Hullámerőművekkel dekarbonizálják a tenger alatti ipari műveleteket

Hullámerőművekkel dekarbonizálják a tenger alatti ipari műveleteket
2023. 03. 07., 09:39

A tenger alatti berendezések hullámenergiával és tenger alatti energiatárolással történő ellátását egy Skócia északi vizein telepített demonstrációs projektben próbálják megoldani.

A kétmillió fontos (kb. 850 millió forintos) Megújulók a Tenger alatti Energiáért Projektben (RSP) a Mocean Energy Blue X hullámenergia-átalakítót kötik össze az aberdeeni intelligens energiagazdálkodási specialista Verlume által kifejlesztett Halo víz alatti akkumulátorral.

A két technológiát az Orkney-szigetek előtti tengerben helyezték el, és most egy legalább négy hónapon át tartó tesztprogramba kezdtek, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiát és kommunikációt biztosítanak az infrastruktúra számára, beleértve az olajipari Baker Hughes tenger alatti vezérlőberendezéseit és a Transmark Subsea által biztosított víz alatti autonóm járművet – sorolja a The Engineer.

„Ez egy természetes következő lépés a technológiánk számára – vonta le a következtetést Cameron McNatt, a Mocean Energy ügyvezető igazgatója. – A Deerness-től keletre fekvő új tesztterület sokkal erőteljesebb hullámklimatikus körülményeket, egyben pedig lehetőséget kínál arra, hogy számos technológia integrációját valós tengeri körülmények között mutassuk be.”

Az Európai Tengerienergia Központ (EMEC) az áramlatok sebességének és irányának mérésére szolgáló műszerek beszállításával, míg a Wave Energy Scotland 160 ezer font támogatással motiválja a tervet. Az RSP azt szeretné demonstrálni, hogy hogyan lehet zöld technológiák kombinálásával megbízható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiát és kommunikációt biztosítani, tenger alatti berendezések számára.

A berendezések orkney-szigeteki telepítése a harmadik szakasz az RSP-ben, amit a fentebb írt szervezeteken kívül olyan konzorciumi partnerek támogatnak, mint a Harbour Energy és Serica Energy brit energiaipari vállalat vagy a Net Zero Technology Centre, csak ez a konzorcium még 2021-ben tett bele 1,6 millió fontot a program második fázisába. Ekkor az alapvető technológiák integrálására került sor, egy szárazföldi üzembe helyezési tesztkörnyezetben a Verlume aberdeeni üzemében, ahol egyrészt az első áramtermelést hajtották végre, másrészt fontos adatokat gyűjtöttek a gép teljesítményéről és működéséről. Most a teljes rendszert a tengeren tesztelik egy, az Orkney-félszigettől 5 kilométerre keletre fekvő helyszínen.

A Haloról szólva: ezt a tenger alatti akkumulátort eleve zord vízi környezethez tervezték, arra, hogy csökkentse az üzemi kibocsátást és megbízható áramellátást tegyen lehetővé a megújuló energia felhasználására. A Halo alapja az intelligens energiagazdálkodási rendszer, az Axonn, ami valós időben maximalizálja a rendelkezésre álló akkumulátorkapacitást. Az RSP Halo rendszere a második olyan változat, amelyet kereskedelmi célú hullámenergia-integrációra építettek, és az első, ami a Verlume aberdeeni létesítményében épült.

„Ez a tengeri tesztprogram a projekt eddigi sikereinek csúcspontja, úgyhogy már nagyon várjuk a Halo telepítését. A tesztelés nagyszerű lehetőséget biztosít a kiváló minőségű teljesítmény- és működési adatok gyűjtésére, amelyek támogatni fogják a tenger alatti ágazat további villamosítását” – mondta Andy Martin, a Verlume kereskedelmi igazgatója.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 17:49:00
A munkaviszony megszüntetése többféleképpen történhet, például felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is. A közös megegyezés lényege, hogy az a felek közös akarata kell, hogy legyen. Mit lehet tenni, ha az egyik fél később mégsem érzi helyénvalónak? Utólag megtámadható a közös megegyezés? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.
2023-03-24 15:49:00
A hibák javítására lehetőség van, ha azokra a jogkövetési vizsgálat során derül fény. A NAV elemzi a foglalkoztatotti bejelentéseket és az azokhoz kapcsolódó járulékbevallásokat is. Az előzetes elemzéskor külön figyelmet kapnak a nagy létszámváltozást bejelentő gazdálkodók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS