Annyi talajvíz tűnik el évente, mint 7000 gízai nagy piramis térfogata

Annyi talajvíz tűnik el évente, mint 7000 gízai nagy piramis térfogata
2023. 11. 08., 13:40

Az új kutatás során a felszín alatti vízterhelés, a víztartó rétegek kimerülése, a vízkitermelés, illetve a talajsüllyedés közötti összefüggéseket vizsgálták. A tudósok térképen is felvázolták a rémisztő eredményt, ami komoly és örökre szóló talajvíz veszteséget mutat.

A Desert Research Institute (DRI), a Coloradói Egyetem, valamint a Missouri Tudományos és Technológiai Egyetem tudósai a felszín alatti vizek kitermelésének hatását és következményeit vizsgálták meg, az egész világra kiterjedően. Kidolgoztak egy térképét, ami globális szinten jelzi a talajvízkészletek csökkenését. A Nature Communicationsben közölt publikációjuk szerint a térkép helyi vizsgálatokhoz is megfelelő felbontással rendelkezik, így a vízgazdálkodással foglalkozó szakemberek, bárhol éljenek, fel tudják használni az új kutatási eredményeket.

„Tanulmányunk globális összefüggésbe helyezi a túlzott talajvízszivattyúzás miatt bekövetkező talajsüllyedést”  jelentette ki Fahim Hasan, a Colorado Állami Egyetem doktorandusza, egyben a tanulmány vezető szerzője. Mint mondta, a jelenség elemzéséhez és számszerűsítéséhez különböző módszereket alkalmaztak, köztük távérzékelést, modellalapú adatkészleteket és gépi tanulási megközelítéseket.  A talajsüllyedést és a víztartó rétegek összeomlását kiváltó mechanizmusok megértése után a tudósok sikeresen kidolgoztak egy olyan eszközt, ami pontos előrejelzéseket adott a globális talajsüllyedésről. Az így készült térkép értékes eszközként szolgál a süllyedés területi kiterjedésének értékeléséhez, valamint a felszín alatti vízveszteségtől fenyegetett régiók lokalizálásához.

A kutatás célja a fenntartható felszín alatti vízgazdálkodási gyakorlatok kialakítása.

A talajsüllyedés fő mozgatórugóinak figyelembevétele és az adatok számszerűsítése után sikerült megbecsülni a talaj víztartó rétegeinek tárolási veszteségét is, ami globálisan egészen sokkoló: évi 17 km3. Ez nagyjából annyi, mint a kb. 230 méteres élhosszúságú és közel 140 méter magas gízai nagy piramis térfogatának hétezerszerese. A tudósok megállapították, hogy a felszín alatti vízkészlet elvesztése állandó folyamat, ami azt jelenti, hogy a Föld örökre veszíti el ezt az ideális esetben egyébként felfogható és tárolható vízmennyiséget.

A kutatás hangsúlyozza a fenntartható talajvízgazdálkodási gyakorlatok sürgős bevezetését, különösen a világ szántóföldjein és városi területein, hiszen a bolygó ilyen régiókban szenvedi el a feltérképezett süllyedések mintegy 73 százalékát.

„Ezzel a tanulmányunkkal a talajsüllyedés dinamikáját szerettük volna globálisan és kellően nagy felbontásban megérteni, hogy segítsük a helyi szabályozó hatóságokat”  jelentette ki a tanulmány társszerzője. Sayantan Majumda, a DRI hidrológiai tudományok és távérzékelés kutatóprofesszor-helyettese szerint az elkészült tanulmány és térkép nagyon hatékonyan tudja támogatni a vízügyi szakemberek munkáját, akik olyan területeken tárhatják fel talajsüllyedés  ezáltal súlyos talajvízveszteség  nyomait, ahol eddig ismert módszerekkel nem sikerült kimutatni, mekkora a baj.

Gábor János

Főoldali kép: Wikipedia

Új uniós rendelet készül a politikai reklámtevékenységről

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS