CSOK Plusz: hamarosan lejár egy fontos határidő

2024. 03. 21., 16:10

Hamarosan lejár az új CSOK Plusz bevezetése utáni „türelmi idő”, amelynek értelmében 2024. március 31-ig azok a családok is igényelhetik a támogatott kölcsönt, akiknél tavaly év végén már úton volt a baba, vagy az első negyedévben született gyermekük – hívják fel a figyelmet a Credipass szakértői. Miért lehet ez jó lehetőség, miért érheti meg az érintett családoknak még most, a „véghajrában” lépni? Kik azok, akiknek fontos lehet a kérdés?

Tavaly év végén fellélegezhettek azok a családok, akik úgy hitték, hogy kiesnek az új otthonteremtési támogatási körből, ugyanis egy jelentős könnyítéssel élt a kormány: 2024. március 31-ig beadhatóvá tették a hitelkérelmeket úgy is, hogy a 2024. január 1-et követően született vagy örökbefogadott babák vállalt gyermekként legyenek figyelembe véve. Ez a határidő azonban mintegy 2 héten belül lejár – figyelmeztetnek a Credipass szakértői.

„Ez a lehetőség azoknak a családoknak lehet kiemelt fontosságú, ahol további gyermeket nem szeretnének vállalni, így az első negyedévben megszületett baba minősülhet a CSOK Plusz kritériumainak megfelelően új, azaz vállalt gyermeknek – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. – Azt is érdemes megjegyezni, hogy ha mégis úgy döntenek, akkor még egy további gyermek vállalásával, tehát a futamidő alatt érkező újabb baba esetén már járhat gyermekvállalási támogatás, vagyis a 10 millió forintos tartozás-elengedés is.”

A Credipass pénzügyi szakértői kiszámolták, hogy mennyivel érheti meg jobban a támogatott hitelt választani egy jelenlegi piaci lakáshitelhez képest, azaz mennyit spórolhat a törlesztőrészleteken a család, ha a rendelkezésre álló időben még elindítják a CSOK Plusz hitelkérelmet. A rövid válasz: jelentősen! Ehhez azonban hiánytalan és gyors beadásra van szükség, amelyhez tanácsos lehet pénzügyi szakértő segítségét igénybe venni, hiszen a szakembereknek nagy tapasztalatuk van abban, hogy min csúszhat el a kérelem, mire kell odafigyelni az állami otthonteremtési lakástámogatások esetében.

A CSOK Plusz támogatott kölcsön futamideje 10 és 25 év közötti és feltétele mindenképpen az új gyermek vállalása, maximális összege pedig a vállalt gyermekek számától függ: egy gyermeknél legfeljebb 15, két gyermeknél legfeljebb 30, három, vagy több gyermek esetén legfeljebb 50 millió forintot kaphat az igénylő család. A Credipass szakértőinek számítása szerint, egy 25 éves futamidejű, mai átlagos kamatozású (6,29 százalék) piaci lakáshitel esetében a törlesztőrészletek tekintetében komoly különbségek láthatóak a 3 százalékos fix kamatozású támogatott hitelkonstrukcióhoz képest. 50 milliós hitelösszeg esetén ez csaknem havi 90 ezer forintot, amely éves szinten több mint 1 millió forint spórolást, míg a teljes futamidő alatt nagyjából 25 millió forintot jelent – ennyivel több maradhat így a családi kasszában, ha a kedvezőbb konstrukciójú hitelt választják. Ugyanez 30 milliós hitelösszeg esetén éves szinten több mint 650 ezer forintot, míg a teljes futamidőt tekintve több, mint 16,5 millió forintot jelent. Ha pedig a 15 millió forintos hitelösszeget vizsgáljuk, akkor a megspórolt összeg csaknem évi 315 ezer forint, amely a 25 éves futamidőre nézve mintegy 8 millió forint pluszt jelent a családnak. Amennyiben tehát megvan a vágyott ingatlan, érdemes megfontolni a határidő lejárta előtti cselekvést, és pénzügyi szakértővel egyeztetni a gyors ügyintézés érdekében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS