A csok elvesztése több tízmillióval növeli a lakásszerzés árát

2023. 07. 10., 09:11

Jelenleg egy 15 millió forintos csokos lakáskölcsönért húsz év alatt kevesebb mint 20 millió forintot fizethetünk vissza a banknak, míg egy ugyanilyen összegű és futamidejű piaci lakáshitelért már 31 milliót. A „városi csok” megszüntetése miatt jövőre egy 60 milliós lakás megvásárlása akár több mint 30 millió forinttal nagyobb hitelterhet jelenthet egy háromgyerekes családnak húsz év alatt, mintha azt idén vennék meg – derül ki a Bank360.hu számításaiból.

A kormány 2024-től átalakítja a gyereket nevelők és vállalók számára elérhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályait. Bár az új szabályokról mindeddig nem adtak ki rendeletet, az az eddigi közlések alapján a támogatás jövőre már nem nem lesz elérhető az 5000 lélekszámúnál nagyobb településeken. Ez arra ösztönözheti a nagyobb településeken élő családokat, hogy még az idén vegyék igénybe a csokot és a csok hitelt a lakásvásárláshoz vagy -építéshez.

Aki nem lép, több tíz milliót bukhat

Amennyiben 2024-től nem lesz elérhető az 5000 főnél nagyobb településeken a csok, akkor a családok (akiknek tagjai nem csak házastársak, hanem élettársak és egyedülálló szülők is lehetnek) elesnek a gyerekek számától függően 600 ezer és 10 millió forint közötti összegű csok támogatástól, valamint az ahhoz igényelhető, kedvezményes csok hiteltől. Csok hitel nélkül a családok havi törlesztése egy 15 millió forintos lakáshitel esetén havi 50 ezer forinttal növekszik a mostani piaci kamatokkal számolva, ami 20 éves futamidő alatt 11-12 millió forint plusz kiadást jelent.

Jelenleg új ingatlan vásárlásához – meglévő vagy előre vállalt – két gyerekkel 10 millió, három vagy több gyerekkel 15 millió forint csok hitel igényelhető. A csok hitel rendkívül kedvező az államilag támogatott, legfeljebb 3 százalékos kamattal, a hitelfelvétel költségét jelző teljes hiteldíjmutató (THM) 3,04-3,07 százalék a forgalmazó bankoknál. A maximális, 15 millió forintos csok hitelért 20 éves futamidővel számolva havonta mintegy 83 ezer forint törlesztést kell fizetni, amivel a futamidő végén a teljes visszafizetés 19,96-19,98 millió forint lesz a Bank360.hu csok hitel kalkulátorának ajánlatai szerint.

Több mint 11 millióval drágább a piaci lakáshitel

A 3 százalékos kamatozású csok hitelhez képest jelenleg 8,5-9 százalékos kamattal lehet piaci lakáshitelt felvenni azoknak, akik nem jogosultak államilag támogatott kölcsönre. Ők azok, akiknek nincs, vagy csak egy gyerekük van, illetve többet nem is vállalnak. A 15 milliós lakáshitelért a legkedvezőbb ajánlatokkal – 10 éves kamatperiódusban rögzített kamattal – is több mint 31 millió forintot kell 20 év alatt visszafizetni az ügyfeleknek. A hitelteher a csok kölcsönhöz képest 11-13 millió forinttal nagyobb a Bank360.hu lakáshitel kalkulátorában elérhető banki ajánlatok alapján.

Nettó 600 ezer forint jövedelmet kell igazolni a legkedvezőbb lakáshitelekhez. Az MBH 8,88 százalékos THM mellett felvehető kölcsönének (ahol 8,54 százalék a kamat) 130 702 forint a havi törlesztője, amiért a 20 éves futamidő alatt összesen 31 375 680 forintot kell az adósoknak visszafizetni. (A hitel teljes díja 16 375 680 forint).

A csok hitelt csak a csok támogatással együtt lehet igényelni, míg az utóbbit a hitel nélkül is fel lehet venni. A csok támogatást meglévő vagy előre vállalt gyerek esetén lehet igényelni, ennek összege egy gyereknél 600 ezer forint. Két vagy több gyerek esetén már különbség van a támogatási összegben attól függően, hogy a család új vagy használt ingatlant vásárol. A maximális, 10 millió forintos támogatás három vagy több gyerekkel vehető igénybe új lakás vagy ház vásárlásához, illetve építéséhez (falusi csoknál használt lakáshoz is.)

A csok támogatás felhasználható önerőként is lakáshitel felvételéhez, három meglévő gyerekkel 100 százalékos mértékben, előre vállalt gyerek vagy gyerekek esetében azonban bankonként eltérő, hogy azt elfogadják-e, és milyen mértékben.

Mennyivel járhat rosszabbul jövőre az, aki 60 milliós ingatlant vesz?

Ha egy 60 millió forint forgalmi értékű lakás megvásárlásához egy háromgyerekes, illetve annyit vállaló család rendelkezik 20 millió forint önerővel és igényli a 10 milliós csok-támogatást, akkor még 30 milliót kell hitelből előteremtenie. A 15 milliós csok hitel mellé 15 milliós piaci hitelt kell felvenni. Ezek havi törlesztője – a fenti példák alapján – összesen 214 ezer forint, ami húsz év alatt összesen mintegy 51,3 millió forint visszafizetését jelenti.

Amennyiben a család nem lesz jogosult jövőre a „városi csokra”, akkor a 20 millió forint önerő mellé 40 millió forint piaci lakáshitelt kell felvenniük a lakásvásárláshoz. Jelenleg ilyen összegű hitel 600 ezer forint vagy magasabb nettó jövedelemmel igényelhető 8,7-8,9 százalékos THM-mel és 343-348 ezer forint havi törlesztővel. Ezért húsz év alatt 82,4-83,7 millió forintot kell visszafizetni. Így ebben az esetben a jővőre halasztott lakásvásárlás csok nélkül több mint 31 millió forinttal nagyobb hitelterhet jelenthet húsz éves futamidővel számolva a családnak.

Még fájdalmasabb lehet a csok kivezetése

A csokkal további, milliókban mérhető kedvezmény is jár. A csokkal vásárolt új vagy használt ingatlan mentesül az illetékfizetés alól. Ez a visszterhes vagyonátruházási illeték (köznyelvben vagyonszerzési illeték), amelynek mértéke az ingatlan forgalmi értékének 4 százaléka. Mindez jelenleg egy 60 millió forintos ingatlan esetén 2,4 millió forint, amit jövőre a csokkal együtt buknak azok, akik már nem lesznek jogosultak a támogatásra. A csokot igénybe vevő építkező családok 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfát, amitől ugyancsak elesnek jövőre, ha már nem kaphatnak csokot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS