Babaváró hitel: szigorodnak a feltételek, „kapuzárási pánik” jeleit érzik a bankok

2023. 12. 12., 12:10

Tízmillió forint a tét azoknak gyermekvállalást tervezőknek, akik az év végével elvesztik a jogosultságukat a babaváró hitelre. A bankok szerint megkezdődött a hajrá, és van, ahol már csak napokban mérik az igénylésre maradt időt. Nem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni a jelentkezést, és figyelni kell a közigazgatási szünetre is, különben könnyen ugrik a kamatmentes, teljesen támogatássá tehető hitel – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Néhány hét múlva jelentősen szigorodni fognak a babaváró hitel feltételei, és a fiatal házaspárok már csak akkor fognak tudni igénylést beadni, ha a feleség 30 év alatti vagy ha már gyermeket vár. Emiatt sok pár esik el januártól a népszerű támogatási formától, nekik mindössze maximum fél hónapjuk maradt beadni az igénylést. Velük szemben még kivárni is érdemes azoknak, akik 2024-ben is jogosultak a támogatásra, hiszen számukra ennek maximális összege 10 millióról 11 millió forintra emelkedik.

A Bank360.hu által megkérdezett pénzintézetek többsége már látja a „kapuzárási pánik” jeleit, megnőtt az érdeklődés a babaváró hitel iránt, különösen a lehetőséget év végével elvesztők körében. Az Erste Banknál már korábban elkezdődött a hajrá, az utolsó negyedévben jelentősen nőtt a kereslet a babaváró hitel iránt a jogosultsági szabályok januári változása miatt. Az UniCredit Bank november 27-e óta tapasztalt fokozottabb érdeklődést a babaváró kölcsön iránt, azon a héten több mint 20 százalékkal több igénylést fogadtak be, mint az azt megelőző héten. Az utolsó hetekre további növekedésre számítanak.

Hasonló tapasztalatokról számolt be az MBH Bank, ahol az elmúlt hetekben növekedett az érdeklődés a babaváró hitel iránt. November utolsó két hetében közel duplájára nőtt a megkötött babaváró hitelek száma és a felvett hitelösszeg az azt megelőző két héthez viszonyítva. Az év végéig további emelkedésre számítanak.

Növekvő érdeklődést tapasztalt a CIB Bank is, és egészen év végéig sok igénylőre számítanak, várakozásuk szerint azonban a tavaly év végi kiemelkedő hitelezést nem fogják elérni, és ezt várják az Ersténél is. A Raiffeisen Banknál egyelőre mérsékelten emelkedett az igénylők száma. Nem nőtt az igénylők száma a MagNet Banknál, szerintük akiket érint a szigorítás, azok már beadták a hiteligényt korábban.

Érdemes még az ünnepek előtt beadni az igénylést

Az UniCredit egyelőre nem szabott véghatáridőt az igénylőknek, de tájékoztatóiban rendszeresen felhívjak az ügyfelek figyelmét, hogy ne hagyják az ügyintézést az utolsó pillanatra. Az MBH Bank sem adott külön határidőt, de arra figyelmeztetnek, hogy nemcsak a bankok befogadóképessége miatt érdemes még az ünnepek előtt beadni az igénylést, hanem azért is, mert a két ünnep közötti időszakban közigazgatási szünet lesz, nem lesznek nyitva a kormányablakok, ahonnan például a társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumot kell kérni.

Az Erste az év utolsó munkanapjáig, vagyis december 29-ig fogad be babaváró hitel kérelmeket a fiókjaiban, azonban azt ajánlja ügyfeleinek, hogy előzetesen egyeztetett időpontra érkezzenek. Az Erste a hitelkérelem befogadásával egyidejűleg szerződést is köt, ám a bank arra hívja fel a figyelmet, hogy senki se centizze ki az ügyintézést, a tb-jogviszony igazolást pedig mindenképpen kérjék ki még az ünnepek előtt.

A CIB Bank az igények várható növekedése miatt 2023. december 21-ig fogadja be az igényléseket. Az ezután befogadott ügyletekre már nem lesz lehetőség idén leszerződni.

A MagNet Bank 2023. december 20-ig fogadja be az igényléseket, és ugyanezt a dátumot jelölte meg a honlapján közzétett információban az OTP Bank is. A Raiffeisen Bank azt jelezte, hogy december 23-ig mindenképp érdemes beadni az igényléseket. A Gránit Bank közlése szerint náluk az igénylés teljes körű online ügyintézéssel is megoldható, és a szerződés megkötése, illetve a folyósítás akár 24 órán belül megtörténhet.

Főleg a 30 év felettiek keresik most a babavárót

A januártól hatályba lépő módosítást tekintve nem meglepő, hogy a babaváró hitelt igénylő párok zöme 30 év feletti, hiszen ők elveszthetik a támogatás lehetőségét. Az UniCreditnél a babaváró kölcsön 2019-es bevezetése óta az igénylést benyújtó nők csaknem kétharmada 30 év feletti volt, ezen belül is a legjellemzőbb korcsoportot a 30-35 év közöttiek alkották. A frissen befogadott, azaz még nem folyósított babaváró-igénylések esetében tisztán látható, hogy a benyújtó 30 feletti nők aránya tovább növekedett.

Az MBH Banknál az eddig kötött babaváró hitelek közel 60 százaléka esetében a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet a hitelfelvétel pillanatában. Várakozásuk szerint az év végén azok igyekeznek benyújtani az igénylésüket, akik számára az életkori feltételek szigorodása miatt fontos, hogy még az idei feltételek szerint köthessenek szerződést.

Az Ersténél az igénylések fele eddig is a harminc feletti korosztálytól érkezett, ám az idei utolsó negyedévben ez az arány már meghaladja a kétharmadot. A befogadott ügyletek száma 30-40 százalékkal emelkedett a korábbi hónapokhoz képest. A MagNet Banknál az 1984 és 1992 között születettek a meghatározók, vagyis a 30-40 év közöttiek vannak többségben. A CIB és a Raiffeisen ellenben nem tapasztalta, hogy az utóbbi változott volna az igénylők életkori átlaga.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.