Credipass: erősödő lakástakarék-piac segíti az otthonteremtést

2023. 04. 26., 14:44

Tovább bővül a piacon elérhető megtakarítási formák kínálata, májustól újabb szereplő, az Erste indítja újra lakástakarékpénztári szolgáltatását, amely megannyi új lehetőséget tartogat a takarékoskodni vágyók számára. Az új helyzetet, az induló konstrukciókat a Credipass pénzügyi szakértői mutatják be.

2020. október 31-ével fejezte be betétgyűjtési tevékenységét, és azóta nem hallatott magáról, azonban 2023 májusától újraindul az Erste Lakástakarék program, amely a lakáscélra megtakarítók számára jelenthet jó alternatívát a piacon jelenlévő Fundamenta és OTP Lakástakarék mellett. Az ügyfelek 4 és 8 éves megtakarítási idejű szerződések közül választhatnak, és akár 30 százalék kamatprémiumot is kaphatnak a befizetéseikre. Vajon mit tartogatnak az új szereplő konstrukciói? Mit érdemes tudni róluk, és mi a Credipass pénzügyi szakértőinek üzenete azok számára, akik most indítanának megtakarítási számlát?

„Örömmel látjuk, hogy egyre csak bővül és erősödik a lakástakarékpénztári piac, ami azért is jó hír, hiszen az ügyfeleknek végre újra lehetőségük nyílik havi szinten, kisebb összegű megtakarításokkal indulva nagyot álmodni, vagyis módszeresen spórolni a vágyott lakáscélok megvalósítására. –mondta el a téma kapcsán Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. – A lakástakarékpénztári megtakarítások fix, kamatadó-mentes hozamot kínálnak, így igazán biztonságos megoldást jelentenek, valamint jól tervezhető takarékoskodást tesznek lehetővé. Az állami támogatások 2018-as megszűnése óta, az ügyfelek előtt most végre újra nyitott a lehetőség, hogy a régihez hasonló hozamú megoldásokat találjanak, hiszen hosszabb távú megtakarítás esetén akár 30 százalékos bónusszal is számolhatnak! Az otthonfelújítási támogatás kivezetésével még inkább fontos lehet, hogy az öngondoskodás ezen formájával éljünk, hiszen otthonunk fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez, vagy állapotának szinten tartásához kézenfekvő segítség lehet a lakástakarék. A dinamikusan bővülő lakástakarék-piacon elérhető termékek közti különbségek értelmezésében mindig érdemes szakértő segítségét kérni, hiszen egyre több és több a lehetőség. A termékek, módozatok összehasonlításával, „személyre szabásával” pénzügyi szakértőink a legjövedelmezőbb megoldást találják meg az ügyfelek számára.”

Az új szereplő ajánlatai között szerepel, hogy minimum 4 éves megtakarítás esetén 15 százalék lesz a kamatbónusz, míg 8 éves megtakarításra 30 százalékos többletjóváírást zsebelhetünk be – ez azt jelenti, hogy az Erste Lakástakarék a 4 éves konstrukció esetében minden évben majdnem 2 hónappal, míg a 8 éves verziónál közel 4 hónappal egészíti ki az ügyfelek által spórolt összeget. A 4 és 8 év közötti időszakban így akár másfélszer több bónuszt is elérhetünk, mint a többi szereplő esetében. Azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy a 15 százalékos kamatprémium megszerzésének feltétele, hogy legalább 4 évig takarékoskodjunk, vagyis a szerződést ennél korábban felmondó ügyfelek már nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Viszont a 8 évnél korábban, de legalább 4 év elteltét követően felmondott szerződésekre még jár a 15 százalék kamatprémium.

Míg az OTP és a Fundamenta esetén havi 10 ezer forint, az Ersténél havi 20 ezer forint a minimális befizetés, a maximum pedig – csakúgy, mint az OTP-nél – havi 50 ezer forint lesz. A Fundamentánál ezzel szemben akár a 100 ezer forintot is elérheti a maximális félretett összeg havonta. Érvényes szabály az Erste Lakástakarék esetében is, hogy akárcsak a Fundamentánál és OTP-nél, egy személy több szerződést is indíthat. Tehát, aki többet szeretne befizetni 50 ezer forintnál, annak érdemes kettő vagy akár több szerződés megkötésén is elgondolkodni. Lényeges kitétel, hogy a takarékoskodási idő alatt részösszeget kivenni nem lehet, ezért abban az esetben, ha hozzá kell nyúlni a pénzhez, az adott lakástakarék megszűnik. A szakértő szerint ezért is érdemes akár 2-3 szerződést is kötnie egy-egy ügyfélnek, hogy ilyen esetekben is folytatódhasson a takarékoskodás. A számlanyitási díj mindkét módozatnál a szerződéses összeg 1 százaléka. Ezt az összeget azonban az akciós feltételek teljesítése esetén elengedi az Erste, így a 4 éves konstrukciónál akár 65 ezer forintot, míg a 8 évesnél több mint 140 ezer forintot is spórolhatunk.

A Credipass szakértői szerint mindenképp érdemes alaposan, szakértő támogatásával körüljárni a témát, hiszen az akciós feltételek, az elvárt plusz vállalások szolgáltatónként eltérőek lehetnek. Hiába érheti meg az egyik oldalon a 0 forintos számlanyitási díj, ha cserébe évtizedes elköteleződést vár az ügyféltől a cég egy másik termékük kötelező igénybevételével.

Az elérhető lakáscélú megtakarítási formák közös jellemzője továbbra is, hogy a választott takarékoskodási idő végén kedvező, várhatóan a piacinál jobb kamatú lakáshitelt nyújtanak, amelynek összege a megtakarítástól függ, és a teljes futamidő alatt végig fix kamatozású. Továbbra is érvényes, hogy az összegyűjtött összeg lakáscélú felhasználásáról elegendő mindössze nyilatkozatot tenni, nem kell számlával igazolni a teljesítést. A megtakarításokat az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS