„Versenyjogi bürokráciacsökkentés segíti a hazai gazdaságot”

2021. 10. 04., 19:30

A Gazdasági Versenyhivatal átlagosan 4 napon belül kiállított hatósági bizonyítvánnyal bírálja el az olyan egyszerű megítélésű összefonódásokat, amelyek nem vetnek fel versenyaggályokat. A többségi állami tulajdonban lévő kockázati tőkealapok pedig kevesebb adminisztrációval és így gyorsabban tudják az Európai Bizottság által a belső piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánított állami támogatással megvalósuló tőkebefektetéseiket kihelyezni.

  • A többségi állami tulajdonban lévő tőkealapok kihelyezései esetében az összefonódást a feleknek nem kell bejelenteniük a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

Az Országgyűlés elfogadta a Versenytörvény azon módosítását, amely szerint a többségi állami tulajdonban lévő tőkealapok kihelyezései esetében az összefonódást a feleknek nem kell bejelenteniük a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

„Az ilyen állami pénzügyi tőkebefektetések célja éppen az, hogy egy termék vagy szolgáltatás piacra vitelét elősegítsék elsősorban olyan start-up vállalkozások esetében, amelyek termékei vagy szolgáltatásai még fejlesztési szakaszban vannak, vagy marginális piaci jelenléttel rendelkeznek. Már csak ezért sem valószínűsíthető versenyaggály. Annak ellenére, hogy a GVH az egyszerű megítélésű, versenyaggályt fel nem vető fúziókat átlagosan 4 napon belül elbírálja, a befektetés mértékéhez képest a GVH-hoz való fúziós bejelentés előkészítésének jogi költség- és munkaidő igénye sok esetben aránytalan megterhelést jelentett a befektetők számára. Ez a bürokráciacsökkentő döntés egyértelműen kedvez a hazai gazdaságnak” – mutatott rá Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke.

A javaslat által érintett körbe tartozó befektetések összértéke 2018-tól kezdődően meghaladta a 10,5 milliárd forintot, amely révén az állami többségi tulajdonában lévő tőkealapok eddig összesen 22 start-up vállalkozás indulását segítették. A nemzeti versenyhivatal az eddig megvizsgált 22 összefonódást tudomásul vette, és ezekben egyetlen esetben sem azonosított versenyaggályt. A befektetések átlagos medián értéke mindössze 300 millió forint volt, amely jellemzően több ütemben került a vállalkozásokhoz kihelyezésre, több évre biztosítva számukra a termékük vagy szolgáltatásuk fejlesztéséhez, illetve piacra viteléhez szükséges pénzügyi hátteret.

A jogszabály-változás eredményeként a GVH-nak a tranzakció zárásától számított 6 hónapon belül utólag lesz lehetősége versenyfelügyeleti eljárást indítani, amennyiben fennáll a verseny jelentős csökkenésének veszélye.

A magyar gazdaságban az elmúlt 10 évben egyértelműen növekvő trendet mutat a versenyhivatalhoz bejelentett összefonódások száma. A 2010. évi adatokhoz képest a bejelentések száma 2020-ra 42%-kal növekedett, azaz évről-évre több fúziót ellenőriz a hivatal.

A bejelentéses rendszerre történő áttéréssel, az e-ügyintézés bevezetésével és az adminisztrációs terhek jelentős csökkentésével a GVH a versenyaggályt fel nem vető összefonódások elbírálása tekintetében európai összehasonlításban immár az egyik leggyorsabb versenyhatóság. „Az egyszerű megítélésű hatósági bizonyítvánnyal kezelt ügyek átlagos elintézési ideje 4 napra csökkent, a komplexebb I. fázisú összefonódások átlagos elintézési ideje 82,5 százalékkal 17 napra, a legbonyolultabb II. fázisú ügyek átlagos elintézési ideje pedig 62 százalékkal 71 napra csökkent.” – olvasható az Összefonódások (fúziók), mint a gazdasági növekedés lehetséges eszközei  című tematikus kiadványban.

GVH Sajtóiroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-26 18:43:00
Magyarországon is óriási lehetőséget látnak a dróntechnológiában, amelynek számszerűsítették a várható hatékonyságát: a GDP-növelő hatása 280 milliárd forint, a potenciális új munkahelyek száma közel 18 ezer fő.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS