Cölöpverő robot segítségével gyorsabban telepíthetők a napelemparkok

Cölöpverő robot segítségével gyorsabban telepíthetők a napelemparkok
2023. 03. 18., 10:25

A San Francisco-i Built Robotics olyan tempóban telepíti a napelemparkokat, ahogy senki más – köszönhetően az RPD 35 építőipari robotnak, ami teljesen automatizálja a tartóoszlopok telepítését.

A Built Robotics rendszere a cölöpverési folyamat minden lépését – a felméréstől az elosztáson át a cölöpök leveréséig, a fúrásig és az ellenőrzésig – egyetlen csomagban egyesíti, úgy, hogy azzal teljesíti a piacon elérhető legszigorúbb tűréshatárokat is – osztotta meg a The Robot Report.

A napelemek tartóoszlopai általában acél H-gerendák, amelyek 4-5 méter hosszúak és kb. 90 kilogrammot nyomnak. Nagy és nehéz eszközök tehát, amelyekből naponta akár több százat is telepíteni kell a napelemparkok építési területein. Erre az összetett tevékenységre a Built eszközével elég tud lenni csupán egy technikus, aki a szükséges beállítások után csak felügyeli a munkát, mivel a hatalmas robot teljesen önállóan és pontosan képes elvégezni a munkát, kb. háromszor gyorsabban mint egy hagyományos cölöpverő géppel felszerelt csapat.

Minden egyes cölöpöt – amiből egy kiterjedt napelempark megépítéséhez akár több tízezerre is szükség van – legalább két méter mélyre kell leverni a földbe. Ezeknek az alapelemeknek a pozícionálásnál néhány centiméteres pontossággal kell dolgozni, hogy később a telepek felszerelése is gördülékenyen, hiba nélkül történjen.

A Built szerint az RPD 35 segítségével egy kétszemélyes team naponta több mint 300 cölöpöt tud telepíteni (az eddigi száz helyett), miközben a piac által elvárt lejtőtűrésnek is megfelel. Ezt a Built szoftvere egyedi cölöpkazettás rendszerrel és fejlett érzékelőkkel, például RTK GPS-szel dolgozva éri el.

„A napelemes cölöpözés kemény, monton munka, szóval kiválóan alkalmas az automatizálásra – nyilatkozta Noah Ready-Campbell, a Built Robotics alapító-vezérigazgatója. – A cölöpverő robotjaink drámaian javítják a terepen dolgozó munkások hatékonyságát, ami kritikus fontosságú a krónikusan szűkös építőipari munkaerőpiacon. Ugyanilyen fontos, hogy az embereket kivonjuk a veszélyes feladatokból, miközben csökkentjük a zajterhelést, illetve a gázolás és becsípődés kockázatát.”

A 2018-as első bevetés óta a vállalat robotjai kb. 2 GW összteljesítményű napelempark telepítésében segítettek az Egyesült Államok területén – ezzel több mint 400 ezer otthon ellátásához szükséges energiakapacitás építéséhez járultak hozzá.

Az év elején a Built felvásárolta a Roin Technologiest, egy hároméves mérnöki céget, ami robotizált betonfeldolgozó rendszereket tervezett és gyártott. A vezérigazgató szerint ez az akvizíció tette lehetővé a vállalat számára azt, hogy megnövelje az automatizált építőipari berendezések jelenlegi teljesítményét. Az RPD 35 egyébként a vállalat második kereskedelmi célú rendszere. Az első az Exosystem volt, ami a beszerelést követően szinte bármilyen kézi vezérlésű kotrógépet autonóm robottá alakít.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS