Piros lett a paradicsom a Nébih „kertjében”

Piros lett a paradicsom a Nébih „kertjében”
2022. 10. 13., 18:17

A Szupermenta korábbi, tavaszi terméktesztjén vizsgált paradicsom-vetőmagokkal végeztek kísérletet a Nébih Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomásán. A szakemberek összesen 25 vetőmag tételt vetettek el, és figyelemmel kísérték a fejlődésüket a mag földbe kerülésétől egészen a paradicsomok betakarításáig.

A Nébih feladatkörébe tartozik – többek között – a növényfajták állami elismerése, engedélyezése, ellenőrzése és nyilvántartása is. A tordasi állomás a teljes hálózatot tekintve, központi feladatokat végez a fajtakísérletek kiszolgálására. Éppen ezért – a Szupermenta paradicsom-vetőmag terméktesztjének folytatásaként – ezen az állomáson végeztek leíró kísérletet a szakemberek azzal a céllal, hogy hasznos információkat nyújtsanak a fajták termesztési és felhasználási tulajdonságairól a hobbikertészkedők részére.

A magokat március elején vetették el üvegházban, és gondosan ápolták a belőlük kifejlődött palántákat. Április közepén a palántatálcákból fűtetlen fóliasátorba ültették a megerősödött növényeket, ahol csepegtető szalag segítségével öntözték őket. A növények tovább növekedtek, ezért felkötözték őket, a hónaljhajtásaikat eltávolították, a főszárat pedig zsinór mellett felvezették. A kiültetés után hamarosan megjelentek rajtuk az első virágok, melyek beporzásához poszméheket telepítettek, így június közepén már érett, különböző színekben pompázó cseresznye- és koktélparadicsomokat szedhettek a növényekről. A termesztés folyamatát és a terméseket illetően is elmondható, hogy jól vizsgáztak a paradicsomok, hiszen megfelelő ütemben fejlődtek, és a várt termést hozták.

A tesztben résztvevő fajták alakjukat, ízüket és színüket tekintve is sokfélék voltak. A laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek megmérték a termések cukor-, sav-, C-vitamin- és likopintartalmát is. Az eredmények azt mutatták, hogy átlagosan 4,4g/100g volt a cukor- és 0,47% (m/m) a savtartalmuk. A bogyókban átlagosan 23,9 mg/100g C-vitamint mértek a szakemberek, a likopintartalmuk pedig átlagosan 9,43 mg/100g volt. A termésekben a különböző mennyiségben jelenlévő likopin külső megjelenésükben is megmutatkozik, ugyanis ez határozza meg a paradicsomok színét: a pirosban van a legtöbb, míg a sárga színűekben a legkevesebb likopin.

A népszerű kedveltségi vizsgálat természetesen a cseresznye- és koktélparadicsomok esetében sem maradhatott el. A szakértők és laikusok értékelése alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve, a legkedveltebb fajta a Ravello (Samen Pfann, F1-Hybride paradicsom) lett, a második helyen a Zucchero (Blumen, Sapore Italiano Pomodoro, F.1 paradicsom), míg harmadikként a Nugget (Kiepenkerl, F1 cseresznyeparadicsom) végzett.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS