Ezzel az új eljárással megköthető a globális karbonkibocsátás fél százaléka

Ezzel az új eljárással megköthető a globális karbonkibocsátás fél százaléka
2023. 03. 15., 09:15

Brit kutatók rávilágítottak arra, hogy egy új szén-dioxid-kiválasztási eljárással a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy fél százalékát lehetne megkötni – a keletkezése pillanatában. Ez akkora jelentőségű, mint egy év alatt telepíteni egy Németország méretű erdőt.

A Strathclyde Egyetem kutatócsoportja a Nature Sustainability című szaklapban tette közzé a kutatást, amiben felvázolta, hogy hogyan lehet a karbonkibocsátást már az építőiparban általánosan használt kőzetek normál zúzása során, szén-dioxiddal történő aprítással megkötni. A csapat szerint ezzel a módszerrel szinte semmilyen többletenergiára nem lenne szükség a CO2 megkötéséhez, ami nagyon nagy eredmény.

Az anyagfeldolgozó és építőipar a globális szén-dioxid-kibocsátás 11 százalékáért felel: évente több mint 50 milliárd tonna kőzetet zúznak össze világszerte, és a jelenlegi – az építőiparban és a bányászatban hagyományos – eljárások nem kötik meg a szén-dioxidot.

Korábbi kutatások során már vizsgálták a szén csapdába ejtését bizonyos ásványokban, de a Strathclyde-i tudósok szerint az eddig ismert eljárások instabil állapotú szén-dioxidot eredményeznek, hiszen az kioldódik az ásványból, amint vízzel érintkezik. Az új tanulmány ehhez képest olyan eseteket dokumentál, amelyek során a szén-dioxid nagyobb hányadát stabil, oldhatatlan formában sikerült csapdába ejteni – több különböző ásványból álló kőzetekben, ha azokat CO2-gázban őrlik meg. Az így keletkező kőzetporok ezek után szabadon tárolhatók és felhasználhatók, például építési vagy más célokra.

A kutatók elárulták, hogy a fent írt 0,5 százalékos számításhoz Norvégiát vették alapul, mivel ők legalább precízen közlik az évenkénti adatokat az építőipar számára előállított kemény kőzet aggregátum mennyiségéről, sőt, az ország éves CO2-kibocsátást is dokumentálják.

„Abban reménykedünk, hogy az érintett ágazat csökkentheti a kibocsátást a jelenlegi berendezések átalakításával, és képes lesz felfogni a szennyező gázforrásokból, például cementgyártásból és gáztüzelésű erőművekből származó szén-dioxidot” – ismertette a célokat a kutatást vezető Rebecca Lunn professzor. A globális becslésünk azon a feltevésen alapul, hogy a norvég építőipar meglehetősen tipikus. Néhány ország, például Ausztrália és Dél-Afrika például sokkal többet termel, mivel nagy bányaiparral rendelkezik” – fűzte hozzá arra célozva, hogy egyes nemzetek a balti országnál is jóval több karbonkibocsátást akadályozhatnának meg. A tudós megjegyezte: bíznak benne, hogy az új eljárás elterjedté válik és az aktív bányászattal rendelkező országok igyekeznek majd a kőzethulladékot összetörve értékesíteni olyan országoknak, ahol épp' ilyen nyersanyagokból van hiány.

Lunn professzor úgy véli, ha a technológiát világszerte alkalmaznák az aggregátumgyártásban, akkor potenciálisan évi 175 millió tonna CO2-t lehetne megkötni. A jövőbeni kutatások ezt a mennyiséget pontosan meghatározhatják, majd optimalizálhatják is a folyamatot, hogy még több szén-dioxidot lehessen csapdába ejteni – tette hozzá.

„Most, hogy tudjuk, hogy a CO2-csapdázás a legtöbb kemény kőzetben laboratóriumban is elvégezhető, optimalizálnunk kell a folyamatot, és ki kell próbálnunk, hogy a zúzási technikával mekkora mennyiséget lehet megkötni” – magyarázta dr. Mark Stillings társkutató. „Ezután meg kell értenünk, hogy hogyan lehet a folyamatot a laboratóriumból az iparba átültetni, ahol már ténylegesen is csökkenthetjük a globális karbonkibocsátást.”

Lunn professzor közölte: a csapat reméli, hogy a jövőben a magas épületek és más infrastruktúrák, például utak, hidak és partvédelmi műtárgyak építéséhez használt betonban használt kőzet is átesik az újonnan felfedezett folyamaton, amivel csapdába ejtik a CO2-t, ahelyett, hogy minden grammja a légkörbe kerülne, mint most.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 17:49:00
A munkaviszony megszüntetése többféleképpen történhet, például felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is. A közös megegyezés lényege, hogy az a felek közös akarata kell, hogy legyen. Mit lehet tenni, ha az egyik fél később mégsem érzi helyénvalónak? Utólag megtámadható a közös megegyezés? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.
2023-03-24 15:49:00
A hibák javítására lehetőség van, ha azokra a jogkövetési vizsgálat során derül fény. A NAV elemzi a foglalkoztatotti bejelentéseket és az azokhoz kapcsolódó járulékbevallásokat is. Az előzetes elemzéskor külön figyelmet kapnak a nagy létszámváltozást bejelentő gazdálkodók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS