A csok elvesztése több tízmillióval növeli a lakásszerzés árát

2023. 07. 10., 09:11

Jelenleg egy 15 millió forintos csokos lakáskölcsönért húsz év alatt kevesebb mint 20 millió forintot fizethetünk vissza a banknak, míg egy ugyanilyen összegű és futamidejű piaci lakáshitelért már 31 milliót. A „városi csok” megszüntetése miatt jövőre egy 60 milliós lakás megvásárlása akár több mint 30 millió forinttal nagyobb hitelterhet jelenthet egy háromgyerekes családnak húsz év alatt, mintha azt idén vennék meg – derül ki a Bank360.hu számításaiból.

A kormány 2024-től átalakítja a gyereket nevelők és vállalók számára elérhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályait. Bár az új szabályokról mindeddig nem adtak ki rendeletet, az az eddigi közlések alapján a támogatás jövőre már nem nem lesz elérhető az 5000 lélekszámúnál nagyobb településeken. Ez arra ösztönözheti a nagyobb településeken élő családokat, hogy még az idén vegyék igénybe a csokot és a csok hitelt a lakásvásárláshoz vagy -építéshez.

Aki nem lép, több tíz milliót bukhat

Amennyiben 2024-től nem lesz elérhető az 5000 főnél nagyobb településeken a csok, akkor a családok (akiknek tagjai nem csak házastársak, hanem élettársak és egyedülálló szülők is lehetnek) elesnek a gyerekek számától függően 600 ezer és 10 millió forint közötti összegű csok támogatástól, valamint az ahhoz igényelhető, kedvezményes csok hiteltől. Csok hitel nélkül a családok havi törlesztése egy 15 millió forintos lakáshitel esetén havi 50 ezer forinttal növekszik a mostani piaci kamatokkal számolva, ami 20 éves futamidő alatt 11-12 millió forint plusz kiadást jelent.

Jelenleg új ingatlan vásárlásához – meglévő vagy előre vállalt – két gyerekkel 10 millió, három vagy több gyerekkel 15 millió forint csok hitel igényelhető. A csok hitel rendkívül kedvező az államilag támogatott, legfeljebb 3 százalékos kamattal, a hitelfelvétel költségét jelző teljes hiteldíjmutató (THM) 3,04-3,07 százalék a forgalmazó bankoknál. A maximális, 15 millió forintos csok hitelért 20 éves futamidővel számolva havonta mintegy 83 ezer forint törlesztést kell fizetni, amivel a futamidő végén a teljes visszafizetés 19,96-19,98 millió forint lesz a Bank360.hu csok hitel kalkulátorának ajánlatai szerint.

Több mint 11 millióval drágább a piaci lakáshitel

A 3 százalékos kamatozású csok hitelhez képest jelenleg 8,5-9 százalékos kamattal lehet piaci lakáshitelt felvenni azoknak, akik nem jogosultak államilag támogatott kölcsönre. Ők azok, akiknek nincs, vagy csak egy gyerekük van, illetve többet nem is vállalnak. A 15 milliós lakáshitelért a legkedvezőbb ajánlatokkal – 10 éves kamatperiódusban rögzített kamattal – is több mint 31 millió forintot kell 20 év alatt visszafizetni az ügyfeleknek. A hitelteher a csok kölcsönhöz képest 11-13 millió forinttal nagyobb a Bank360.hu lakáshitel kalkulátorában elérhető banki ajánlatok alapján.

Nettó 600 ezer forint jövedelmet kell igazolni a legkedvezőbb lakáshitelekhez. Az MBH 8,88 százalékos THM mellett felvehető kölcsönének (ahol 8,54 százalék a kamat) 130 702 forint a havi törlesztője, amiért a 20 éves futamidő alatt összesen 31 375 680 forintot kell az adósoknak visszafizetni. (A hitel teljes díja 16 375 680 forint).

A csok hitelt csak a csok támogatással együtt lehet igényelni, míg az utóbbit a hitel nélkül is fel lehet venni. A csok támogatást meglévő vagy előre vállalt gyerek esetén lehet igényelni, ennek összege egy gyereknél 600 ezer forint. Két vagy több gyerek esetén már különbség van a támogatási összegben attól függően, hogy a család új vagy használt ingatlant vásárol. A maximális, 10 millió forintos támogatás három vagy több gyerekkel vehető igénybe új lakás vagy ház vásárlásához, illetve építéséhez (falusi csoknál használt lakáshoz is.)

A csok támogatás felhasználható önerőként is lakáshitel felvételéhez, három meglévő gyerekkel 100 százalékos mértékben, előre vállalt gyerek vagy gyerekek esetében azonban bankonként eltérő, hogy azt elfogadják-e, és milyen mértékben.

Mennyivel járhat rosszabbul jövőre az, aki 60 milliós ingatlant vesz?

Ha egy 60 millió forint forgalmi értékű lakás megvásárlásához egy háromgyerekes, illetve annyit vállaló család rendelkezik 20 millió forint önerővel és igényli a 10 milliós csok-támogatást, akkor még 30 milliót kell hitelből előteremtenie. A 15 milliós csok hitel mellé 15 milliós piaci hitelt kell felvenni. Ezek havi törlesztője – a fenti példák alapján – összesen 214 ezer forint, ami húsz év alatt összesen mintegy 51,3 millió forint visszafizetését jelenti.

Amennyiben a család nem lesz jogosult jövőre a „városi csokra”, akkor a 20 millió forint önerő mellé 40 millió forint piaci lakáshitelt kell felvenniük a lakásvásárláshoz. Jelenleg ilyen összegű hitel 600 ezer forint vagy magasabb nettó jövedelemmel igényelhető 8,7-8,9 százalékos THM-mel és 343-348 ezer forint havi törlesztővel. Ezért húsz év alatt 82,4-83,7 millió forintot kell visszafizetni. Így ebben az esetben a jővőre halasztott lakásvásárlás csok nélkül több mint 31 millió forinttal nagyobb hitelterhet jelenthet húsz éves futamidővel számolva a családnak.

Még fájdalmasabb lehet a csok kivezetése

A csokkal további, milliókban mérhető kedvezmény is jár. A csokkal vásárolt új vagy használt ingatlan mentesül az illetékfizetés alól. Ez a visszterhes vagyonátruházási illeték (köznyelvben vagyonszerzési illeték), amelynek mértéke az ingatlan forgalmi értékének 4 százaléka. Mindez jelenleg egy 60 millió forintos ingatlan esetén 2,4 millió forint, amit jövőre a csokkal együtt buknak azok, akik már nem lesznek jogosultak a támogatásra. A csokot igénybe vevő építkező családok 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfát, amitől ugyancsak elesnek jövőre, ha már nem kaphatnak csokot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a "női energiák" mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet "veganizálni" megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS