Forradalmi innováció: így épül az új európai hullámerőmű

Forradalmi innováció: így épül az új európai hullámerőmű
2023. 09. 07., 15:22

Elképesztő mennyiségű energiát termelhetnek a jövőben a CorPower Ocean hullámenergia-konverterei (WEC), amelyekből egyet – a tervezett hullámerőmű első elemeként – nemrég telepítettek, a portugál partoknál. 40 év tudományos kutatása fordult célegyenesbe.

Hatalmas dolgok vannak készülőben az energiaipari szegmensben, Portugáliában. Az ország tengerpartjai komoly energiatermelő potenciállal rendelkeznek, de csak akkor, ha a megfelelően innovatív, tényleg hatékony WEC-kből építenek hullámerőművet. Ennek alapjait rakta le a CorPower Ocean vállalat, amikor Viana do Castello kikötőjéből az észak-portugáliai Aguçadoura vizeire vontatta, majd telepítette is az első hullámenergia-konvertert.

Alapos előkészítés után termelhet a hullámerőmű

A The Engineer riportja szerint a CorPower C4 névre keresztelt WEC-et egy a tengerfenéken előre rögzített horgonyhoz csatlakoztatták, aztán összekötötték Portugália nemzeti villamosenergia-hálózatával. Jelenleg a rendszer üzembe helyezése zajlik, hogy ellenőrizzék a működését és minden funkcióját. Az üzemeltetés mellett a karbantartási megoldásokat is tesztelik, hiszen meg kell teremteni hozzá a tengeri szervizhozzáférést. Le kell próbálni például a berendezés kiemelését, majd partra vontatását.

„Izgalmas műveleti szakaszba léptünk azzal, hogy bemutathatjuk az első kereskedelmi méretű gépünket. 40 évnyi tudományos kutatásra épül, és egy évtizednyi strukturált mérnöki munka előzte meg, hogy a hullámenergia teljesítménye és megbízhatósága terén jelentős előrelépést érjünk el” – méltatta a projektet Jean-Michel Chauvet integrációs és tesztelési igazgató.

A C4 korábban egy egyéves szárazföldi tesztprogramon esett át. A stockholmi kísérletben tartós, szimulált hullámterhelésnek vetették alá – így szűrtek ki minden lehetséges hibát, ami enélkül csak a telepítés után derült volna ki, és ezzel készítették fel a rendszert a szélsőséges időjárási körülményekre is.

Így működnek a hullámerőmű konverterei

A CorPower Ocean a Föld talán legkevésbé kiaknázott energiaforrásából nyer tiszta villamosenergiát – egy forradalmi megoldással épült WEC segítségével. Az eszközt a jövőben tömegével szeretné telepíteni a portugál partok mentén, és mindenhol, ahol igény lesz rá. Maga a szerkezet 9 méter széles, 19 méter magas és egy hosszú csövön rögzítik a tengerfenékre telepített speciális horgonyhoz. A belsejét az emberi szív folyadékpumpáló mechanizmusa ihlette: a hullámzás hatására egy tengelyen le-felmozgó bója, illetve a benne lévő fogaskerekek pörgése termeli az energiát. A WEC-et a lehető legkönnyebbre tervezték, hogy minél intenzívebb mozgással legyen képes energiát konvertálni a természetes hullámzásból. Egyméteres hullámok esetén a bója háromméteres amplitúdóval mozog, és a WEC így akár 300 kilowatt névleges teljesítményre képes. Ezt biztonságosan csak viszonylag nyugodt vizeken tudja megtenni. Vihar idején például a bója kiegyensúlyozza a szerkezetet, hogy megakadályozza a túlterhelést.

A CorPower Ocean a 2012-ben megkezdett, strukturált, ötlépcsős termékhitelesítési folyamat utolsó szakaszába lépett, és az a célja, hogy a technológiáját a következő években a típusengedéllyel rendelkező, bankképes technológiai ajánlatig fejlessze. A Hiwave-5 projektben megvalósuló hullámerőművet a Svéd Energiaügynökség és a Portugália 2020 program finanszírozza, az AICEP Global (Norte2020) és a CCDR-N révén. A CorPower Ocean pénzügyi támogatást kapott az EIT InnoEnergy, az Európai Bizottság, a Wave Energy Scotland, a CoreSpring New Technology, az ALMI Invest Greentech, a SEB Greentech VC és magánbefektetők részéről is.

Gábor János

Főoldali kép: CorPower Ocean

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS