Nyári olvasmányok a GVH-tól

2021. 08. 13., 13:30

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összefoglaló tájékoztatókat tett közzé az összefonódások ellenőrzéséről, illetve az elmúlt 10 év versenytanácsi döntéseiről.

A nemzeti versenyhivatal tevékenysége szerteágazó, ezért részterületeket bemutató kiadványokkal is folyamatosan törekszik bemutatni, hogy miként profitál Magyarország minden polgára a tisztességes gazdasági verseny hasznaiból – olvasható a GVH közleményében.

Az „Összefonódások (fúziók) mint a gazdasági növekedés lehetséges eszközei” című tájékoztató füzet gyakorlati példákon keresztül mutatja be a hazai gazdaság néhány fontosabb jellemzőjét a vállalati összefonódások trendjei alapján.

„Gazdasági Versenyhivatal döntéseinek trendjei és eredményei 2010-2020” című kiadvány az elmúlt évtized versenyhatósági döntéseinek tükrében mutatja be, hogy  miért is érdemes a vállalkozásoknak jogsértés esetén együttműködni a versenyhatósággal. A tájékoztatóból az is kiderül, hogy miként segíti a Versenyhivatal a hazai kis- és középvállalkozásokat, vagy hogyan kezelte a GVH a koronavírus-járvány káros gazdasági hatásait.

A kiadványok elérhetők a GVH honlapján.

10 éves a Versenytükör

Az idei évben jubilál a Gazdasági Versenyhivatal félévente megjelenő magyar nyelvű szakmai kiadványa, a versenyjoggal, versenypolitikával foglalkozó Versenytükör.

A nemzeti versenyhatóság célja a Versenytükör megjelentetésével, hogy az érdeklődők hazai és külföldi (azon belül is kiemelten EU, EU tagállami és USA) versenypolitikai, versenyjogi témákat, így különösen új jogszabályokat, hatósági és bírósági döntéseket, jelentősebb empirikus és elméleti közgazdasági eredményeket bemutató tudományos szintű cikkeket, elemzéseket olvashassanak.  

Az elmúlt 10 évben 27 számmal jelentkezett a Versenytükör, ezek közül 7 különszám volt, összesen közel 280 cikk jelent meg a lapban, melyet 160 szerző publikált.

A kiadvány letölthető a GVH honlapjáról.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS