Cölöpverő robot segítségével gyorsabban telepíthetők a napelemparkok

Cölöpverő robot segítségével gyorsabban telepíthetők a napelemparkok
2023. 03. 18., 10:25

A San Francisco-i Built Robotics olyan tempóban telepíti a napelemparkokat, ahogy senki más – köszönhetően az RPD 35 építőipari robotnak, ami teljesen automatizálja a tartóoszlopok telepítését.

A Built Robotics rendszere a cölöpverési folyamat minden lépését – a felméréstől az elosztáson át a cölöpök leveréséig, a fúrásig és az ellenőrzésig – egyetlen csomagban egyesíti, úgy, hogy azzal teljesíti a piacon elérhető legszigorúbb tűréshatárokat is – osztotta meg a The Robot Report.

A napelemek tartóoszlopai általában acél H-gerendák, amelyek 4-5 méter hosszúak és kb. 90 kilogrammot nyomnak. Nagy és nehéz eszközök tehát, amelyekből naponta akár több százat is telepíteni kell a napelemparkok építési területein. Erre az összetett tevékenységre a Built eszközével elég tud lenni csupán egy technikus, aki a szükséges beállítások után csak felügyeli a munkát, mivel a hatalmas robot teljesen önállóan és pontosan képes elvégezni a munkát, kb. háromszor gyorsabban mint egy hagyományos cölöpverő géppel felszerelt csapat.

Minden egyes cölöpöt – amiből egy kiterjedt napelempark megépítéséhez akár több tízezerre is szükség van – legalább két méter mélyre kell leverni a földbe. Ezeknek az alapelemeknek a pozícionálásnál néhány centiméteres pontossággal kell dolgozni, hogy később a telepek felszerelése is gördülékenyen, hiba nélkül történjen.

A Built szerint az RPD 35 segítségével egy kétszemélyes team naponta több mint 300 cölöpöt tud telepíteni (az eddigi száz helyett), miközben a piac által elvárt lejtőtűrésnek is megfelel. Ezt a Built szoftvere egyedi cölöpkazettás rendszerrel és fejlett érzékelőkkel, például RTK GPS-szel dolgozva éri el.

„A napelemes cölöpözés kemény, monton munka, szóval kiválóan alkalmas az automatizálásra – nyilatkozta Noah Ready-Campbell, a Built Robotics alapító-vezérigazgatója. – A cölöpverő robotjaink drámaian javítják a terepen dolgozó munkások hatékonyságát, ami kritikus fontosságú a krónikusan szűkös építőipari munkaerőpiacon. Ugyanilyen fontos, hogy az embereket kivonjuk a veszélyes feladatokból, miközben csökkentjük a zajterhelést, illetve a gázolás és becsípődés kockázatát.”

A 2018-as első bevetés óta a vállalat robotjai kb. 2 GW összteljesítményű napelempark telepítésében segítettek az Egyesült Államok területén – ezzel több mint 400 ezer otthon ellátásához szükséges energiakapacitás építéséhez járultak hozzá.

Az év elején a Built felvásárolta a Roin Technologiest, egy hároméves mérnöki céget, ami robotizált betonfeldolgozó rendszereket tervezett és gyártott. A vezérigazgató szerint ez az akvizíció tette lehetővé a vállalat számára azt, hogy megnövelje az automatizált építőipari berendezések jelenlegi teljesítményét. Az RPD 35 egyébként a vállalat második kereskedelmi célú rendszere. Az első az Exosystem volt, ami a beszerelést követően szinte bármilyen kézi vezérlésű kotrógépet autonóm robottá alakít.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS