Extra szűz olívaolajban ilyen az olasz csúcsminőség

2020. 11. 08., 15:56
Gourmet
5913
By

Soha nem tudok úgy elmenni a Teréz körút 9. előtt, hogy be ne nézzek a Buono!-ba, kedvenc olasz gourmet szaküzletembe. Ott mindig kincsekre bukkanok. Most ez a De Carlo Tenuta di Mossa extra szűz olívaolaj vett le a lábamról.

Egy igen régi adásvételi szerződés szerint a De Carlo (akkor De Carolo) család 1598-ban vásárolt olajfaültetvényt Pugliában, Baritól délre.

A Torre di Mossa azóta is a család birtoka, nevét az olívaolaj rajongói áhítattal ejtik ki.

1668-ban már azzal az olajpréssel dolgoztak, amit ma műemlékként mutogatnak, és ami bizonyíthatóan az egyik legrégebbi olajmalom az egész félszigeten.

A 100% coratina fajtából préselt extra szűz olajuk idén az olívaolajak Michelin Guide-jának számító Flos Oleiben 100 pontból 99-et kapott.

Ha rajtam múlik, megkapja a maximumot. Semmivel sem szegényebb, mint a spanyol Finca la Torre, amelyet 100 pontra értékeltek, és amiről korábban szintén könnyezve írtam.

A Tenuta Torre di Mossa 100% Coratina az olasz extra szűz olívaolaj non plus ultrája, alfája és ómegája.

Színe mély, sárgás-zöld arany. Illata orrba vág, intenzív, sűrű, koncentrált és komplex. Frissen vágott fű, bazsalikom, szárított paradicsom, mandula és articsóka, menta, zsálya. A fűszereket még a fahéj erősíti, a gyümölcsös vonalat a zöldalma és a lime képviseli.

Fantasztikus, ahogy az illataromák kavalkádja ízben visszaköszön. Lecsengésében a zöldalma, fahéj, lime dominál.

Az íz elsőre édeskés, majd finoman vált át kesernyébe, közepesen csípős, végül citrusosan ér véget.

Fokozhatatlan élmény. Ha fogalmazhatok ilyen nagyképűen, haladóknak ajánlanám.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Melyik a jobb, a spanyol vagy az olasz olívaolaj?

Ez az olívaolaj tényleg megérdemelte a 100 pontot

A karantén eddigi legszebb gourmet élménye

Nem mindig extra a szűz