A szegényebb megyékben kerül majd többe a lakásfelújítási hitel

2021. 02. 02., 16:00

Jelentős különbségek vannak a különböző megyék között abból a szempontból, hogy egy átlagfizetésből élő hitelfelvevő mennyi idő alatt tudja majd visszafizetni a február elsejétől igényelhető, állami támogatású lakásfelújítási hitelt. Mivel pedig a hosszabb futamidő a hitelköltségeket is megemeli, pont a szegényebb megyékben lehet drágább a lakásfelújítási hitel összköltsége.

Akár 100 ezer forintnál is nagyobb lehet a megyék közötti különbség a nettó átlagjövedelem tekintetében. A GKI nemrég megjelent, 2019-es NAV-statisztikákra alapozott elemzése szerint az átlagos nettó jövedelem Magyarországon 200 ezer forint volt, de a megyék többségében (14 esetben) ennél alacsonyabb értéket figyeltek meg.

Az országos összehasonlításban vezető fővárosiak 260 ezres nettó átlagjövedelme több, mint 100 ezer forinttal múlta felül a rangsorban utolsó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nettó átlagjövedelmet.

Ezek a különbségek pedig azt is befolyásolják majd, hogy hitelfelvételkor mekkora törlesztőrészletet vállalhatnak az egyes megyékben élők, hiszen az érvényben lévő, a túlzott eladósodást gátolni hivatott szabályok miatt alacsonyabb jövedelemmel alacsonyabb törlesztő vállalható be.

„Ez a szabályozás a február 1-jén hatályba lépő, államilag támogatott lakásfelújítási hitelre is vonatkozik majd. Az érdeklődés az új hitelfajta után már most jelentős, így várhatóan sokan veszik majd fel a legfeljebb hatmillió forintos kölcsönt” – mondta Varga Zsombor, a Bank360 elemzője.

A szakember emlékeztetett: a lakásfelújítási támogatás utófinanszírozású, így várhatóan sokan élnek majd a csomag részeként érkező kedvezményes hitel lehetőségével is, mellyel előfinanszírozhatják a felújítás költségeit.

Akár 2–3 évvel hosszabb futamidővel vehető fel a hitel Kelet-Magyarországon

Vegyünk egy példát. A lakásfelújítási támogatás maximum összege hárommillió forint. Mivel a lakásfelújítási támogatás legfeljebb a felújítási költségek felére vehető igénybe, így ha valakinek nincs olyan megtakarítása, melyet a felújítási költségekre tudna szánni, hatmillió forint hitelt kell felvennie. A kedvezményes, állami támogatású jelzáloghitelt három százalékos kamattal folyósítják majd, azzal a feltétellel, hogy a felújítást követően, az államtól érkező támogatás összegét be kell törleszteni a hitelbe.

Minél hosszabb ugyanakkor a futamidő, annál magasabb a hitel teljes visszafizetendő összege. A már említett adósságfék szabályok miatt pedig minél alacsonyabb valakinek a jövedelme, annál alacsonyabb törlesztőt vállalhat be, ami miatt adott hitelösszeget csak hosszabb időre vehet fel. Ennek köszönhetően a regionális jövedelem-különbségek miatt hátrányba kerülnek az alacsonyabb jövedelmű térségek.

Bár a Bank360 számításai szerint mindegyik megyében felvehető a maximális támogatáshoz szükséges 6 millió forint, de az alacsonyabb jövedelmű megyékben jóval hosszabb a hitelfelvételkor várható legrövidebb futamidő, mint a legnagyobb jövedelmű Budapesten.

Számításaink alapján, míg Budapesten és az ország északnyugati megyéiben az adósságfék szabályokat figyelembe véve akár 4-5 év alatt törleszthető lesz majd átlagjövedelem mellett a hatmillió forintos lakásfelújítási hitel, az ország keleti megyéiben többnyire legalább 6-7 évre kell majd felvenni a támogatott kölcsönt.

A leghosszabb futamidővel Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lehet felvenni a hitelt, a legrövidebb idő alatt pedig Budapesten, Pest és Győr-Moson-Sopron megyékben tudják majd visszafizetni a hitelt. A keleti megyék mellett még a dél-dunántúli Somogy és Baranya megyében lehet csak hosszabb, legalább 6 év feletti futamidővel felvenni a lakásfelújítási hitelt.

Hány hónapra kell felvenni minimum a lakásfelújítási hitelt az egyes megyék nettó átlagjövedelme mellett?

A hosszabb futamidő miatt többet is kell visszatörleszteni

A felújítás végeztével és a számlák elfogadása után az Államkincstár folyósítja a 3 millió forint támogatást, amit kötelező előtörlesztésre felhasználni. A támogatás megigénylésének a hitelfelvételt követő egy éven belül meg kell történnie. Mi a példában úgy számoltunk, hogy a hitelfelvétel 10. hónapjában már a 3 millió forint előtörlesztése is megtörténik.

Az előtörlesztés alapesetben a törlesztőrészletet csökkenti. Az eredeti futamidő megtartásával így a teljes hiteltörlesztés alatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3,36 millió forintot kell visszafizetni, Budapesten 3,22 millió forintot a nettó átlagjövedelem mellett. Vagyis a hosszabb futamidő majdnem 140 ezer forintos pluszköltséggel járhat a hitel visszafizetése során.

Szerződésmódosítás esetén lehetséges a futamidő csökkentése is az eredeti törlesztőrészlet fizetése mellett. A csökkentett futamidő mindkét esetben csökkenti a teljes visszafizetendő összeget, de a futamidők közötti különbség megmarad a megyék között. Ez akár 64 ezer forintos hátrányt jelenthet nettó átlagjövedelem mellett, hiszen Budapesten a visszafizetendő összeg 3,16 millió forintra csökken a szerződésmódosítás után, míg Szabolcs-Szatmár Bereg megyében 3,23 millió forintra.

Mennyit kell a teljes futamidő alatt visszafizetni ha a törlesztő csökken, vagy ha szerződésmódosítást követően csökken a futamidő?
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS