Bankmonitor: visszatérnek a 7 százalék alatti kamatok a lakáshiteleknél

2023. 08. 30., 20:22

A bankok között egyre nagyobb a verseny a jó ügyfelekért, ami miatt a hitelkamatok is végre csökkenésnek indultak. Ezen az úton fontos mérföldkő a Bankmonitor szakértői szerint, hogy újra 7 százalék alatti kamatokkal találkozhatunk a lakáshiteleknél. Utoljára tavaly októberben kaphattunk hasonló ajánlatokat.

Van olyan bank, amelyiknél egyedi árazás mellett már 6,69 százalékos kamaton kaphatunk lakáshitelt, miközben a jelenleg a banki ajánlatok átlaga 8,34 százalék. Az egyedi ajánlat kihasználásával egy 25 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, 10 évig fix kamatozású lakáshitelnél a havi törlesztőrészlet 25 ezer forinttal lehet kedvezőbb, ami 20 év alatt 6 millió forint megtakarítást eredményez. (A számítás során abból indultunk ki, hogy az igénylők igazolt nettó jövedelme 1 millió forint.)

Márpedig előreláthatóan szeptembertől már több bank egyedi ajánlatának kamata is 7 százalék alá csökkenhet. Ez a lehetőség azonban nem automatikus, vagyis nem feltétlenül kapja meg mindenki, aki besétál egy bankfiókba.

Hogyan kaphatunk egyedi kamatkedvezményt?

A banki hirdetményekben, kondíciós listákban nem találkozhatunk 7százalék alatti jelzáloghitel kamatokkal. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján a prémium ügyfélkör kaphatja meg ezt a kamatszintet, mégpedig egyedi banki döntés alapján.

Mit kell teljesítenünk ahhoz, hogy esélyünk legyen az egyedi kamatra?

  • A bankok jellemzően kiemelt közvetítő partnereik ügyfelei részére kínálnak egyedi kamatot. Ilyen például a Bankmonitor is, amely a 2022-es évre közzétett árbevételi adatok alapján hazánk legnagyobb pénzügyi közvetítője.
  • Meghatározott minimális hitelösszeg és jövedelmi szint is szükséges az egyedi kamatkedvezményhez: 20 millió forint kölcsönösszeg és 600 ezer forint nettó havi jövedelem felett már jogosultak lehetünk rá. (A legalacsonyabb kamatszint eléréséhez ez azonban nem feltétlenül lesz elégséges.)
  • A szorosabb banki kapcsolat is segíthet a kedvezőbb kamat elnyerésében. A hitel mellé a számlanyitás, a jövedelemérkeztetés, a kiegészítő banki szolgáltatások igénybevétele – például hitelfedezeti biztosítás –, a megtakarítások átcsoportosítása segíthet abban, hogy kedvezőbb hitelkamatot kapjunk.

A fenti feltételek teljesítésével sem kapjuk meg feltétlenül az áhított kamatot, a bankok minden esetben egyedileg döntenek a kamatkedvezményről a hitelbírálat során.

Mitől csökken a lakáshitelek kamata?

Az infláció és a hazai irányadó kamatszint fokozatos csökkenése már kifejti hatását a lakáshiteleknél is. A standard, hirdetmény szerinti ajánlatok is mind olcsóbbak, de a nagy áttörést jelenleg az egyedi kedvezményeknél látják a Bankmonitor szakértői.

Idén januárban a banki standard ajánlatok átlagos kamatszintje még 9,13 százalék – 9,54 százalék volt, nyár végére ez nagyságrendileg 0,8 százalékponttal mérséklődött, vagyis az átlagkamat 8,34 százalék és 8,69 százalék között alakult. (Az egyes bankok hatályos hirdetményei szerinti lakáshitel kondíciók itt hasonlíthatók össze.)

A javuló piaci környezetnek és a fokozódó banki versenynek köszönhetően egy új trend is megjelent: a prémium ügyfelek mind nagyobb mértékű egyedi kedvezményeket kaphatnak. Már elérhető lakáshitel 7százalék alatti kamat mellett is, ráadásul a Bankmonitor várakozásai alapján szeptembertől több banknál is megjelenhet hasonló egyedi ajánlat.

Mi várható az elkövetkező időszakban?

Ha nem történik drasztikus fordulat, akkor előreláthatóan a hitelkamatok tovább mérséklődhetnek az elkövetkező időszakban. Ezek alapján felvetődhet a kérdés: érdemes-e kivárni a lakáspiacon?

Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, hiszen a lakáspiacot több tényező is befolyásolja. Nem szabad például figyelmen kívül hagyni a lakástámogatások átalakulását. Jövő évtől a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) már nem lesz elérhető a nagyobb településeken, illetve a Babaváró hitel igénylési feltételeit is érdemben szigorítják.

Ezért érdemes gyorsan lépnie azoknak, akik valamelyik nagyobb településen szeretnének lakást vásárolni, valamint a jelenlegi támogatási rendszert ki szeretnék használni otthonuk megvételéhez.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS