Megújította együttműködési megállapodását az MNB és az ORFK

2022. 02. 11., 19:09

Megújította együttműködési megállapodását az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Nemzeti Bank. A két intézmény közös munkája során kiemelt szerepet kap egyebek mellett a bűncselekményből származó vagyoni eszközök, dolgok azonosítása, az ehhez kapcsolódó illegális pénzpiaci tevékenység megakadályozása, megelőzése és visszaszorítása.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nevében dr. Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről pedig Dr. Matolcsy György elnök írta alá Budapesten a két intézmény megújított együttműködési megállapodásáról szóló dokumentumot. Eszerint a felek a rendelkezésükre álló eszközökkel közösen lépnek fel a pénzügyi visszaélések megakadályozása, megelőzése és visszaszorítása érdekében. Együttműködésükkel biztosítják a pénzügyi piacok megbízható és hatékony működését, szolgálva az MNB által felügyelt intézmények és ügyfeleik védelmét, biztonságát.

Az együttműködés során különösen kiemelt területnek számít a bűncselekményből származó vagyoni eszközök, dolgok azonosítása, az ehhez kapcsolódó illegális pénzpiaci tevékenység megakadályozása, megelőzése és visszaszorítása. Fokozott figyelmet fordítanak a felek emellett többek között a pénzhamisítás, készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel történő visszaélés, biztosítási csalás, pénzmosás- és terrorizmus-finanszírozás, illetve a piramisjáték tevékenységekkel szembeni fellépés kölcsönös támogatására.

A két intézmény pénzhamisítás elleni tevékenységgel összefüggő együttműködésének célja a nemzetközi, a közösségi és a magyar jog által büntetőjogi védelemben részesített fizetőeszközök – így különösen a forint, valamint az euró – hamisítása, valamint a hamisítványok forgalomba hozatala elleni összehangolt, hatékony fellépés.

Az MNB ennek érdekében végzi el például a részére eljuttatott - feltehetően hamis vagy meghamisított - magyar és külföldi fizetőeszközök szakértői vizsgálatát, a beazonosított új pénzhamisítási módszer esetén pedig haladéktalanul tipizálja is azt. A jegybank közreműködik továbbá a téma érintett rendőri állomány oktatásában, képzésében, továbbképzésében is.

Az együttműködés keretében az ORFK többek között a pénzhamisítás vonatkozásában folyamatosan nyomon kíséri a bűnözésben bekövetkezett változásokat, folyamatosan elemzi a rendelkezésre álló, a pénzhamisítással összefüggő adatokat. Biztosítja a rendőri szervek közötti koordinációt, támogatja a bűnmegelőző, bűnüldöző munkát és közreműködik a sorozatjelleg felismerésében, annak bizonyításában is.

Az együttműködés továbbá kiterjed arra is, hogy a felek konferenciákat, konzultációkat szervezhetnek a pénz- és tőkepiaci ismeretek bővítésére, a pénzügyi intézményrendszer és a pénzügyi piacokba vetett bizalmat veszélyeztető bűncselekmények megakadályozásának, megelőzésének és visszaszorításának elősegítése érdekében.

Magyar Nemzeti Bank
Országos Rendőr-főkapitányság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS