Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés: közel 10 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból

2022. 08. 31., 17:49

2022. augusztus 20-án befejeződött a július 1-jén indult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az országos akció során az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek 4.679 ellenőrzést végeztek el, valamint 14 ezernél is több hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 87 alkalommal éltek figyelmeztetéssel, 425 esetben szabtak ki bírságot megközelítőleg 31,5 millió forint értékben, míg tevékenység-korlátozást 37 esetben rendeltek el. A tavalyihoz képest alacsonyabb volt a forgalomból kivont élelmiszerek aránya, de a mennyiségük még így is csaknem elérte a 10 tonnát. Vegyes képet mutatnak tehát a tapasztalatok.

A Nébih irányításával a hivatal saját ellenőrei és a járási hivatalok szakemberei összehangoltan vettek részt az akcióban, kiemelt figyelemmel a megszokott területekre: a turisztikai szempontból frekventált helyeken, rendezvényeken működő élelmiszer-vállalkozások tevékenységére, az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésére, a zöldségek, gyümölcsök, alkoholos italok forgalmazására. Az idei ellenőrzéssorozatnak azonban új célterületei is voltak: mint például a vásárlói saját csomagolóanyag használatának ellenőrzése, a „repoharak” kezelése, az ún. helyettesítő termékek (pl. növényi alapú sajtkészítmények, diópótló töltelék) használata és a megfelelő vásárlói tájékoztatás vizsgálata. A tartós kánikulára tekintettel pedig fokozottan ellenőrizték a hűtési lánc biztosítását is.

A szakemberek 4679 létesítményt ellenőriztek az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás, valamint a vendéglátás területén. A higiéniai hiányosságok előfordulása idén kiemelkedően magas volt, különösen a vendéglátásban. A tavalyi évhez képest több volt a hűtési lánc fenntartásával, viszont kevesebb a nyomonkövethetőséggel kapcsolatos hiba. Szintén az előző évvel összevetve több esetben került sor bírság kiszabására (tavaly 376, idén 425), de lényegesen kevesebb volt a tevékenység-korlátozás (85 helyett 37).

Az ellenőrzött 14.068 hazai és külföldi élelmiszertétel 5 százalékát – csaknem 10 tonnányi, összesen 6,2 millió forint értékű élelmiszert – kellett kivonni a forgalomból. Ezek túlnyomórészt lejárt vagy jelölési hibás termékek voltak, csekély számban akadtak közöttük fogyasztásra alkalmatlan vagy ismeretlen eredetű élelmiszerek. A korábbi évekhez képest határozottan kevesebb minőségi kifogás merült fel a zöldségek és gyümölcsök ellenőrzésekor.

A Nébih laboratóriumaiba 152 élelmiszerminta érkezett. Mikrobiológiai kifogás egy grillkolbász esetében (Listeria), valamint hét fagylaltnál (Enterobaktérium, illetve Staphylococcus) merült fel. A fagylaltok analitikai vizsgálata 3 mintánál azo-színezékkel kapcsolatos problémát tárt fel, az esetek kivizsgálása folyamatban van. A kifogásolt termékeknél minden esetben hatósági intézkedésre került sor.

Az új ellenőrzési célterületekre kitérve, vegyes képet mutatnak a hatósági tapasztalatok. Örömteli, hogy a vállalkozások fontos lépéseket tettek a környezetkímélő, pazarlásmentes gyakorlatok bevezetése terén, de van még hova fejlődniük. Egyelőre csak egyes üzletekben valósult meg az ingyenes csomagolóanyagok kivezetése, itt térítési díj ellenében vehető igénybe korszerű, lebomló csomagolóanyag, illetve elfogadott a vásárlói saját csomagolóanyag használata. Az ellenőrök ezekkel kapcsolatban nem állapítottak meg higiéniai kockázatot. A vendéglátásban a repoharak használata főként a főváros térségében, a nagyobb rendezvényeken volt jellemző. Elkülönített, szennyeződéstől védett tárolásuk példaértékű volt a Sziget fesztiválon. Javuló tendenciát mutat az allergénekről szóló kötelező tájékoztatás a nagyobb vendéglátó egységekben, éttermekben, ezzel szemben a cukrászdáknak és fagylaltozóknak még mindig komoly hiányosságaik vannak például az azo-színezékek előírásszerű feltüntetésével kapcsolatban.

További információk, részletes ellenőrzési tapasztalatok:

Zárójelentés - nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, 2022.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 15:13:56
Az energiaárak rendkívüli növekedése, a rekordmagas infláció és az általános gazdasági bizonytalanság szinte minden szektoron nyomot hagy. Míg a munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalni jelentős változásokat, kérdés, hogy ez meddig maradhat így.
2022-12-05 14:13:00
December 2-án az EU három intézménye és több mint 500 európai polgár közösen értékelte az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményeképp hozott intézkedéseket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS