Online szállásfoglalás: mire érdemes figyelni?

2019. 07. 09., 11:45

Így kerülhetők el a kellemetlen meglepetések: a GVH összefoglalója.

Napjainkban egyre inkább tért hódít mind a belföldi, mind a külföldi utazásaink során az interneten történő szállásfoglalás, melyet az egyes szálláshelyek honlapjain, vagy online szállásközvetítőkön, illetve más, ún. „kuponos” oldalakon keresztül bonyolíthatunk le.

Ha megbeszéltük a barátainkkal, hogy ki akarunk menni egy külföldi sportrendezvényre vagy egy koncertre; vagy családunkat karácsonyra egy kellemes belföldi esetleg külföldi utazással szeretnénk meglepni – vagy éppen találtunk egy „fapados” repülőjegy ajánlatot, amellyel nagyon jutányos áron elutazhatunk Párizsba –, biztos, hogy találunk egy elvárásainknak és pénztárcánknak is megfelelő szálláshelyet valamelyik szállásközvetítő oldalon.

Az online szállásközvetítők és az ún. „kuponos” oldalak száma, valamint az általuk kínált szálláshelyek, szolgáltatások választéka jelentősen megnőtt.

Javasoljuk az utazni készülő fogyasztóknak, hogy a szálláshelyük online szállásközvetítőkön keresztüli lefoglalása előtt figyelmesen tanulmányozzák át a társaságok honlapján elérhető információkat, így különösen azt, hogy:

 • rendelkezik-e magyar nyelvű ügyfélszolgálattal a szállásközvetítő;
 • mit tartalmaznak a felhasználási feltételek és általános szerződési feltételek, különös tekintettel a szálláshely használatára, a foglalás lemondására, stb.;
 • milyenek a korábbi vendégek tapasztalatai és észrevételei (értékelései) a kiválasztott szálláshellyel kapcsolatban;
 • a szálláshelyen van-e ingyenes parkolási lehetőség vagy az csak fizetős formában áll rendelkezésre;
 • tengerparti üdülés esetén a szállás költsége tartalmazza-e a tengerparton a napernyő, a nyugágy használat díját;
 • a szálláshely mennyire van felkészülve kisgyermekek fogadására és ellátására (kiságy, etetőszék, bébiétel melegítési lehetőség, stb.);
 • a honlapon szereplő ajánlati árak esetén az alacsonyabb ár esetében általában a teljes összeg előre fizetendő és a foglalás nem mondható le, így ha valami közbejön (betegség, nem várt más esemény), és nem tud elutazni, elvész a befizetett összeg;
 • van-e lehetőség korábbi érkezésre, vagy későbbi távozásra és ennek melyek – akár az anyagi - feltételei;
 • milyen a szoba vagy apartman felszereltsége (televízió, mosogatógép, széf, stb);
 • a szálláshelyen milyen szolgáltatások (étkezés, medence, WIFI stb.) érhetők el és milyen feltételekkel;
 • milyen nyelven tudunk kommunikálni a szálláshely személyzetével;
 • fizetéskor elfogadnak-e bankkártyát, és ha igen, milyen típusút (Visa; Maestro, stb.);
 • készpénzes fizetés esetén milyen valutát fogadnak el, a konvertálásért milyen összeget számítanak fel;
 • felszámolnak-e a szálláshelyen takarítás címén plusz költséget;
 • a szálláshelyen megérkezésekor az esetleges okozott károk fedezése érdekében kell-e és milyen összegű készpénzes kauciót fizetni;
 • magunkkal vihetjük-e házi kedvencünk, ha igen, milyen feltételekkel;
 • célszerű több forrásból is tájékozódni, összehasonlítani, hogy az egyes szállásközvetítő oldalak, szállodai oldalak milyen áron hirdetik meg ugyanazt a szálláshelyet;
 • a szálláshely és annak környezete hol helyezkedik el a https://www.google.hu/maps weboldalon.

Amennyiben mégis probléma merülne fel a foglalással, nem olyan a szálláshely, mint az ajánlatban szerepel, elsőként a szálláshely üzemeltetője felé jelezze észrevételeit, kifogásait, és kérje arról jegyzőkönyv felvételét - amennyiben nem sikerül a helyszínen lerendezni a problémát. Magyarországi szolgáltató esetén, a nem megfelelő panaszügyintézés és megtévesztő tájékoztatás miatt a területileg illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságához fordulhatunk. Európai szállásközvetítő esetén a panasz intézésében az Európai Fogyasztói Központ tud segítséget nyújtani. Amennyiben a szolgáltatás nyújtójával szemben szerződéstől eltérő teljesítés miatti kártérítési igénnyel kíván fellépni, arra polgári peres eljárásban nyílik lehetőség. (GVH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS