Cölöpverő robot segítségével gyorsabban telepíthetők a napelemparkok

Cölöpverő robot segítségével gyorsabban telepíthetők a napelemparkok
2023. 03. 18., 10:25

A San Francisco-i Built Robotics olyan tempóban telepíti a napelemparkokat, ahogy senki más – köszönhetően az RPD 35 építőipari robotnak, ami teljesen automatizálja a tartóoszlopok telepítését.

A Built Robotics rendszere a cölöpverési folyamat minden lépését – a felméréstől az elosztáson át a cölöpök leveréséig, a fúrásig és az ellenőrzésig – egyetlen csomagban egyesíti, úgy, hogy azzal teljesíti a piacon elérhető legszigorúbb tűréshatárokat is – osztotta meg a The Robot Report.

A napelemek tartóoszlopai általában acél H-gerendák, amelyek 4-5 méter hosszúak és kb. 90 kilogrammot nyomnak. Nagy és nehéz eszközök tehát, amelyekből naponta akár több százat is telepíteni kell a napelemparkok építési területein. Erre az összetett tevékenységre a Built eszközével elég tud lenni csupán egy technikus, aki a szükséges beállítások után csak felügyeli a munkát, mivel a hatalmas robot teljesen önállóan és pontosan képes elvégezni a munkát, kb. háromszor gyorsabban mint egy hagyományos cölöpverő géppel felszerelt csapat.

Minden egyes cölöpöt – amiből egy kiterjedt napelempark megépítéséhez akár több tízezerre is szükség van – legalább két méter mélyre kell leverni a földbe. Ezeknek az alapelemeknek a pozícionálásnál néhány centiméteres pontossággal kell dolgozni, hogy később a telepek felszerelése is gördülékenyen, hiba nélkül történjen.

A Built szerint az RPD 35 segítségével egy kétszemélyes team naponta több mint 300 cölöpöt tud telepíteni (az eddigi száz helyett), miközben a piac által elvárt lejtőtűrésnek is megfelel. Ezt a Built szoftvere egyedi cölöpkazettás rendszerrel és fejlett érzékelőkkel, például RTK GPS-szel dolgozva éri el.

„A napelemes cölöpözés kemény, monton munka, szóval kiválóan alkalmas az automatizálásra – nyilatkozta Noah Ready-Campbell, a Built Robotics alapító-vezérigazgatója. – A cölöpverő robotjaink drámaian javítják a terepen dolgozó munkások hatékonyságát, ami kritikus fontosságú a krónikusan szűkös építőipari munkaerőpiacon. Ugyanilyen fontos, hogy az embereket kivonjuk a veszélyes feladatokból, miközben csökkentjük a zajterhelést, illetve a gázolás és becsípődés kockázatát.”

A 2018-as első bevetés óta a vállalat robotjai kb. 2 GW összteljesítményű napelempark telepítésében segítettek az Egyesült Államok területén – ezzel több mint 400 ezer otthon ellátásához szükséges energiakapacitás építéséhez járultak hozzá.

Az év elején a Built felvásárolta a Roin Technologiest, egy hároméves mérnöki céget, ami robotizált betonfeldolgozó rendszereket tervezett és gyártott. A vezérigazgató szerint ez az akvizíció tette lehetővé a vállalat számára azt, hogy megnövelje az automatizált építőipari berendezések jelenlegi teljesítményét. Az RPD 35 egyébként a vállalat második kereskedelmi célú rendszere. Az első az Exosystem volt, ami a beszerelést követően szinte bármilyen kézi vezérlésű kotrógépet autonóm robottá alakít.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a "női energiák" mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet "veganizálni" megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS