Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram: a forgóeszköz-hitelkeret gyakorlatilag kimerült

2023. 07. 04., 18:41

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében június végéig 2174 hitelkérelem érkezett, 1231 milliárd forint értékben, amelyből 579 milliárd forint beruházási (lízinggel együtt), 652 milliárd forint pedig forgóeszköz-hitelkérelem volt.

Az 1000 milliárd forintos hitelprogram keretében a jóváhagyott hitelek 839 milliárd forintot, a szerződött hitelek 641 milliárd forintot érnek el, miközben 382 milliárd forint folyósítására került sor. A 600 milliárdos forgóeszköz-hitelkeret gyakorlatilag kimerült, 94 százalékos kihasználtságot mutat.

Az ügyletszámokat tekintve megállapítható, hogy a hitelkérelmek 99 százaléka refinanszírozó partnereken keresztül érkezik be (hitelösszeg alapján 93 százalék). A partnerek bevonása azt segíti, hogy a Hitelprogram a gazdaság különböző szegmenseiben felmerülő igényeknek megfelelően és a legszélesebb körben legyen elérhető. A szerződött ügyfelek 68 százaléka köthető a mikro- és kkv szektorhoz, miközben a szerződött hitelállomány 40,6 százaléka feldolgozóiparban, 31,7 százaléka kereskedelem és a gépjárműjavítás területén, 7,5 százaléka pedig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat területén működő vállalkozáshoz köthető.

Az új hitelszerződéseket vizsgálva mára a Hitelprogram meghatározó szerepet tölt be az új vállalati hitelkihelyezésekben. A Hitelprogram keretében márciusban több mint 200 milliárd forint, áprilisban 240 milliárd forint, májusban 80 milliárd forint körüli értékben került sor szerződéskötésre.

Eközben a hazai bankrendszer összességében márciusban közel 280 milliárd forint, áprilisban közel 400 milliárd forint, májusban 283 milliárd forint összegben nyújtott új beruházási és forgóeszköz hiteleket, így a Magyarországon megkötött új hitelszerződések több mint felét tették ki a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében megkötött hitelszerződések. Ebben a három hónapban a forintban denominált új hitelszerződésen belül ez az arány még ennél is magasabb volt, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram hitelei a szerződött volumen kétharmadát is meghaladták.

A program 2023. februártól indult, eredetileg 700 milliárd forintos kerettel; a fix kamat forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euróhitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos. Az érdeklődését látva a kormány további 300 milliárd forint biztosításával 1000 milliárd forintra emelte a rendelkezésre bocsátható források összegét, így forgóeszközhitelből összességében 600 milliárd forint, beruházási hitelből 400 milliárd forint kerülhet a hazai gazdaságba. (Gazdaságfejlesztési Minisztérium)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS