Bankmonitor: a babaváróra jogosultak fele elvérzett volna a 2024-ben életbe lépő szigorítás alapján

2023. 07. 25., 11:17

A 2019 júniusa óta elérhető Bankmonitor babaváró hitel kalkulátort használók közül mintegy 109 ezren feleltek meg a támogatás összes személyi feltételének. Közülük minden második (50 600) párnál a feleség már betöltötte a 30. életévét a kalkuláció időpontjában, vagyis a 2024-ben érvénybe lépő szabályok alapján minden második pár elesne a lehetőségtől.

A babaváró támogatás igényléséhez számos személyi feltételt kell teljesíteniük a fiataloknak, a 2019 júniusi indulás óta pedig már több százezren ellenőrizték a Bankmonitor babaváró kalkulátorával, hogy jogosultak-e a lehetőség kihasználására. Közülük kicsivel 40 százalék felett volt azok aránya, akik az adott pillanatban legalább egy feltételt nem teljesítettek: legtöbbször a legalább 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony és a házasság hiánya volt a probléma, de sok pár esetében az jelentett gondot, hogy negatív státusszal voltak nyilvántartva a KHR adatbázisban.

2024-től azonban radikálisan megváltoznak az igénylési feltételek, ekkortól kizárólag olyan házaspárok igényelhetik majd a babavárót, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. Átmeneti könnyítés ugyanakkor, hogy 2024. december 31-ig 40 év marad a felső korhatár akkor, ha a feleség az igénylés időpontjában már várandós, pontosabban a baba igazoltan betöltötte a 12 hetes magzati kort.

Azon 109 ezer pár közül, akik eddig pozitív visszajelzést kaptak a babaváró kalkulátor alapján, mintegy 50 600 párnál a feleség már betöltötte a 30. életévét. Vagyis, ha a jövő évtől érvényes szabályokat kellett volna rájuk alkalmazni, akkor a párok fele nem felelt volna meg az elvárásoknak.

Ez alapján a Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy a babaváró hitel iránti kereslet jövő évtől jelentősen csökkenhet, amin az sem fog segíteni, hogy várandósság esetén a korhatár 40 év marad 2024 végéig, illetve a maximális hitelösszeg 10-ről 11 millió forintra emelkedik. Pedig már jelenleg is mérsékelt iránta az érdeklődés: 2023 első négy hónapjában mindössze 53,9 milliárd forint értékben vettek fel babavárót a párok, ami 62 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

2023-ban azonban még várható némi felfutás a folyósításban, hiszen azok közük, akik jövőre már nem lesznek jogosultak a támogatásra, sokan igyekezhetnek még élni a lehetőséggel. Ez pénzügyileg akkor is jó döntés lehet, ha egyelőre nincs szükségük a pénzre, hiszen például inflációkövető állampapírba fektetve az összeget az első évben 1,5 millió forint lehet a megszerezhető éves kamat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS