Ez a napenergiával működő víztisztító tömegek életét mentheti meg

Ez a napenergiával működő víztisztító tömegek életét mentheti meg
2023. 03. 09., 09:13

A világ számos pontján, például fejlődő országok elmaradottabb vidékein máig luxuscikknek számít a tiszta ivóvíz, ezért életmentő lehet a napenergiát innovatív módon hasznosító Stil.

A tiszta, egészséges ivóvízhez való hozzáférés ritkább kincs, mint azt a legtöbbünk Európa szívében gondolná, de tény, hogy rengeteg olyan elmaradottabb régiója van a világnak, ahol hosszú kilométereket kell utazni a legközelebbi kútig, ahol jó eséllyel csak veszélyes baktériumokkal és vegyi anyagokkal terhelt vízhez lehet hozzájutni. A probléma súlyát világosan jelzi, hogy a nem megfelelően tisztított ivóvízzel összefüggésben évente kb. 1,2 millió haláleset, illetve sokszor ennyi megbetegedés történik a világon. A legveszélyeztetettebbek a gyerekek: több mint kétezren halnak meg hasmenés okozta kiszáradásban, minden egyes nap  írja a Stil víztisztító ipari tervezője, Hans Ramzan.

Egy olcsó víztisztító megoldás szó szerint tömegek életét menthetné meg az alacsony jövedelmű országokban, ahol sokan fertőzött vizet kénytelenek inni, vállalva az ezzel járó kockázatokat. A víztisztítók telepítése ilyen helyszíneken létszükséglet lenne, ám a legésszerűbb megoldást sem tudják megfizetni, hiszen ezek a berendezések villamosenergiát igényelnek, ráadásul nem is keveset. A napelemes technológiák persze segíthetnének, ha nem lennének szintén drágák és nehezen hozzáférhetőek. Van azonban egy teljesen új koncepció, ami a hagyományostól eltérő módon használja víztisztításra a napenergiát.

Az otthoni berendezések jellemzően szűrőkön, vagy valamilyen elektromos áramot igénylő berendezésen vezetik át a vizet, így távoli, elhagyatottabb vidékeken kevésbé bevethetők, a filterek rendszeres cseréje és még egyszer: a drága villamosenergia miatt – nem beszélve a fenntarthatósági szempontokról.

A Stil ezzel szemben napenergiát használ, de nem elektronika működtetésére (az nincs is benne), hanem szinte közvetlenül a víz megtisztítására. A modern tervezésű eszköz ősi módszert alkalmaz: forráspontig melegíti a vizet, majd a lecsapódó párát gyűjti össze. Mivel nincs áram vagy elektronika, a víztisztító bárhol elhelyezhető és használható, ugyanis a működésének egyetlen feltétele a napfény.

Bár egyszerűnek hangzik, annyira nem triviális az a folyamat, amivel a Stil steril ivóvizet állít elő. A napfényt egy pontba koncentráló Fresnel-lencse például kupola alakú, hogy a napfény minden szögből megfelelően érje. A gép belsejében van egy vastag fémrúd, ami egyenletesen felforralja a vizet, illetve találunk rajta egy fedett túlfolyónyílást is  ez megakadályozza, hogy koszos, fertőzött folyadék keveredjen a tiszta ivóvízhez. A gép viszonylagos egyszerűsége mérnöki bravúr: a szakemberek még arra is ügyeltek, hogy a tartályos eszköz könnyen szétszedhető és elemenként tisztítható legyen.

A Stil a maximális hatás érdekében bármilyen sík felületre felállítható, vagy fémlábakra helyezhető - például egy nyitott tér közepén, ahol a köztéri kutak mintájára szolgálhatná, akár egy kisebb közösség vízigényét is, hiszen vezetékek, motorok és hálózati villamosenergia-igény nélkül egyszerre 12 liter tiszta vizet képes előállítani.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS