Nyári olvasmányok a GVH-tól

2021. 08. 13., 13:30

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összefoglaló tájékoztatókat tett közzé az összefonódások ellenőrzéséről, illetve az elmúlt 10 év versenytanácsi döntéseiről.

A nemzeti versenyhivatal tevékenysége szerteágazó, ezért részterületeket bemutató kiadványokkal is folyamatosan törekszik bemutatni, hogy miként profitál Magyarország minden polgára a tisztességes gazdasági verseny hasznaiból – olvasható a GVH közleményében.

Az „Összefonódások (fúziók) mint a gazdasági növekedés lehetséges eszközei” című tájékoztató füzet gyakorlati példákon keresztül mutatja be a hazai gazdaság néhány fontosabb jellemzőjét a vállalati összefonódások trendjei alapján.

„Gazdasági Versenyhivatal döntéseinek trendjei és eredményei 2010-2020” című kiadvány az elmúlt évtized versenyhatósági döntéseinek tükrében mutatja be, hogy  miért is érdemes a vállalkozásoknak jogsértés esetén együttműködni a versenyhatósággal. A tájékoztatóból az is kiderül, hogy miként segíti a Versenyhivatal a hazai kis- és középvállalkozásokat, vagy hogyan kezelte a GVH a koronavírus-járvány káros gazdasági hatásait.

A kiadványok elérhetők a GVH honlapján.

10 éves a Versenytükör

Az idei évben jubilál a Gazdasági Versenyhivatal félévente megjelenő magyar nyelvű szakmai kiadványa, a versenyjoggal, versenypolitikával foglalkozó Versenytükör.

A nemzeti versenyhatóság célja a Versenytükör megjelentetésével, hogy az érdeklődők hazai és külföldi (azon belül is kiemelten EU, EU tagállami és USA) versenypolitikai, versenyjogi témákat, így különösen új jogszabályokat, hatósági és bírósági döntéseket, jelentősebb empirikus és elméleti közgazdasági eredményeket bemutató tudományos szintű cikkeket, elemzéseket olvashassanak.  

Az elmúlt 10 évben 27 számmal jelentkezett a Versenytükör, ezek közül 7 különszám volt, összesen közel 280 cikk jelent meg a lapban, melyet 160 szerző publikált.

A kiadvány letölthető a GVH honlapjáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS