10 millióba került a tilos pénzváltás a City Holiday Kft.-nek

2023. 08. 22., 12:22

Az MNB 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a City Holiday Kft.-re jogosulatlan kiegészítő pénzügyi szolgáltatás miatt.

A Magyar Nemzeti Bank – előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést és próbaügyletkötést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott a siófoki székhelyű City Holiday Kft.-nél annak megállapítására, hogy a társaság végez-e jogosulatlanul, a jegybank engedélyéhez kötött – a hitelintézeti törvényben nevesített – kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást – írja közleményében az MNB.

A jegybank vizsgálata feltárta, hogy a társaság két honlapot is működtetett, amelyeken a nyári szezonban nyújtott pénzváltási szolgáltatását hirdette, emellett egy siófoki üzlethelyiségben szolgálta ki ügyfeleit, ahol pénzváltásra utaló reklámtáblát is elhelyezett. A vizsgálat során összegyűjtött adatok alapján a társaság jogosulatlan pénzváltási tevékenységét több éven keresztül bizonyítottan folytatta.

A jegybank eljárása során megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, azaz rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, illetve vagyonszerzés fejében végezte pénzváltási tevékenységét. A City Holiday Kft. ugyanakkor e tevékenység végzésére nem rendelkezett jegybanki engedéllyel.

Az MNB mindezek alapján azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélküli kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást végezzen, és a feltárt jogsértés miatt 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a City Holiday Kft. részére. A piacfelügyeleti eljárás megállapításai alapján az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.

A bírságösszeg kapcsán súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság huzamosabb ideig folytatta jogsértő tevékenységét, illetve, hogy tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt. Enyhítette viszont a bírság mértékét – többek között – a társaság képviselőjének jogsértés elismerésének minősíthető nyilatkozata.

Az MNB ezúton is felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy mindig az MNB által felügyelt, engedéllyel rendelkező pénzváltók szolgáltatását vegyék igénybe. Ezeknek ugyanis folyamatosan olyan követelményeknek kell eleget tenniük, amelyek célja a piaci szereplők pénzügyi stabilitásának biztosítása, valamint a szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek magas szintű védelme. Engedély nélkül végzett pénzváltási tevékenység esetén kiugróan magas a működési kockázat és a fogyasztók védelme sem biztosított.

A jogosulatlan és a fogyasztók számára kockázatos tevékenységet végző piaci szereplők tisztességtelen versenyelőnyhöz is jutnak a legálisan működő piaci szereplőkhöz képest. Az MNB ezért – piactisztítási tevékenysége keretén belül – az elmúlt időszakban is több természetes és jogi személlyel intézkedett engedély nélkül végzett pénzváltási tevékenység okán.

Ennek során összesen mintegy 40 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki és minden esetben büntetőeljárást kezdeményezett jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS