Bankmonitor: tízből hét budapesti eleshet a babavárótól

2023. 09. 07., 14:22

Átlagosan tízből hat igénylő nem lesz jogosult babaváró hitelre 2024-től Magyarországon amiatt, hogy jövőre már csak olyan párok igényelhetik a konstrukciót, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján ez leginkább a budapestieket érinti, tavaly itt volt ugyanis a legmagasabb az ezt elérő nők aránya a babaváró hitelt felvevők között.

A 2024. január 1-től életbe lépő szabályozás értelmében a babaváró hitelek esetében felvehető maximális hitelösszeg 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedik, a termékre jogosultak köre ugyanakkor jelentősen szűkül. Jelenleg a hitelt azon házaspárok vehetik igénybe, ahol a pár női tagja a 18 éves kort betöltötte, de még nem múlt el 41 éves.

Ezzel szemben 2024-től már csak azok a házaspárok vehetik fel a terméket, ahol a feleség 30 év alatti. Átmeneti szabályként 2024-ben még a 30 és 41 év közötti nők is igényelhetik a babaváró hitelt abban az esetben, ha igazolják várandósságukat. A Bankmonitor szakértői szerint a termék 30 év alatti nőkre történő leszűkítése érdemben mérsékelheti a hitelfelvevők számát.

10-ből 7 fővárosi pár eleshet a babavárótól

Egyedi hitelszerződés-adatok alapján az eddig kötött babaváró hitelek közel 60 százaléka esetében a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet, ami nagyságrendi becslést jelenthat arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben változhat a termék piaca a jövőben. Budapesten azonban alacsonyabb a 30 év alatti babaváró hitelt igénylő nők aránya (30 százalék), mint vidéken (41,8 százalék), így itt nagyobb csökkenés valószínűsíthető.

Ez azért is fájdalmas lehet, mert a babaváró hitel részben vagy egészben önerő lehet egy lakáshitelnél, ami azért fontos, mert a bankok a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80 százalékáig hiteleznek, a fennmaradó részt saját forrásból kell biztosítani.

Ez egy átlagosnak számító, 70 négyzetméter alapterületű, 62 millió forintos fővárosi használt lakás esetében azt jelenti, hogy aki hitelből szeretné ezt megvásárolni, annak legalább 12,4 millió forint önerőre mindenképpen szüksége lesz. (A KSH 2023. második negyedévi adatai alapján a fővárosban 885 ezer forint volt a használt lakások átlagos négyzetméterára.) Bár egy maximális, 10 millió forint összegű babaváró hitel ebből legfeljebb 7,5, illetve 10 millió forint önerőt tud jelenleg pótolni, ez is komoly segítség lehet.

A babaváró összege teljes egészében önerőnek számít akkor, ha a babaváró és a lakáshitel felvétele között legalább 90 nap eltelt, ennél rövidebb különbségnél azonban a babaváró 75 százalékát önerőként, 25 százalékát pedig hitelként veszik számításba a bankok. Vagyis, a példánkban szereplő 62 millió forintos lakás megvásárlásához a babavárón felül 2,4 millió, illetve 4,9 millió forint plusz önerőre lehet szükség, függően az időzítéstől.

A budapestieket még az ág is húzza

Nem elég azonban, hogy az igénylési korhatár radikális csökkentése leginkább a budapestieket sújtja, a Bankmonitor szakértői szerint a csok támogatás jövő évi kivezetése a nagyobb településeken ugyancsak jelentős hatással lehet majd az itt élők életére. Elég csak arra gondolni, hogy a meglévő gyerekre igényelt csok támogatás ugyancsak önerő lehet egy lakáshitelnél, ennek összege pedig a gyerekek számától és az ingatlan típusától (új vagy használt) függően – 0,6-10 millió forintot jelenthet.

Legalább ekkora pénzügyi veszteség az is, hogy a budapestiek a csok-kal együtt a csok hitel lehetőségétől is elesnek 2024-től, ami két gyerekkel 10 millió, három gyerekkel 15 milliós kedvezményes, legfeljebb 3 százalék-os fix kamatú finanszírozást jelent. Ez különösen a jelenlegi kamatkörnyezetben komoly hátrány, hiszen az átlagos piaci lakáshitelkamatok 8-9 százalék körül vannak.

A csok megszüntetésével együtt a városokban élők számára az ehhez kapcsolódó egyéb kedvezmények sem lesznek elérhetőek, amelyek összességében ugyancsak milliós veszteséget jelenthetnek. Ilyen például a lakásvásárlás illetékmentessége akkor, ha a tranzakcióhoz csok igénylése kapcsolódik. Az illeték mértéke alapesetben a vételár 4 százaléka, vagyis ennek elengedése a példaként felhozott budapesti lakás esetében 2,48 millió forint pénzügyi előnyt jelentene.

A Budapesten újépítésű lakást vásárlókat érinti rosszul az, hogy jövő évtől nem igényelhetik majd vissza utólag az 5 százalékos lakásáfát, hiszen ez a kedvezmény is kizárólag a csok-kal érintett tranzakciók esetében érvényesíthető, ami egy nettó 80 millió forintos lakásnál például 4 millió forint veszteség. És akkor még nem beszéltünk a csok-kal építkezők áfa-visszaigénylési lehetőségéről, ugyanis a 27 százalékos áfa itt is visszakapható 5 millió forintig.

Sok a bizonytalanság

A Bankmonitor szakértői szerint ugyanakkor még nem tudni, hogy a 2024. január 1. után fennmaradó emelt összegű falusi csok mellé vajon megmaradnak-e a fenti kedvezmények, jelen állás szerint ugyanis 2023 végéig számolhatunk ezekkel biztosan. Mint ahogy az is nagy kérdés, hogy a kivezetett csok helyett vajon lesz-e esetleg más támogatási forma, mert ígéret szintjén korábban erről is hallhattunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS