Csökkenhet a büntetés, a 30-asoknak is érdemes várni a nagy babaváró hajrával

2023. 06. 29., 10:22

A még mindig magas büntetőkamat hamarosan jelentősen csökkenhet, ezért a babaváró hitelért hajrázó harmincasoknak is érdemes várni egy-két hónapot, mielőtt az év végi első kapuzárás előtt még akár terhesség nélkül is benyújtják az igénylésüket – írja a Bank360.hu.

Hiába indult csökkenésnek két hónappal ezelőtt az irányadó kamat, a babaváró hiteleseknek továbbra is magas, közel 6 millió forintos büntetéssel kell számolnia abban az esetben, ha nem teljesítik a gyermekvállalás feltételeit, esetleg a futamidő alatt elválnak vagy úgy döntenek, hogy külföldre költöznek.Júliustól ismét emelkedik a büntetőkamatot meghatározó referenciamutató, de csak kis mértékben, 9,02 százalékról 9,07 százalékra.

A babaváró hitel referenciakamata decemberben érte el a csúcsot 10,64 százalékkal, ez a januári igénylők ügyleti kamatát határozta meg. Ők nagyon kevesen voltak, a program jövőjének a bizonytalansága ugyanis előrehozott keresletet generált tavaly év végén, és aki csak tehette, decemberben adta be az igénylést, félve attól, hogy a programot nem hosszabbítja meg a kormány. Ez a kiugrás jól látható a megkötött babaváró szerződések számán is.

A novemberi, december nagy roham óta azonban a támogatási program csak önmaga árnyéka, amit jelentősen befolyásol a lakáshitelpiac beszakadása is. Mivel a felvett babaváró hitelek többségét lakáscélra fordítják az igénylők, a kevesebb lakáshitel kevesebb babavárót is jelent, hiába ajándék a 20 százalék feletti infláció mellett a kamatmentes kölcsön.

A magas büntetőkamat is eltántorítja az igénylőket

A kamatok emelkedése az állami támogatásokat sem kerülte el. Bár a feltételek teljesítése esetén az ilyen kölcsönöket felvevőknek ezzel nem kell foglalkozniuk, az igénylés előtt mégis érdemes megnézni, hogy a kamatmentes törlesztés mögött mekkora az ügyleti kamat, ami bekerül a szerződésbe. Ez határozza meg ugyanis azt az összeget, amit a feltételek nem teljesítése esetén vissza kell fizetni az államnak, majd a továbbiakban fizetendő kamatot is. A program 2019-es indulása óta sokszorosára emelkedett a referenciakamat, ebből fakadóan pedig a fizetendő büntetés is.

A június elején közzétett 9,07 százalékos referenciakamat alapján júliusban a kamattámogatás időszakában az ügyleti kamat 12,79 százalék lesz azoknak, akik felveszik a kölcsönt. Így továbbra is 5,7 millió forintnál is magasabb lenne az az összeg, amit a szerződéskötéstől számítva öt év múlva vissza kellene fizetni abban az esetben, ha nem születne meg a vállalt gyermek. A hátralévő tartozást ezután emelt kamattal – referenciakamat 130 százaléka plusz 4 százalék – kellene tovább fizetni, ami a gyakorlatban azt jelentené a jelenleg érvényes kamatok alapján, hogy az eredetileg 46 ezer forint körüli havi törlesztőrészlet 110 ezer forint fölé emelkedne egyik hónapról a másikra.

A harmincasok a kamatcsökkenésben bízhatnak, de már nem sokáig

A babaváró hitelt jelentősen átszabja a kormány 2024-től. Bár a pontos részletszabályok még nem ismertek, az biztos, hogy jelentősen szűkül azoknak a házaspároknak a köre, akik jogosultak lesznek a kölcsönre, miközben annak maximális összege 10 millióról 11-re nő. Az előzetes tervek alapján 2025-től már csak a 30 év alatti nők vehetnék fel a kölcsönt, 2024-ben pedig - egyfajta átmeneti időszakként - a 30 és 40 év közötti nőknek igazolniuk kell majd a terhességüket ahhoz, hogy még beadhassák a hitelkérelmet.

Ez most ismét megdobhatja az igénylők számát, hiszen már csak fél évig lesz elérhető a program a jelenlegi feltételek szerint. Bár kevés az idő, a Bank360.hu szakértői szerint érdemes lehet várni az igényléssel egy-két hónapot azoknak a pároknak, akik 2024-től már kiszorulnának a programból, vagy nem akarják vállalni annak szigorodó feltételeit. A jegybank ugyanis folyamatos kamatcsökkentésre rendezkedett be, ami már megmutatkozik a babaváró hitel referenciakamatában is.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közzétett Magyar Államkötvény aukciók eredményei alapján júliusban jóval 9 százalék alatt lehet az ügyleti kamatot meghatározó referenciamutató, ami az augusztusi igénylőknek jó hír. Ez a következő hónapokban pedig még tovább is csökkenhet, a június közepén meghirdetett aukció után kalkulált átlaghozam már 8 százalék alá is benézett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.