Fenntartható óriásként éled újjá a léghajó

Fenntartható óriásként éled újjá a léghajó
2023. 03. 21., 09:13

Egy régi klasszikus álom a legkorszerűbb és lehető legfenntarthatóbb megoldásokkal születik újjá: ez az Airlander 10, amelynek gyártása ismét lendületet kapott és egyenként akár 10 tonna árut, vagy 100 utast lesz képes szállítani.

Vegyes felhasználásra is alkalmas lesz a Hybrid Air Vehicles (HAV) vállalat nagy álma, ami egyben az emberiség egyik szépreményű, de aztán néhány katasztrófa után szó szerint hamvába holt álma is. A léghajók teljesen új technológiákkal és üzemanyagokkal készülő osztálya ismét meghódíthatja az eget, miután a HAV komoly támogatási összeget nyert el az angliai Doncaster városától, ami egyben a gyártás helyszíne is lesz – tudta meg a The Engineer.

A Dél-Yorkshire-i település rábólintott Airlander 10 típusú repülőgépek építésére, és ezt egy hétmillió fontos (3,2 milliárd forintos) hitelbefektetéssel is nyomatékosította. A cég ezzel összesen 310 millió fontos (141,4 milliárd forintos) forrással rendelkezik a gyártási program beindítására és a dél-yorkshire-i létesítmények, valamint az ellátási láncok felépítésébe.

Az Airlander 10 hibrid repülőgép – ellentétben a régi léghajókkal, amelyek a gyúlékony hidrogén töltés miatt szenvedtek katasztrófát – nem éghető héliumból nyeri a felhajtóerőt, amit a helikopterekből ismert vektoros tolóerővel kombinál. A rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátású repülőgép 100 utas vagy tíz tonna teher szállítására alkalmas.

A HAV több mint 1200 új, magasan képzett, nagy értékű munkahely létrehozását ígéri az új zöld technológiák területén, valamint további munkahelyeket és lehetőségeket kínál a vállalat növekvő ellátási láncán is. Az a célja, hogy 2026-ra átadja az első teljesített megrendeléseket ügyfeleinek, és ezt követően évente 12 Airlander 10 repülőgépet építsen Doncasterben.

„Amint azt az Atlanti-óceánon túli szomszédaink is bebizonyították, a zöld technológiákban rejlő lehetőségekbe való befektetés nemcsak az éghajlati vészhelyzet kezelésében segít, hanem abban is, hogy magas színvonalú munkahelyeket teremtsünk és egy nagyobb, jobb, mindenkit magával ragadó gazdaságot hozzunk létre – nyilatkozta a projektet támogató Oliver Coppard Dél-Yorkshire-i polgármester. – A fejlett gyártás és a zöld technológia élvonalában dolgozó vállalatok világszínvonalú klaszterével rendelkezünk, ezért őszintén izgatott vagyok, hogy támogathatjuk a HAV-ot a fenntartható légi közlekedési üzem kiépítésére irányuló törekvéseiben, itt, Doncasterben.”

A HAV egy új, zászlóshajónak számító gyártóüzemet épít Doncasterben. A projekt magában foglalja az új Airlander 10 repülőgépek összeszerelését, tesztelését és tanúsítványokhoz szükséges vizsgáztatását. A konkrét helyszínt és a gyártó létesítmények tervét várhatóan már az következő néhány hónap során bemutatják. Az első nagy ügyfél is megvan már: az Air Nostrum európai regionális légitársaság 2022 júniusában jelentette be, hogy leadta megrendelését a HAV felé, első körben tíz darab Airlander 10 léghajó építésére.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.
2023-06-01 14:41:18
Az építőipari beruházásokra vonatkozó közbeszerzések közel 50 százalékát energetikai felújításokra írják ki, amelynek célja az épületek rezsijének csökkentése. A közel 9500 hazai közoktatási intézmény szinte mindegyikében szükség lenne ilyen irányú fejlesztésre – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS