Megújította együttműködési megállapodását az MNB és az ORFK

2022. 02. 11., 19:09

Megújította együttműködési megállapodását az Országos Rendőr-főkapitányság és a Magyar Nemzeti Bank. A két intézmény közös munkája során kiemelt szerepet kap egyebek mellett a bűncselekményből származó vagyoni eszközök, dolgok azonosítása, az ehhez kapcsolódó illegális pénzpiaci tevékenység megakadályozása, megelőzése és visszaszorítása.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nevében dr. Balogh János altábornagy, országos rendőrfőkapitány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről pedig Dr. Matolcsy György elnök írta alá Budapesten a két intézmény megújított együttműködési megállapodásáról szóló dokumentumot. Eszerint a felek a rendelkezésükre álló eszközökkel közösen lépnek fel a pénzügyi visszaélések megakadályozása, megelőzése és visszaszorítása érdekében. Együttműködésükkel biztosítják a pénzügyi piacok megbízható és hatékony működését, szolgálva az MNB által felügyelt intézmények és ügyfeleik védelmét, biztonságát.

Az együttműködés során különösen kiemelt területnek számít a bűncselekményből származó vagyoni eszközök, dolgok azonosítása, az ehhez kapcsolódó illegális pénzpiaci tevékenység megakadályozása, megelőzése és visszaszorítása. Fokozott figyelmet fordítanak a felek emellett többek között a pénzhamisítás, készpénz-helyettesítő fizetési eszközökkel történő visszaélés, biztosítási csalás, pénzmosás- és terrorizmus-finanszírozás, illetve a piramisjáték tevékenységekkel szembeni fellépés kölcsönös támogatására.

A két intézmény pénzhamisítás elleni tevékenységgel összefüggő együttműködésének célja a nemzetközi, a közösségi és a magyar jog által büntetőjogi védelemben részesített fizetőeszközök – így különösen a forint, valamint az euró – hamisítása, valamint a hamisítványok forgalomba hozatala elleni összehangolt, hatékony fellépés.

Az MNB ennek érdekében végzi el például a részére eljuttatott - feltehetően hamis vagy meghamisított - magyar és külföldi fizetőeszközök szakértői vizsgálatát, a beazonosított új pénzhamisítási módszer esetén pedig haladéktalanul tipizálja is azt. A jegybank közreműködik továbbá a téma érintett rendőri állomány oktatásában, képzésében, továbbképzésében is.

Az együttműködés keretében az ORFK többek között a pénzhamisítás vonatkozásában folyamatosan nyomon kíséri a bűnözésben bekövetkezett változásokat, folyamatosan elemzi a rendelkezésre álló, a pénzhamisítással összefüggő adatokat. Biztosítja a rendőri szervek közötti koordinációt, támogatja a bűnmegelőző, bűnüldöző munkát és közreműködik a sorozatjelleg felismerésében, annak bizonyításában is.

Az együttműködés továbbá kiterjed arra is, hogy a felek konferenciákat, konzultációkat szervezhetnek a pénz- és tőkepiaci ismeretek bővítésére, a pénzügyi intézményrendszer és a pénzügyi piacokba vetett bizalmat veszélyeztető bűncselekmények megakadályozásának, megelőzésének és visszaszorításának elősegítése érdekében.

Magyar Nemzeti Bank
Országos Rendőr-főkapitányság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS