Csökkenhet a büntetés, a 30-asoknak is érdemes várni a nagy babaváró hajrával

2023. 06. 29., 10:22

A még mindig magas büntetőkamat hamarosan jelentősen csökkenhet, ezért a babaváró hitelért hajrázó harmincasoknak is érdemes várni egy-két hónapot, mielőtt az év végi első kapuzárás előtt még akár terhesség nélkül is benyújtják az igénylésüket – írja a Bank360.hu.

Hiába indult csökkenésnek két hónappal ezelőtt az irányadó kamat, a babaváró hiteleseknek továbbra is magas, közel 6 millió forintos büntetéssel kell számolnia abban az esetben, ha nem teljesítik a gyermekvállalás feltételeit, esetleg a futamidő alatt elválnak vagy úgy döntenek, hogy külföldre költöznek.Júliustól ismét emelkedik a büntetőkamatot meghatározó referenciamutató, de csak kis mértékben, 9,02 százalékról 9,07 százalékra.

A babaváró hitel referenciakamata decemberben érte el a csúcsot 10,64 százalékkal, ez a januári igénylők ügyleti kamatát határozta meg. Ők nagyon kevesen voltak, a program jövőjének a bizonytalansága ugyanis előrehozott keresletet generált tavaly év végén, és aki csak tehette, decemberben adta be az igénylést, félve attól, hogy a programot nem hosszabbítja meg a kormány. Ez a kiugrás jól látható a megkötött babaváró szerződések számán is.

A novemberi, december nagy roham óta azonban a támogatási program csak önmaga árnyéka, amit jelentősen befolyásol a lakáshitelpiac beszakadása is. Mivel a felvett babaváró hitelek többségét lakáscélra fordítják az igénylők, a kevesebb lakáshitel kevesebb babavárót is jelent, hiába ajándék a 20 százalék feletti infláció mellett a kamatmentes kölcsön.

A magas büntetőkamat is eltántorítja az igénylőket

A kamatok emelkedése az állami támogatásokat sem kerülte el. Bár a feltételek teljesítése esetén az ilyen kölcsönöket felvevőknek ezzel nem kell foglalkozniuk, az igénylés előtt mégis érdemes megnézni, hogy a kamatmentes törlesztés mögött mekkora az ügyleti kamat, ami bekerül a szerződésbe. Ez határozza meg ugyanis azt az összeget, amit a feltételek nem teljesítése esetén vissza kell fizetni az államnak, majd a továbbiakban fizetendő kamatot is. A program 2019-es indulása óta sokszorosára emelkedett a referenciakamat, ebből fakadóan pedig a fizetendő büntetés is.

A június elején közzétett 9,07 százalékos referenciakamat alapján júliusban a kamattámogatás időszakában az ügyleti kamat 12,79 százalék lesz azoknak, akik felveszik a kölcsönt. Így továbbra is 5,7 millió forintnál is magasabb lenne az az összeg, amit a szerződéskötéstől számítva öt év múlva vissza kellene fizetni abban az esetben, ha nem születne meg a vállalt gyermek. A hátralévő tartozást ezután emelt kamattal – referenciakamat 130 százaléka plusz 4 százalék – kellene tovább fizetni, ami a gyakorlatban azt jelentené a jelenleg érvényes kamatok alapján, hogy az eredetileg 46 ezer forint körüli havi törlesztőrészlet 110 ezer forint fölé emelkedne egyik hónapról a másikra.

A harmincasok a kamatcsökkenésben bízhatnak, de már nem sokáig

A babaváró hitelt jelentősen átszabja a kormány 2024-től. Bár a pontos részletszabályok még nem ismertek, az biztos, hogy jelentősen szűkül azoknak a házaspároknak a köre, akik jogosultak lesznek a kölcsönre, miközben annak maximális összege 10 millióról 11-re nő. Az előzetes tervek alapján 2025-től már csak a 30 év alatti nők vehetnék fel a kölcsönt, 2024-ben pedig - egyfajta átmeneti időszakként - a 30 és 40 év közötti nőknek igazolniuk kell majd a terhességüket ahhoz, hogy még beadhassák a hitelkérelmet.

Ez most ismét megdobhatja az igénylők számát, hiszen már csak fél évig lesz elérhető a program a jelenlegi feltételek szerint. Bár kevés az idő, a Bank360.hu szakértői szerint érdemes lehet várni az igényléssel egy-két hónapot azoknak a pároknak, akik 2024-től már kiszorulnának a programból, vagy nem akarják vállalni annak szigorodó feltételeit. A jegybank ugyanis folyamatos kamatcsökkentésre rendezkedett be, ami már megmutatkozik a babaváró hitel referenciakamatában is.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közzétett Magyar Államkötvény aukciók eredményei alapján júliusban jóval 9 százalék alatt lehet az ügyleti kamatot meghatározó referenciamutató, ami az augusztusi igénylőknek jó hír. Ez a következő hónapokban pedig még tovább is csökkenhet, a június közepén meghirdetett aukció után kalkulált átlaghozam már 8 százalék alá is benézett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS