Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés: közel 10 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból

2022. 08. 31., 17:49

2022. augusztus 20-án befejeződött a július 1-jén indult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az országos akció során az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek 4.679 ellenőrzést végeztek el, valamint 14 ezernél is több hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 87 alkalommal éltek figyelmeztetéssel, 425 esetben szabtak ki bírságot megközelítőleg 31,5 millió forint értékben, míg tevékenység-korlátozást 37 esetben rendeltek el. A tavalyihoz képest alacsonyabb volt a forgalomból kivont élelmiszerek aránya, de a mennyiségük még így is csaknem elérte a 10 tonnát. Vegyes képet mutatnak tehát a tapasztalatok.

A Nébih irányításával a hivatal saját ellenőrei és a járási hivatalok szakemberei összehangoltan vettek részt az akcióban, kiemelt figyelemmel a megszokott területekre: a turisztikai szempontból frekventált helyeken, rendezvényeken működő élelmiszer-vállalkozások tevékenységére, az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésére, a zöldségek, gyümölcsök, alkoholos italok forgalmazására. Az idei ellenőrzéssorozatnak azonban új célterületei is voltak: mint például a vásárlói saját csomagolóanyag használatának ellenőrzése, a „repoharak” kezelése, az ún. helyettesítő termékek (pl. növényi alapú sajtkészítmények, diópótló töltelék) használata és a megfelelő vásárlói tájékoztatás vizsgálata. A tartós kánikulára tekintettel pedig fokozottan ellenőrizték a hűtési lánc biztosítását is.

A szakemberek 4679 létesítményt ellenőriztek az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás, valamint a vendéglátás területén. A higiéniai hiányosságok előfordulása idén kiemelkedően magas volt, különösen a vendéglátásban. A tavalyi évhez képest több volt a hűtési lánc fenntartásával, viszont kevesebb a nyomonkövethetőséggel kapcsolatos hiba. Szintén az előző évvel összevetve több esetben került sor bírság kiszabására (tavaly 376, idén 425), de lényegesen kevesebb volt a tevékenység-korlátozás (85 helyett 37).

Az ellenőrzött 14.068 hazai és külföldi élelmiszertétel 5 százalékát – csaknem 10 tonnányi, összesen 6,2 millió forint értékű élelmiszert – kellett kivonni a forgalomból. Ezek túlnyomórészt lejárt vagy jelölési hibás termékek voltak, csekély számban akadtak közöttük fogyasztásra alkalmatlan vagy ismeretlen eredetű élelmiszerek. A korábbi évekhez képest határozottan kevesebb minőségi kifogás merült fel a zöldségek és gyümölcsök ellenőrzésekor.

A Nébih laboratóriumaiba 152 élelmiszerminta érkezett. Mikrobiológiai kifogás egy grillkolbász esetében (Listeria), valamint hét fagylaltnál (Enterobaktérium, illetve Staphylococcus) merült fel. A fagylaltok analitikai vizsgálata 3 mintánál azo-színezékkel kapcsolatos problémát tárt fel, az esetek kivizsgálása folyamatban van. A kifogásolt termékeknél minden esetben hatósági intézkedésre került sor.

Az új ellenőrzési célterületekre kitérve, vegyes képet mutatnak a hatósági tapasztalatok. Örömteli, hogy a vállalkozások fontos lépéseket tettek a környezetkímélő, pazarlásmentes gyakorlatok bevezetése terén, de van még hova fejlődniük. Egyelőre csak egyes üzletekben valósult meg az ingyenes csomagolóanyagok kivezetése, itt térítési díj ellenében vehető igénybe korszerű, lebomló csomagolóanyag, illetve elfogadott a vásárlói saját csomagolóanyag használata. Az ellenőrök ezekkel kapcsolatban nem állapítottak meg higiéniai kockázatot. A vendéglátásban a repoharak használata főként a főváros térségében, a nagyobb rendezvényeken volt jellemző. Elkülönített, szennyeződéstől védett tárolásuk példaértékű volt a Sziget fesztiválon. Javuló tendenciát mutat az allergénekről szóló kötelező tájékoztatás a nagyobb vendéglátó egységekben, éttermekben, ezzel szemben a cukrászdáknak és fagylaltozóknak még mindig komoly hiányosságaik vannak például az azo-színezékek előírásszerű feltüntetésével kapcsolatban.

További információk, részletes ellenőrzési tapasztalatok:

Zárójelentés - nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, 2022.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS