A lakáshitelek iránti kereslet további erősödésére számítanak a bankok

2024. 02. 21., 16:10

A bankok háztartásokkal kötött hitelszerződéseinek értéke 10 százalékkal növekedett 2023 negyedik negyedévében, ezen belül a lakáscélú hitelszerződések értéke 21 százalékkal bővült – tájékoztatott a jegybank.

A hitelintézeti szektor háztartási hitelállománya 2023 negyedik negyedévében 96 milliárd forinttal bővült a folyósítások és törlesztések eredőjeként. A háztartási hitelállomány éves növekedése ezzel 2,7 százalékot tett ki, így folytatódott az éves növekedési ütem fokozatos lassulása. A 2023-ban megfigyelt lassulás mögött a bizonytalanná váló gazdasági kilátások, a csökkenő reálbérek, valamint az infláció letörését célzó, szigorú monetáris kondíciók eredményeképp visszaeső hitelkihelyezések állnak – olvasható a jegybank közleményében. A hazai hiteldinamika európai uniós összehasonlításban a középmezőnyben helyezkedik el, és a visegrádi régió országaiban megfigyelt átlagos növekedési ütemmel összhangban alakult (2,6 százalék).

Az új hitelkihelyezések a 2022 negyedik negyedéves alacsony kibocsátáshoz képest összességében bővültek. A háztartási hitelkibocsátás 2023 negyedik negyedévében 10 százalékkal, ezen belül a személyi kölcsönöké 43 százalékkal, a lakáshiteleké pedig 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi volument. A korábban magas hitelkihelyezéssel jellemezhető babaváró hitelek volumene éves összehasonlításban ötödével esett vissza a 2022 végi erőteljes előrehozott kereslet bázishatása miatt. A szabad felhasználású jelzáloghitelek negyedik negyedévi kibocsátása a befektetési motivációk lecsengésével éves összevetésben 14 százalékkal csökkent.

2023 decemberében a bankok átlagosan 7,3 százalékos kamat (THM: 7,6 százalék) mellett nyújtották a piaci alapú lakáshiteleket, az állami kamattámogatásokat is figyelembe véve pedig a teljes lakáshitelpiacon az ügyfelek által fizetendő átlagos kamat 6,5 százalékot tett ki az év végén. Az önkéntes THM plafon 2023. október 9-i bevezetését követő tapasztalatok alapján a bankok többsége csökkentette a kondíciós listákban szereplő kamatokat, ugyanakkor több intézmény esetében a korábban alkalmazott kedvezmények egy része is mérséklődött. 2023 negyedik negyedévében az államilag kamattámogatott hitelek aránya az újonnan szerződött lakáshiteleken belül 22 százalékot tett ki.

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján 2023 negyedik negyedévében a hitelintézetek összességében nem változtattak a lakáscélú hitelek sztenderdjein, míg a fogyasztási hitelek feltételein a bankok 15 százaléka lazított. A negyedik negyedév során a válaszadó intézmények mind a lakáscélú hitelek-, mind a fogyasztási hitelek iránt a kereslet élénkülését tapasztalták, amelynek további erősödésére számítanak 2024 első félévében.

A Hitelezési felmérésben a változás jelzésére a válaszadók százalékában kifejezett, úgynevezett nettó változás mutatót használja az MNB. Ezt úgy kapjuk, hogy a változást (szigorítást/növekedést/erősödést) jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányából levonjuk az ellenkező előjelű változást (enyhítést/csökkenést/gyengülést) jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-17 12:10:00
Egyre elterjedtebb utazásszervezési forma az utazási irodáktól független utazási tanácsadás. A hagyományosan ismert, utazási irodák által szervezett utazások és a független utazási tanácsadók tevékenysége között jelentős különbségek vannak, különösen az utazásért való felelősség tekintetében, ezért a Pest Vármegyei Főügyészség vizsgálatot tartott e területen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS