11,1 millió forint bírságot szabott ki a GVH az olasz munkaerő-közvetítő cégre

2022. 05. 03., 17:31

A Gazdasági Versenyhivatal végrehajtási tilalom megsértéséért 11,1 millió forint bírságot szabott ki az olasz Gi International s.r.l. (Gi) vállalkozásra.

A munkaerő-kölcsönzéssel és munkaközvetítéssel foglalkozó olaszországi székhelyű Gi International s.r.l. (Gi) korábban irányítást szerzett a lengyel Work Service S.A. (Work Service) felett. A Work Service a Profólió Projekt Tanácsadó Kft.-vel (Profólió) közösen irányította a magyar piacon aktív Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-t (Prohumán), ezért a Work Service feletti irányításszerzés következtében a Gi egyben közvetett közös irányítást szerzett a Prohumán felett is. A Work Service feletti egyedüli és a Prohumán feletti közös irányításszerzés egy összefonódásnak minősült, amely kapcsán a versenytörvény szerinti árbevételi küszöbszámok is teljesültek. A vállalkozás a tranzakciót nem jelentette be a magyar versenyhatóságnak, ezzel megsértette a végrehajtási tilalmat.

A versenytörvényben szabályozott végrehajtási tilalom lényege, hogy a vállalkozások a törvény szerinti árbevételi küszöbszámokat elérő és ezért bejelentés-köteles fúziókat csak azt követően hajthatják végre, hogy a nemzeti versenyhatóság meggyőződött arról, hogy a fúzió nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon. A GVH azért szabott ki bírságot a Gi-re, mert a végrehajtási tilalom ellenére, a hatóság engedélye nélkül hajtották végre az engedélyköteles összefonódást.

A nemzeti versenyhatóság Versenytanácsa a bírság kiszabásakor figyelemmel volt arra, hogy az összefonódás nem csökkentette jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon, vagyis az összefonódás előzetes végrehajtásának sem lehettek káros hatásai a versenyre. A tanács tagjai méltányolták továbbá, hogy a Gi az előzetes álláspont megismerését követően lemondott a jogorvoslati jogáról, nem terhelve ezzel a közigazgatási bíráskodást. A vállalkozás az együttműködéssel a bírság 20%-os csökkentését érte el.

GVH fúziós jogalkalmazási közleménye elérhető a www.gvh.hu weboldalon, amely részletesen ismerteti az összefonódások vizsgálatára irányuló eljárással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. (GVH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS