A papírsárkány és a szélerőmű ötvözése hatékonyabb áramforrás lehet

A papírsárkány és a szélerőmű ötvözése hatékonyabb áramforrás lehet
2023. 05. 18., 18:18

A norvég Kitemill megújuló energiával foglalkozó vállalat azt állítja, hogy új rekordot állított fel forradalmi szélenergia-rendszerével. A légi szélenergia (AWE) megoldás papírsárkányszerű eszközöket használ a turbinák által befogottnál erősebb és egyenletesebb szelek hasznosítására.

A magasba engedett „sárkányt” egy kötél segítségével rögzítik a földi állomáshoz, amelynek generátora villamosenergiává alakítja a repülő által kifejtett húzóerőt – írja le a módszert a The Engineer. A Kitemill KM1 névre hallgató kísérleti rendszere nemrég több mint 500 kilométeres repülést teljesített, valamivel több mint öt óra folyamatos működéssel, ami a cég állítása szerint új rekordot az AWE területén.

„Technológiánk a kihívást jelentő időjárási körülmények ellenére is hatékonyan és robusztusan teljesítenek – magyarázta Thomas Hårklau, a Kitemill vezérigazgatója. – Az öt óra és 32 perc megszakítás nélküli működés során egy leszállást is végrehajtottunk, a gyenge szél miatt. Amikor a szél újra élénkülni kezdett, a sárkány beindult, és napnyugtáig folytatta a repülést. Másnap további három órán át repült, mielőtt leszállt volna, és összesen több mint 500 km-es repülési pályát halmozott fel, 3500 newtont meghaladó átlagos szárnyterheléssel, ami egy 350 kilogramm teherbírású repülőgépnek felel meg. Ez erős teljesítmény, és lenyűgöző viszonyítási alapot kínál a világ általános pilóta nélküli repülési műveleteihez képest.”

A 2008-ban alapított Kitemill egy négy légcsavarral rendelkező vitorlázórepülő drónt használ „sárkányként” a KM1 rendszerben. A földi állomás a sárkány és a csörlő vezérlésével biztosítja az optimális energiatermelést, a repülőn lévő érzékelők pedig adatpontokat szolgáltatnak a vezérlőrendszer számára az irányításához és a folyamatos kiegyensúlyozáshoz.

A kötél fonott polietilén szálakból készül, így rendkívül tartós, miközben kicsi az átmérője, ami az energiaátvitel maximalizálása miatt kritikus fontosságú.

A Kitemill szerint az AWE-rendszere sokkal több helyen alkalmazható, mint a hagyományos szélerőművek, és lényegesen kevesebb anyagfelhasználást is igényel. A KM1 kísérleti erőmű földi állomása ugyanakkor mindössze 20 kW-os termelést tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy a legerősebb turbinák teljesítményének eléréséhez hatalmas flottákat kellene telepíteni belőle. A Kitemill szerint az AWE mindezzel együtt jó alternatíva, hiszen a szélerőművekhez szükséges helyszínek egyre szűkösebbek. Egy, a Kitemill megbízásából készült vizsgálat szerint az AWE globális telepítésével a megoldás 2035-re elérheti az 5 GW-os, 2050-re pedig a 177 GW-os kapacitást.

„300 és 500 méter közötti magasságban működve hatalmas területeket tudunk felszabadítani a nagy kapacitású szélenergiából, ami stabil energiatermelést biztosít - érvelt Hårklau. Így technológiánk sokkal több helyen megvalósítható, mint a bevett szélenergia-technológia. Ez különösen fontos tényező lesz az következő években, mivel az országok küzdenek a megfelelő szélerőműparkok helyszíneinek megtalálásáért.”

 

A Kitemill számításai szerint az AWE rendszer négyzetkilométerenként nagyobb energiatermelést tesz lehetővé, és a hagyományos szélerőművekhez képest kb. ötször nagyobb energiasűrűséget produkál; mindeközben az azonos teljesítményű szélturbinákhoz szükséges anyagok mindössze 10 százalékából létrehozható. Egy másik jelentős előnye a rendkívül alacsony környezeti hatás lenne: ez egy földről alig látható rendszer, és az építésétől az üzemeltetésig minimális környezeti beavatkozást igényel, ráadásul – a hagyományos turbinákkal ellentétben – könnyen áthelyezhető.

Gábor János

Főoldali kép: Kitemill

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS