Te tudod, mennyit pazarolsz?

2022. 10. 18., 12:07

Háztartások jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a negyedik élelmiszerhulladék-felméréséhez. A hivatal 2016 óta követi nyomon a hazai háztartási élelmiszerhulladék-helyzet alakulását, amely nemcsak az Európai Unió tagállamainak adatszolgáltatási kötelezettsége miatt lényeges, hanem az élelmiszerpazarlás megelőzés terén is kijelöli az irányt a legproblémásabb területek feltérképezésével.

Az élelmiszerhulladék visszaszorítása a tapasztalatok szerint azon múlik, hogy néha mérlegre tegyük a hétköznapi bevásárlási, ételkészítési, tálalási és ételtárolási szokásainkat. Legtöbbször már apró módosításokkal is évi több kilogramm élelmiszerhulladék megtakarítását érhetjük el. A legelső lépés, amelyet megtehetünk az élelmiszerpazarlás mérsékléséért, hogy feltérképezzük a háztartásunk gyenge pontjait. Ehhez jó módszer, ha egy héten keresztül hulladéknaplót vezetünk, amely rögzíti, miből és mennyi került a szemétbe. Erre kitűnő alkalom, ha részt veszünk a Nébih legújabb felmérésében. A résztvevők ugyanis képet kapnak arról, hogy mely élelmiszerekből dobnak ki a legtöbbet, és azokra a jövőben célzottan ügyelve tehetnek a pazarlás enyhítéséért. Ehhez számos praktikát és információt találhatnak a Maradék nélkül program weboldalán, valamint Facebook és Instagram felületein.

A Nébih friss kutatása szerint egy átlagos magyar állampolgár évi 65 kg élelmiszerhulladékot „termel”, amelynek jelentős része (több mint 25 kg) egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Ezt a részt nevezzük élelmiszerpazarlásnak, amely az elmúlt 5 évben 25 százalékkal csökkent a magyar háztartásokban. A visszaszorítás ellenére a pazarlás még mindig 245 ezer tonnát tesz ki évente, amellyel 450 000 ember egy éven keresztül jól tudna lakni, napi háromszori bőséges étkezéssel számolva. Az élelmezési világnap alkalmából, amelyet minden évben október 16-án tartanak, a hivatal arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszer érték, pazarlásának megelőzése pedig nem csupán környezetvédelmi és gazdasági, de erkölcsi kérdés is.

A háztartási élelmiszerhulladék-mérési programban való részvételre a Maradék nélkül program honlapján lehet jelentkezni a következő két hétben. A résztvevők segítségét egy-egy ajándékcsomaggal köszöni meg a hivatal. (Nébih)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.