Számos higiéniai hiányosságot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy házhozszállítást is végző budapesti étterem ellenőrzésekor. Nyomon nem követhető élelmiszerek miatt több millió forint bírságot szabtak ki.
Nem minden munkavállalónak volt érvényes egészségügyi vizsgálata – állapított meg a Nébih egy budapesti étterem ellenőrzésekor. A gazdasági folyosón ételt készítettek és készételt is tároltak, valamint a folyóson tárolták nem zárt formában a szárazárut és az ételmaradékot.
A hűtőkamrában különböző higiéniai megítélésű élelmiszereket tartottak együtt a keresztszennyeződés veszélyének kitéve. A főzőtér nyitott ablakáról hiányzott a rovarháló, a helyiségben legyek is voltak.
Az ellenőrzés során a Nébih több mint 34 kilogramm alapanyagot vont ki a forgalomból, ezek túlnyomó részének nyomon követése nem volt biztosított, de akadt köztük lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszer is.
A hatóság szakemberei további adatgyűjtés alapján megállapították, hogy az üzletből online felületen keresztül nagy mennyiségben értékesítettek olyan ételeket, amelyekben borjúhús volt, de erről az étteremnek nem volt számlája, így több mint 360 kilogramm felhasznált hús nyomon követése nem volt biztosított, eredete nem igazolható.
A jogsértések miatt az éttermet üzemeltető élelmiszer-vállalkozást több millió forint bírság megfizetésére kötelezte a hatóság.
A Nébih kiemelte: a jövőben is fokozottan vizsgálják a házhoz szállított ételek megfelelőségét.
A jogsértéseket tartalmazó lista szerint a budapesti székhelyű Vorotex Hegy Kft. az érintett, az ellenőrzött hely a XI. kerületi Bod Péter utcában található.
A sörrajongók kérései alapján összerakott receptből született meg.
Az Európai Bizottság jóváhagyta a projekt kivitelezési és finanszírozási szerződését.