Hullámerőművekkel dekarbonizálják a tenger alatti ipari műveleteket

Hullámerőművekkel dekarbonizálják a tenger alatti ipari műveleteket
2023. 03. 07., 09:39

A tenger alatti berendezések hullámenergiával és tenger alatti energiatárolással történő ellátását egy Skócia északi vizein telepített demonstrációs projektben próbálják megoldani.

A kétmillió fontos (kb. 850 millió forintos) Megújulók a Tenger alatti Energiáért Projektben (RSP) a Mocean Energy Blue X hullámenergia-átalakítót kötik össze az aberdeeni intelligens energiagazdálkodási specialista Verlume által kifejlesztett Halo víz alatti akkumulátorral.

A két technológiát az Orkney-szigetek előtti tengerben helyezték el, és most egy legalább négy hónapon át tartó tesztprogramba kezdtek, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiát és kommunikációt biztosítanak az infrastruktúra számára, beleértve az olajipari Baker Hughes tenger alatti vezérlőberendezéseit és a Transmark Subsea által biztosított víz alatti autonóm járművet – sorolja a The Engineer.

„Ez egy természetes következő lépés a technológiánk számára – vonta le a következtetést Cameron McNatt, a Mocean Energy ügyvezető igazgatója. – A Deerness-től keletre fekvő új tesztterület sokkal erőteljesebb hullámklimatikus körülményeket, egyben pedig lehetőséget kínál arra, hogy számos technológia integrációját valós tengeri körülmények között mutassuk be.”

Az Európai Tengerienergia Központ (EMEC) az áramlatok sebességének és irányának mérésére szolgáló műszerek beszállításával, míg a Wave Energy Scotland 160 ezer font támogatással motiválja a tervet. Az RSP azt szeretné demonstrálni, hogy hogyan lehet zöld technológiák kombinálásával megbízható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiát és kommunikációt biztosítani, tenger alatti berendezések számára.

A berendezések orkney-szigeteki telepítése a harmadik szakasz az RSP-ben, amit a fentebb írt szervezeteken kívül olyan konzorciumi partnerek támogatnak, mint a Harbour Energy és Serica Energy brit energiaipari vállalat vagy a Net Zero Technology Centre, csak ez a konzorcium még 2021-ben tett bele 1,6 millió fontot a program második fázisába. Ekkor az alapvető technológiák integrálására került sor, egy szárazföldi üzembe helyezési tesztkörnyezetben a Verlume aberdeeni üzemében, ahol egyrészt az első áramtermelést hajtották végre, másrészt fontos adatokat gyűjtöttek a gép teljesítményéről és működéséről. Most a teljes rendszert a tengeren tesztelik egy, az Orkney-félszigettől 5 kilométerre keletre fekvő helyszínen.

A Haloról szólva: ezt a tenger alatti akkumulátort eleve zord vízi környezethez tervezték, arra, hogy csökkentse az üzemi kibocsátást és megbízható áramellátást tegyen lehetővé a megújuló energia felhasználására. A Halo alapja az intelligens energiagazdálkodási rendszer, az Axonn, ami valós időben maximalizálja a rendelkezésre álló akkumulátorkapacitást. Az RSP Halo rendszere a második olyan változat, amelyet kereskedelmi célú hullámenergia-integrációra építettek, és az első, ami a Verlume aberdeeni létesítményében épült.

„Ez a tengeri tesztprogram a projekt eddigi sikereinek csúcspontja, úgyhogy már nagyon várjuk a Halo telepítését. A tesztelés nagyszerű lehetőséget biztosít a kiváló minőségű teljesítmény- és működési adatok gyűjtésére, amelyek támogatni fogják a tenger alatti ágazat további villamosítását” – mondta Andy Martin, a Verlume kereskedelmi igazgatója.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS