Bankmonitor: a babaváróra jogosultak fele elvérzett volna a 2024-ben életbe lépő szigorítás alapján

2023. 07. 25., 11:17

A 2019 júniusa óta elérhető Bankmonitor babaváró hitel kalkulátort használók közül mintegy 109 ezren feleltek meg a támogatás összes személyi feltételének. Közülük minden második (50 600) párnál a feleség már betöltötte a 30. életévét a kalkuláció időpontjában, vagyis a 2024-ben érvénybe lépő szabályok alapján minden második pár elesne a lehetőségtől.

A babaváró támogatás igényléséhez számos személyi feltételt kell teljesíteniük a fiataloknak, a 2019 júniusi indulás óta pedig már több százezren ellenőrizték a Bankmonitor babaváró kalkulátorával, hogy jogosultak-e a lehetőség kihasználására. Közülük kicsivel 40 százalék felett volt azok aránya, akik az adott pillanatban legalább egy feltételt nem teljesítettek: legtöbbször a legalább 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszony és a házasság hiánya volt a probléma, de sok pár esetében az jelentett gondot, hogy negatív státusszal voltak nyilvántartva a KHR adatbázisban.

2024-től azonban radikálisan megváltoznak az igénylési feltételek, ekkortól kizárólag olyan házaspárok igényelhetik majd a babavárót, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét. Átmeneti könnyítés ugyanakkor, hogy 2024. december 31-ig 40 év marad a felső korhatár akkor, ha a feleség az igénylés időpontjában már várandós, pontosabban a baba igazoltan betöltötte a 12 hetes magzati kort.

Azon 109 ezer pár közül, akik eddig pozitív visszajelzést kaptak a babaváró kalkulátor alapján, mintegy 50 600 párnál a feleség már betöltötte a 30. életévét. Vagyis, ha a jövő évtől érvényes szabályokat kellett volna rájuk alkalmazni, akkor a párok fele nem felelt volna meg az elvárásoknak.

Ez alapján a Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy a babaváró hitel iránti kereslet jövő évtől jelentősen csökkenhet, amin az sem fog segíteni, hogy várandósság esetén a korhatár 40 év marad 2024 végéig, illetve a maximális hitelösszeg 10-ről 11 millió forintra emelkedik. Pedig már jelenleg is mérsékelt iránta az érdeklődés: 2023 első négy hónapjában mindössze 53,9 milliárd forint értékben vettek fel babavárót a párok, ami 62 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

2023-ban azonban még várható némi felfutás a folyósításban, hiszen azok közük, akik jövőre már nem lesznek jogosultak a támogatásra, sokan igyekezhetnek még élni a lehetőséggel. Ez pénzügyileg akkor is jó döntés lehet, ha egyelőre nincs szükségük a pénzre, hiszen például inflációkövető állampapírba fektetve az összeget az első évben 1,5 millió forint lehet a megszerezhető éves kamat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS