Bővült a Babaváró támogatást lakáscélra fordítók köre

2023. 04. 21., 13:18

Átvehette az otthonfelújítási támogatás szerepét a Babaváró támogatás a gyermeket tervezők körében a pénzügyi szakértők tapasztalatai alapján. A Credipass legfrissebb felmérése szerint ugyanis az igénylők 91,2 százaléka lakáscélra fordította a kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsön összegét idén. A szakértők közreműködésével beadott kérvények 94 százalékban a maximálisan elérhető támogatást jelölték meg az ügyfelek.

Bár a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az idei év során kihelyezett támogatások értéke jelentősen elmarad a korábbi hónapok volumenétől, mégis a Családvédelmi Akcióterv slágerének tekinthető idén is a Babaváró támogatás. A rendelkezésre álló adatok szerint az idei év első két hónapjában mindössze 19,09 milliárd forintra tehető a kifizetett támogatások értéke, ami érthető, hiszen az év végén, az igénylési határidő meghosszabbítása előtt jelentősen megugrott a beadott kérvények száma.

„Nehéz is lenne felülmúlni az elmúlt hónapokban kötött új szerződések értékét, hiszen a népszerű, kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsön 2019. júliusi indulása óta az eredeti igénylési határidő végét jelentő hónapban, vagyis 2022 decemberében helyezték ki a negyedik legtöbb, vagyis 70,41 milliárd forint támogatást a pénzintézetek” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A Duna House cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass ügyfelei körében végzett felmérés adatai alapján az otthonteremtők és a felújítást, korszerűsítést tervezők körében továbbra is kiemelt fontosságú a támogatási forma jelenléte, ugyanis a pénzügyi szakértők tapasztalatai szerint szinte mindenki, az igénylők 91,2 százaléka lakáscélra fordította a kapott összeget idén, ami közel 4 százalékpontos erősödést jelent a tavalyi adatokhoz viszonyítva.

A Credipass szakértőinek közreműködésével beadott igények 94 százalékban a maximális, 10 millió forintos támogatást kérték az ügyfelek, akik között alig akadt olyan, aki nem lakásvásárlásra, felújításra, korszerűsítésre, vagy bővítésre költötte a kapott kölcsönt 2023 első negyedévében.

„A felhasználási adatokból egyértelműen következtethető, hogy az otthonteremtés fókusza mellett a Babaváró támogatás átvette a gyermeket tervező családok körében a megszüntetett otthonfelújítási támogatás szerepét is. Akik felújítást, energetikai korszerűsítést, modernizálást terveztek és beadták kérelmüket az otthonfelújítási támogatásra határidőn belül, de elutasító határozatot kaptak, azoknak a pályázatát a 131/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet szerint két esetben újra elbírálják. Akik pedig erről a lehetőségről is lemaradtak, azoknak érdemes pénzügyi szakértővel konzultálni az elérhető egyéb finanszírozási formákkal kapcsolatban” – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.
2024-04-19 14:10:00
Április 18-án este tartották Siemens Media Award 2024 hazai díjátadóját, amelyen a technológia területén különösen magas színvonalon alkotó újságírók, illetve tartalomkészítők munkáját ismerték el.
2024-04-19 13:10:00
A cégbírósági eljárások száma is csökkent, de a cégalapítási kedv 30 százalékkal elmaradt márciusban az előző hónaphoz képest – derül ki az Opten összesítéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.