Ezekkel a feltételekkel igényelhetik frissdiplomások is az otthonteremtési támogatásokat

2024. 04. 08., 12:10

Mindkét állami támogatási forma esetében kulcskérdéssé vált 2024-ben a tb jogviszony, hiszen az idei évtől szigorítások léptek életbe a folyamatos biztosítottsági időket tekintve. Ez különösen nehéz kérdés lehet a frissdiplomás, a munkaerő piacra épphogy kilépő fiatalok esetében, akik szeretnék megalapozni a jövőjüket és belevágnának a családalapításba, otthonteremtésbe – ugyanis a két támogatás között is találunk eltérést, amellyel a legtöbb ügyfél általában nincs tisztában. A Credipass szakértői ezekre a pontokra hívták fel a figyelmet, ugyanis egy kis odafigyeléssel a fiatalok számára is sikeres lehet mind a CSOK Plusz, mind a Babaváró igénylése.

A Credipass pénzügyi szakértőinél gyakran előforduló kérdés, hogy mi a helyzet a felsőoktatásban éppen végző, frissdiplomás fiatal párokkal, akik házasságra lépnek, gyermeket terveznek és éppen ezért nagy segítséget jelentene számukra mind a CSOK Plusz, mind a Babaváró támogatás.

Jó hír, hogy ha az egyik alapvető feltételt, vagyis a házasságot kipipálták a listán, magyarországi lakcímmel rendelkeznek, büntetlen előéletűek és nincsen köztartozásuk sem, akkor már csak egy fontos pontra kell odafigyelniük: az egyik fél esetében a 2, illetve 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyra – hívták fel a figyelmet a szakértők.

„A Babaváró kölcsönt illetően az elvárás az egyik fél minimum 3 éves folyamatos, megszakítás nélküli tb jogviszonya. Fontos tudni, hogy a felsőoktatási intézményben eltöltött idő is beleszámít ebbe és a végzett hallgatóknál a hallgatói jogviszony megszűnése után 6 hónapnál nem hosszabb szünet is megengedett a jogviszonyban a szabályozás szerint, mielőtt munkába állna az illető. Így ezeknek az igénylőknek kiállítható a tb igazolás” – mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A Babaváró és a CSOK Plusz esetében is közös pont, hogy a tb jogviszony utolsó 180 napjának magyar vállalkozói, vagy alkalmazotti jogviszonyból kell származnia – fontos, hogy ez a fő szabály alkalmazandó mindkét támogatásnál. Azonban jelentős különbség, hogy míg a Babavárónál az említett 6 hónap, addig a CSOK Plusznál a hallgatói jogviszony és a munkaviszony között csupán 30 nap megszakítás lehet! Illetve azt is jó tudni: az álláskeresési járadék, vagy másnéven munkanélküli segély időszaka is beleszámítható a tb jogviszonyba.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Egyrészről azt, hogy aki CSOK Pluszt szeretne igényelni, de megszűnik a hallgatói jogviszonya, annak 30 nap áll a rendelkezésére munkát találni, vagy vállalkozást indítani, míg a Babaváró igénylők esetében erre fél éve van a leendő igénylőknek. Másrészről azt, hogy a CSOK Plusz esetén jó tanács lehet, hogy rögtön érdemes bejelentkezni az említett álláskeresési járadékra az új munkahely megtalálásáig, hiszen így biztosított a folyamatosság – tanácsolják a szakértők.

Szintén kevéssé ismert tény, hogy a CSOK Plusz esetében a nappali középiskolai tanulmányok is figyelembevehetőek és beszámíthatóak az elvárt tb időszakba, azonban a Babaváró igénylése esetén ezt nem érvényes.

Egy példán keresztül magyarázva: amennyiben a fiatal házaspár egyik tagja egy éve diplomázott, előtte évekig főiskolán vagy egyetemen tanult, majd ezt követve 2 hónap után munkába állt, és az átmeneti időszakban bejelentkezett álláskeresési támogatásra, akkor az igénylő megfelel a CSOK Plusz feltételeinek. Fontos kiemelni azt is, hogy mindkét támogatás esetén a házaspár csupán egyik tagjának kell megfelelnie a fenti tb-vel kapcsolatos előírásoknak!

„Azt is érdemes megjegyezni, hogy alapjáraton a szabályozásban az szerepel, hogy a tanulói vagy hallgatói jogviszony megszűnését követő 45 napban még alapellátásra lesz jogosult a fiatal, azonban kevesen tudják, hogy ez nem azonos a tb jogviszonnyal” – mondta Fülöp Krisztián.

„Ez az időszak az egészségügyi ellátásra való jogosultságot jelenti, vagyis egyenértékű azzal, mint amikor valaki befizeti maga után a havi 11 300 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot.  Ez azonban nem keletkeztet tb jogviszonyt, erre tehát érdemes odafigyelni.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS