Ez a napenergiával működő víztisztító tömegek életét mentheti meg

Ez a napenergiával működő víztisztító tömegek életét mentheti meg
2023. 03. 09., 09:13

A világ számos pontján, például fejlődő országok elmaradottabb vidékein máig luxuscikknek számít a tiszta ivóvíz, ezért életmentő lehet a napenergiát innovatív módon hasznosító Stil.

A tiszta, egészséges ivóvízhez való hozzáférés ritkább kincs, mint azt a legtöbbünk Európa szívében gondolná, de tény, hogy rengeteg olyan elmaradottabb régiója van a világnak, ahol hosszú kilométereket kell utazni a legközelebbi kútig, ahol jó eséllyel csak veszélyes baktériumokkal és vegyi anyagokkal terhelt vízhez lehet hozzájutni. A probléma súlyát világosan jelzi, hogy a nem megfelelően tisztított ivóvízzel összefüggésben évente kb. 1,2 millió haláleset, illetve sokszor ennyi megbetegedés történik a világon. A legveszélyeztetettebbek a gyerekek: több mint kétezren halnak meg hasmenés okozta kiszáradásban, minden egyes nap  írja a Stil víztisztító ipari tervezője, Hans Ramzan.

Egy olcsó víztisztító megoldás szó szerint tömegek életét menthetné meg az alacsony jövedelmű országokban, ahol sokan fertőzött vizet kénytelenek inni, vállalva az ezzel járó kockázatokat. A víztisztítók telepítése ilyen helyszíneken létszükséglet lenne, ám a legésszerűbb megoldást sem tudják megfizetni, hiszen ezek a berendezések villamosenergiát igényelnek, ráadásul nem is keveset. A napelemes technológiák persze segíthetnének, ha nem lennének szintén drágák és nehezen hozzáférhetőek. Van azonban egy teljesen új koncepció, ami a hagyományostól eltérő módon használja víztisztításra a napenergiát.

Az otthoni berendezések jellemzően szűrőkön, vagy valamilyen elektromos áramot igénylő berendezésen vezetik át a vizet, így távoli, elhagyatottabb vidékeken kevésbé bevethetők, a filterek rendszeres cseréje és még egyszer: a drága villamosenergia miatt – nem beszélve a fenntarthatósági szempontokról.

A Stil ezzel szemben napenergiát használ, de nem elektronika működtetésére (az nincs is benne), hanem szinte közvetlenül a víz megtisztítására. A modern tervezésű eszköz ősi módszert alkalmaz: forráspontig melegíti a vizet, majd a lecsapódó párát gyűjti össze. Mivel nincs áram vagy elektronika, a víztisztító bárhol elhelyezhető és használható, ugyanis a működésének egyetlen feltétele a napfény.

Bár egyszerűnek hangzik, annyira nem triviális az a folyamat, amivel a Stil steril ivóvizet állít elő. A napfényt egy pontba koncentráló Fresnel-lencse például kupola alakú, hogy a napfény minden szögből megfelelően érje. A gép belsejében van egy vastag fémrúd, ami egyenletesen felforralja a vizet, illetve találunk rajta egy fedett túlfolyónyílást is  ez megakadályozza, hogy koszos, fertőzött folyadék keveredjen a tiszta ivóvízhez. A gép viszonylagos egyszerűsége mérnöki bravúr: a szakemberek még arra is ügyeltek, hogy a tartályos eszköz könnyen szétszedhető és elemenként tisztítható legyen.

A Stil a maximális hatás érdekében bármilyen sík felületre felállítható, vagy fémlábakra helyezhető - például egy nyitott tér közepén, ahol a köztéri kutak mintájára szolgálhatná, akár egy kisebb közösség vízigényét is, hiszen vezetékek, motorok és hálózati villamosenergia-igény nélkül egyszerre 12 liter tiszta vizet képes előállítani.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 17:49:00
A munkaviszony megszüntetése többféleképpen történhet, például felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is. A közös megegyezés lényege, hogy az a felek közös akarata kell, hogy legyen. Mit lehet tenni, ha az egyik fél később mégsem érzi helyénvalónak? Utólag megtámadható a közös megegyezés? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.
2023-03-24 15:49:00
A hibák javítására lehetőség van, ha azokra a jogkövetési vizsgálat során derül fény. A NAV elemzi a foglalkoztatotti bejelentéseket és az azokhoz kapcsolódó járulékbevallásokat is. Az előzetes elemzéskor külön figyelmet kapnak a nagy létszámváltozást bejelentő gazdálkodók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS