Emberölésért vinné bíróságra az olajtársaságokat a fogyasztóvédelmi szervezet

Emberölésért vinné bíróságra az olajtársaságokat a fogyasztóvédelmi szervezet
2024. 03. 25., 15:10

Egyre több hívet szerez magának a radikális terv, amely szerint évente akár többmillió emberélet kioltásátért lehetne felelőssé tenni a bíróságon az olajtársaságokat. Egy fogyasztóvédelmi nonprofit szervezet sikerrel gyűjti a támogatókat a jogi eljárások beindításához.

Első látásra túlzásnak tűnhet a Public Citizen amerikai jogvédő csoport elképzelése, pedig létező bűncselekményi gyakorlatból indulhat ki: ha egy ember tétlenül végignézi, hogy egy általa előidézett körülmény miatt valaki meghal, az minimum gondatlanságból elkövetett emberölés. Az pedig, ha folytatólagosan fenntartja a körülményt, amibe még többen halnak bele, már jóval messzebbre is mutathat. A fogyasztóvédelmi nonprofit szervezet jogi szakértői javaslatot tettek arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat gyártó vállalatokat vonják felelősségre az éghajlatváltozás pusztító hatásaiért.

Bár a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok káros hatásai és az ennek következtében bekövetkező halálesetek jól dokumentáltak, a javaslat merész, mivel azt javasolja, hogy ezeket a vállalatokat gyilkossági vádakkal lehessen sújtani.

A számok makacs dolgok: rengeteg tudós és tanulmány bizonyítékai alapján a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok évente ötmillió ember életét követelik, és további 400 ezren halnak meg az éghajlattal összefüggő éhezés vagy betegségek miatt, sőt, sokan vesznek oda az ugyanilyen okokra visszavezethető áradásokban és erdőtüzekben. A tűrhetetlen állapot annak ellenére is csak súlyosbodik, hogy a világ döntéshozói és a fosszilis üzemanyagokat előállító vállalatok évtizedek óta tudnak ezekről a körülményekről, mégsem tesznek ellene semmit, sőt, ugyanolyan megoldásokkal folytatják tovább a tevékenységüket, mitsem törődve a tömegek életébe kerülő következményekkel. A megoldást már tényleg csak radikális lépések hozhatják el – mutat rá a Public Citizen álláspontjára a The Guardian.

Emberölését mehetnek bíróságra az olajtársaságok

A javaslat az, hogy gyilkosságokkal kell megvádolni az olajtársaságokat. Ennek a kezdeményezésnek bátran az élére állt a fogyasztóvédelmi szervezet és lassan mozgalmat is szervez belőle, mert egyre nagyobb lendülettel jelennek meg az ügy mellett jogtudósok és köztisztviselők.

„Nagyon izgatottan láttuk, hogy az elképzeléseink milyen kíváncsiságot, érdeklődést és támogatást váltottak ki a jogi közösség tagjaiból, beleértve a volt és jelenlegi szövetségi, állami és helyi ügyészeket is” – nyilatkozta Aaron Regunberg, a Public Citizen éghajlatvédelmi programjának vezető politikai tanácsadója. A The Guardian ezen a ponton megemlíti: Christopher Rabb, Pennsylvania állam képviselője csak az egyik legutóbbi támogatója a fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó vállalatok felelősségre vonásának. Többek között az ő segítésével terjesztik az ügy hírét a legjobb jogi egyetemeken, a Yale-től a Harvardon át a Chicagói, Pennsylvaniai és New York-i Egyetemig. A javaslat, amit hamarosan a Harvard Law Review című folyóiratban is közzétesznek, olyan bizonyítékokból ered, amelyek arra utalnak, hogy a fosszilis tüzelőanyag-ipar szándékosan eltitkolja a nyilvánosság elől az általa gyártott anyagok használatának veszélyeivel kapcsolatos információkat.

Ez a leleplezés máris 40 polgári pert eredményezett, amelyekben a kártérítési, termékfelelősségi és fogyasztóvédelmi törvények megsértését, valamint zsarolással való üzérkedést vágtak az olajtársaságok fejéhez. A polgári eljárásokon kívül a kutatók szerint ideje, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok büntetőjogi felelősségre vonása is megtörténjen.

„Szerintem fontos, hogy az emberiség történelmének néhány legkárosabb magatartását egyenesen bűnösnek ismerjék el és üldözzék” – vélekedett David Arkush, a Public Citizen klímaprogramjának igazgatója, egyben a javaslat társszerzője. Hozzátette: a PG&E 2018-as és a BP 2010-es felelősségre vonása az általuk okozott környezeti katasztrófákért éppen jó precedensek ennek az iparágnak megbüntetésére. A szervezet támogatói a fentieken kívül a Purdue Pharma esetére is mutogatnak: ez a vállalat az opioidválságban játszott szerepe miatt fogadott el egyezséget arról, hogy biztonságos gyógyszerek szállítására és a függőség csökkentésére összpontosító közhasznú társasággá alakuljon. Egy, az olajvállalatokkal kötött hasonló egyezség felgyorsíthatná a tiszta energiára való átállást és helyrehozhatná a múltbeli károkat – vallja a Public Citizen.

Gábor János

Főoldali kép: jcomp - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS