Egészségügyi beruházásokkal növekedhetne a kisvállalkozások lízingfinanszírozása

2020. 03. 30., 20:30

A kisvállalkozások körében tavaly a mezőgazdasági beruházások biztosították a lízingpiac növekedését – derül ki a CIB Csoport adataiból. A koronavírust övező gazdasági környezetben idén az egészségügyi beruházások jelenthetik a növekedés területét.

Miközben a lízingpiac 2019-ben összesen hét százalékkal növekedett, addig a CIB Lízing közel 43 százalékkal növelte lízing kihelyezéseit. A kisvállalkozások által megkötött lízingszerződések értékét 2019-ben közel 40 százalékkal növelte a CIB, ennek a növekedésnek adja csaknem négyötödét a mezőgazdaság. A mezőgazdasági gépeken túl az ipari berendezések és a járműflották beszerzése is hozzájárul a növekedéshez.

Kombájnok, valamint arató- és cséplőgépek finanszírozására kötötték a legnagyobb értékű lízingszerződéseket a CIB Csoport kisvállalati ügyfelei. Ezekre a termelőeszközökre átlagban 80-100 millió forintot folyósítottak, jellemzően 20-30% önerő mellett. A számokból az is kiderül, hogy javarészt mezőgazdasági kisvállalkozások finanszírozzák fejlesztéseiket a Növekedési Hitelprogram fix lízingkonstrukciójában.

A CIB Csoport ügyfélkörébe tartozó kisvállalkozásokkal megkötött lízingszerződések eszközértékét tekintve közel 80 százalékot tesznek ki a mezőgazdasági gépek, közel 8 százalékot a tehergépkocsik, közel 7 százalékot egyéb gépek és közel 5 százalékot a kishaszongépjárművek. A növekedés területét jelenthetik a jövőben az egészségügyi beruházások, tavaly a megkötött lízingszerződések kevesebb mint 1 százaléka irányult ilyen eszköz beszerzésére.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az agrárvállalkozások fejlesztései ilyen jelentős volument képviselnek nálunk. A koronavírus gazdasági hatásait követően felértékelődik az egészségügyi szolgáltatások szerepe, ezért 2020-ban arra törekszünk, hogy tovább növeljük kihelyezéseinket ezen a területen is, hozzájárulva ezzel az egészségügyi ellátás minőségének javításához” – mondta az adatok kapcsán Fetter István, a CIB Bank kisvállalati üzletágának vezetője, a CIB Lízing igazgatósági tagja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS