Credipass: erősödő lakástakarék-piac segíti az otthonteremtést

2023. 04. 26., 14:44

Tovább bővül a piacon elérhető megtakarítási formák kínálata, májustól újabb szereplő, az Erste indítja újra lakástakarékpénztári szolgáltatását, amely megannyi új lehetőséget tartogat a takarékoskodni vágyók számára. Az új helyzetet, az induló konstrukciókat a Credipass pénzügyi szakértői mutatják be.

2020. október 31-ével fejezte be betétgyűjtési tevékenységét, és azóta nem hallatott magáról, azonban 2023 májusától újraindul az Erste Lakástakarék program, amely a lakáscélra megtakarítók számára jelenthet jó alternatívát a piacon jelenlévő Fundamenta és OTP Lakástakarék mellett. Az ügyfelek 4 és 8 éves megtakarítási idejű szerződések közül választhatnak, és akár 30 százalék kamatprémiumot is kaphatnak a befizetéseikre. Vajon mit tartogatnak az új szereplő konstrukciói? Mit érdemes tudni róluk, és mi a Credipass pénzügyi szakértőinek üzenete azok számára, akik most indítanának megtakarítási számlát?

„Örömmel látjuk, hogy egyre csak bővül és erősödik a lakástakarékpénztári piac, ami azért is jó hír, hiszen az ügyfeleknek végre újra lehetőségük nyílik havi szinten, kisebb összegű megtakarításokkal indulva nagyot álmodni, vagyis módszeresen spórolni a vágyott lakáscélok megvalósítására. –mondta el a téma kapcsán Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. – A lakástakarékpénztári megtakarítások fix, kamatadó-mentes hozamot kínálnak, így igazán biztonságos megoldást jelentenek, valamint jól tervezhető takarékoskodást tesznek lehetővé. Az állami támogatások 2018-as megszűnése óta, az ügyfelek előtt most végre újra nyitott a lehetőség, hogy a régihez hasonló hozamú megoldásokat találjanak, hiszen hosszabb távú megtakarítás esetén akár 30 százalékos bónusszal is számolhatnak! Az otthonfelújítási támogatás kivezetésével még inkább fontos lehet, hogy az öngondoskodás ezen formájával éljünk, hiszen otthonunk fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez, vagy állapotának szinten tartásához kézenfekvő segítség lehet a lakástakarék. A dinamikusan bővülő lakástakarék-piacon elérhető termékek közti különbségek értelmezésében mindig érdemes szakértő segítségét kérni, hiszen egyre több és több a lehetőség. A termékek, módozatok összehasonlításával, „személyre szabásával” pénzügyi szakértőink a legjövedelmezőbb megoldást találják meg az ügyfelek számára.”

Az új szereplő ajánlatai között szerepel, hogy minimum 4 éves megtakarítás esetén 15 százalék lesz a kamatbónusz, míg 8 éves megtakarításra 30 százalékos többletjóváírást zsebelhetünk be – ez azt jelenti, hogy az Erste Lakástakarék a 4 éves konstrukció esetében minden évben majdnem 2 hónappal, míg a 8 éves verziónál közel 4 hónappal egészíti ki az ügyfelek által spórolt összeget. A 4 és 8 év közötti időszakban így akár másfélszer több bónuszt is elérhetünk, mint a többi szereplő esetében. Azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy a 15 százalékos kamatprémium megszerzésének feltétele, hogy legalább 4 évig takarékoskodjunk, vagyis a szerződést ennél korábban felmondó ügyfelek már nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Viszont a 8 évnél korábban, de legalább 4 év elteltét követően felmondott szerződésekre még jár a 15 százalék kamatprémium.

Míg az OTP és a Fundamenta esetén havi 10 ezer forint, az Ersténél havi 20 ezer forint a minimális befizetés, a maximum pedig – csakúgy, mint az OTP-nél – havi 50 ezer forint lesz. A Fundamentánál ezzel szemben akár a 100 ezer forintot is elérheti a maximális félretett összeg havonta. Érvényes szabály az Erste Lakástakarék esetében is, hogy akárcsak a Fundamentánál és OTP-nél, egy személy több szerződést is indíthat. Tehát, aki többet szeretne befizetni 50 ezer forintnál, annak érdemes kettő vagy akár több szerződés megkötésén is elgondolkodni. Lényeges kitétel, hogy a takarékoskodási idő alatt részösszeget kivenni nem lehet, ezért abban az esetben, ha hozzá kell nyúlni a pénzhez, az adott lakástakarék megszűnik. A szakértő szerint ezért is érdemes akár 2-3 szerződést is kötnie egy-egy ügyfélnek, hogy ilyen esetekben is folytatódhasson a takarékoskodás. A számlanyitási díj mindkét módozatnál a szerződéses összeg 1 százaléka. Ezt az összeget azonban az akciós feltételek teljesítése esetén elengedi az Erste, így a 4 éves konstrukciónál akár 65 ezer forintot, míg a 8 évesnél több mint 140 ezer forintot is spórolhatunk.

A Credipass szakértői szerint mindenképp érdemes alaposan, szakértő támogatásával körüljárni a témát, hiszen az akciós feltételek, az elvárt plusz vállalások szolgáltatónként eltérőek lehetnek. Hiába érheti meg az egyik oldalon a 0 forintos számlanyitási díj, ha cserébe évtizedes elköteleződést vár az ügyféltől a cég egy másik termékük kötelező igénybevételével.

Az elérhető lakáscélú megtakarítási formák közös jellemzője továbbra is, hogy a választott takarékoskodási idő végén kedvező, várhatóan a piacinál jobb kamatú lakáshitelt nyújtanak, amelynek összege a megtakarítástól függ, és a teljes futamidő alatt végig fix kamatozású. Továbbra is érvényes, hogy az összegyűjtött összeg lakáscélú felhasználásáról elegendő mindössze nyilatkozatot tenni, nem kell számlával igazolni a teljesítést. A megtakarításokat az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS