„Versenyjogi bürokráciacsökkentés segíti a hazai gazdaságot”

2021. 10. 04., 19:30

A Gazdasági Versenyhivatal átlagosan 4 napon belül kiállított hatósági bizonyítvánnyal bírálja el az olyan egyszerű megítélésű összefonódásokat, amelyek nem vetnek fel versenyaggályokat. A többségi állami tulajdonban lévő kockázati tőkealapok pedig kevesebb adminisztrációval és így gyorsabban tudják az Európai Bizottság által a belső piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánított állami támogatással megvalósuló tőkebefektetéseiket kihelyezni.

  • A többségi állami tulajdonban lévő tőkealapok kihelyezései esetében az összefonódást a feleknek nem kell bejelenteniük a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

Az Országgyűlés elfogadta a Versenytörvény azon módosítását, amely szerint a többségi állami tulajdonban lévő tőkealapok kihelyezései esetében az összefonódást a feleknek nem kell bejelenteniük a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

„Az ilyen állami pénzügyi tőkebefektetések célja éppen az, hogy egy termék vagy szolgáltatás piacra vitelét elősegítsék elsősorban olyan start-up vállalkozások esetében, amelyek termékei vagy szolgáltatásai még fejlesztési szakaszban vannak, vagy marginális piaci jelenléttel rendelkeznek. Már csak ezért sem valószínűsíthető versenyaggály. Annak ellenére, hogy a GVH az egyszerű megítélésű, versenyaggályt fel nem vető fúziókat átlagosan 4 napon belül elbírálja, a befektetés mértékéhez képest a GVH-hoz való fúziós bejelentés előkészítésének jogi költség- és munkaidő igénye sok esetben aránytalan megterhelést jelentett a befektetők számára. Ez a bürokráciacsökkentő döntés egyértelműen kedvez a hazai gazdaságnak” – mutatott rá Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke.

A javaslat által érintett körbe tartozó befektetések összértéke 2018-tól kezdődően meghaladta a 10,5 milliárd forintot, amely révén az állami többségi tulajdonában lévő tőkealapok eddig összesen 22 start-up vállalkozás indulását segítették. A nemzeti versenyhivatal az eddig megvizsgált 22 összefonódást tudomásul vette, és ezekben egyetlen esetben sem azonosított versenyaggályt. A befektetések átlagos medián értéke mindössze 300 millió forint volt, amely jellemzően több ütemben került a vállalkozásokhoz kihelyezésre, több évre biztosítva számukra a termékük vagy szolgáltatásuk fejlesztéséhez, illetve piacra viteléhez szükséges pénzügyi hátteret.

A jogszabály-változás eredményeként a GVH-nak a tranzakció zárásától számított 6 hónapon belül utólag lesz lehetősége versenyfelügyeleti eljárást indítani, amennyiben fennáll a verseny jelentős csökkenésének veszélye.

A magyar gazdaságban az elmúlt 10 évben egyértelműen növekvő trendet mutat a versenyhivatalhoz bejelentett összefonódások száma. A 2010. évi adatokhoz képest a bejelentések száma 2020-ra 42%-kal növekedett, azaz évről-évre több fúziót ellenőriz a hivatal.

A bejelentéses rendszerre történő áttéréssel, az e-ügyintézés bevezetésével és az adminisztrációs terhek jelentős csökkentésével a GVH a versenyaggályt fel nem vető összefonódások elbírálása tekintetében európai összehasonlításban immár az egyik leggyorsabb versenyhatóság. „Az egyszerű megítélésű hatósági bizonyítvánnyal kezelt ügyek átlagos elintézési ideje 4 napra csökkent, a komplexebb I. fázisú összefonódások átlagos elintézési ideje 82,5 százalékkal 17 napra, a legbonyolultabb II. fázisú ügyek átlagos elintézési ideje pedig 62 százalékkal 71 napra csökkent.” – olvasható az Összefonódások (fúziók), mint a gazdasági növekedés lehetséges eszközei  című tematikus kiadványban.

GVH Sajtóiroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS