésű ingatlanok közül pedig kizárólag az egylakásos lakóépületek esetében marad meg a csok 2024-től.

A falusi csok igénylése során gyakori tévhit, hogy elegendő a csok esetén meghatározott 180 napos OEP jogviszony, azonban ez nem így van: a falusi csoknál ez az időtartam egy év, a három gyermekre igényelhető 10 millió forintos összeg esetében pedig minimum 2 éves TB jogviszony a feltétel a házastársak és élettársak esetében. Munkanélküliség esetén nem igényelhető a támogatás, és akkor sem, ha több mint 30 nap telt el társadalombiztosítási jogviszony nélkül az új és régi munkahely közti váltásnál. „Érdemes tehát a munkahelyváltással kapcsolatos terveket is ezek fényében átgondolni, hiszen a támogatott hitel esetén a próbaidő és felmondási idő alatt sem igényelhető a falusi csok” – tanácsolják a Credipass szakértői. Szigorú feltétel még az erkölcsi bizonyítvány beszerzése és bemutatása, a büntetlen előélet, valamint a köztartozás-mentesség. Sok esetben a NAV-tól be kell kérni a nullás igazolást is ennek bizonyítására – ezt is érdemes időben megtenni.

A támogatás maximum 50 százaléka fordítható használt lakás vagy ház megvásárlására jelenleg, a többit a felújításra, bővítésre, vagy bővítéssel egyidejű korszerűsítésre kell fordítania a családnak. Érdemes odafigyelni a részletekre, ugyanis sok esetben azon buknak el az igénylések, hogy a tervezett munkák nem férnek bele a falusi csok keretrendszerébe. Bővítésnek minősül, ha legalább egy lakószobával nő az ingatlan, ezenkívül belefér még a finanszírozásba a tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés is. Egy meglévő, jelenleg nem lakószobaként funkcionáló helyiség lakószobává átalakítása viszont már nem lesz megfelelő. Korszerűsítésnek számít például a víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése vagy belső hálózatának kiépítése, az épület szigetelése, a kéményépítés, de akár a belső tér felújítása is bizonyos szempontok mentén – ezekről részletes összefoglaló a Pénzügyminisztérium éppen hatályos falusi csokról szóló tájékoztató anyagában található, ezt érdemes tehát átnézni! Berendezési tárgyakra, háztartási gépekre vagy bútorokra a támogatás nem használható fel. Tehát energiatakarékosságot célzó új, vagy korszerűbb gépek nem finanszírozhatók a falusi csokkal.

Lényeges szempont az is, hogy bővítés, korszerűsítés esetén költségvetést szükséges készíteni az elvégzendő, tervezett munkákról, amely tartalmazhat támogatott és nem támogatott munkálatokat is. Ez a lista, az ingatlanos és pénzügyi szakértők tapasztalatai szerint nagyon ritkán lesz megfelelő első nekifutásra, ezért érdemes elsőként megfuttatni a szakértőnél, hogy ne csússzon hiba a gépezetbe és biztosan átmenjen az igénylés. Ehhez kapcsolódik az a tény is, hogy az ügyfélnek minden esetben meg kell finanszíroznia előre a munkákra tervezett összeget, és ezt csak utólag fogja visszakapni – sokszor ez sem egyértelmű az igénylők számára. A megvalósult teljesítések legalább 70 százalékát számlával kell igazolni. Ezeket a munkákat korszerűsítés esetén 3, bővítés esetén 5 éven belül el kell végezni, amit helyszíni szemlével ellenőriz a bank.

Egy kevésbé ismert tény az is, hogy a falusi csokot akár lakhatatlan állapotú ingatlanokra is fel lehet venni, ez pedig jelentős különbség a csokhoz képest. Ez azonban csak abban az esetben lehetséges, ha a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos, lakható lesz.

A falusi csok intézménye kapcsán megjegyzendő még, hogy míg csokkal minden pénzintézet foglalkozik, addig a falusi csok nem érhető el minden banknál – érdemes pénzügyi szakértővel egyeztetni erről is. Ez azért is különösen ajánlott, hiszen nemrég, 2023 szeptember elején módosultak ismét a csok és falusi csok szabályai, feltételrendszere – ezek tisztázása és pontos ismerete elengedhetetlenül szükséges azoknak, akik szeretnének év végéig részesülni a támogatásban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS