90 százalékkal olcsóbb, mint 10 éve: egyre elérhetőbb a napenergia

90 százalékkal olcsóbb, mint 10 éve: egyre elérhetőbb a napenergia
2023. 09. 26., 14:26

A kutatások alapján nem lesz igaza azoknak, akik szerint a napenergia a túl magas bekerülési költségek miatt sosem válik versenyképessé a hagyományos áramtermelési megoldásokkal szemben.

A megújuló energiaforrások kritikusan fontos szerepet játszanak abban, hogy a bolygónk élhető maradjon a gyermekeink, unokáink számára is. Ezeknek a megoldásoknak egyszerre kell hatékonynak és minél elérhetőbbnek lenniük. Utóbbival kapcsolatban a világ azon részén, ahol nem akadályozzák, sőt, ösztönzik a terjedésüket, nagyon látványos eredményeket sikerült elérni. Egy évtized alatt a töredékére esett vissza például a napenergia-termelő és tároló eszközök ára – állapította meg a klímaváltozással kapcsolatos kutatásokat végző, berlini Mercator Research Institute.

Az Energy Research & Social Science-ben közzétett tanulmány úgy számol, hogy a napenergia előállításának költsége 87 százalékkal, a tárolása pedig 85 százalékkal olcsóbb ma, mint tíz éve. A tudósok szerint ezek az árcsökkenések a globális energiaátállást sokkal életképesebbé és olcsóbbá tehetik, mint azt korábban várták.

„Egyes számítások szerint a világ energiafogyasztását 2050-ben már teljes mértékben és költséghatékonyan lehetne fedezni napenergia-technológiával és más megújuló energiaforrásokkal. Ez persze egy rendkívül optimista forgatókönyv, de jól mutatja, hogy a jövő nyitott – nyilatkozta Felix Creutzig vezető szerző, a Mercator földhasználattal, infrastruktúrával és közlekedéssel foglalkozó munkacsoportjának feje. – Az éghajlati tudománynak, amely a politikai döntéshozóknak iránymutatást nyújt a forgatókönyv-modellekben, a lehető legszorosabban kell tükröznie a technikai fejlődést. Tanulmányunk célja is az, hogy ehhez megfelelő inputot adjunk.”

A technológiai áttörések, a termelés növekedése és a méretek csökkenése miatt a napelemek ára évek óta fokozatos csökkenésben van, és egyre elérhetőbbé válnak, mind az otthoni, mind az üzleti fogyasztók számára. Ráadásul a hatékonyságuk növekedésével egyre több napfényt lehet energiává alakítani, így a költséghatékonyság is emelkedik. A kormányzati támogatások és ösztönzők számos országban segítik a napenergia használatát, de vannak persze olyan régiók is, ahol más érdekek okán inkább gáncsolják a terjedését.

A kutatás hozzáteszi: az energiatárolók, különösen a lítium-ion akkumulátorokat használó rendszerek szintén sokkal olcsóbbá váltak. Ez azért örömteli, mert megsemmisíti azt a maradi érvet is, hogy a napenergia nem hasznosítható, csak akkor, ha pont szép, tiszta az ég. Az elektromos autók növekvő népszerűsége és a gyártási kapacitás bővítése szintén a költségcsökkenés legfőbb tényezői közé tartozik. A szoláris technológiák fejlődésével a tárolórendszerek élettartama és energiasűrűsége is nőtt, így azok még versenyképesebbé váltak.

Az akkumulátorok például kilowattóránként már ma is olcsóbbak annál, amit egy két évvel ezelőtt közzétett tanulmány 2030-ra jósolt.

A hálózatba egyre nagyobb mértékben integrálódnak olyan energiatárolási technológiák, amelyek nagy mennyiségű tartalék energiával és a csúcsterhelés csökkenésével kecsegtetnek. Magyarán: a tárolás az integrációnak és a zuhanó bekerülési áraknak köszönhetően gazdaságilag is egyre életképesebbé válik.

„Az üvegházhatású gázok kibocsátása magasabb, mint valaha, és az eddigi intézkedések túl lazák, de ebben a politikailag nehéz helyzetben a technológiai fejlődés felér egy reménysugárral – vallja Jan Minx társszerző, a kutatóintézet alkalmazott fenntarthatósági tudományokért felelős munkacsoportjának vezetője. – Az új forgatókönyvmodellek belátható időn belül bizonyíthatják, hogy a globális éghajlati átállás talán nem is olyan költséges, mint korábban feltételezték, sőt, akár költségmegtakarítást is eredményezhet - feltéve, ha végre hajlandóak vagyunk foglalkozni a problémával.”

A szakértők világszerte arra számítanak, hogy a napenergia és az energiatárolás árai a következő években tovább zuhannak. Ezt a tendenciát a technológiai fejlődés, a fokozódó verseny és az éghajlatváltozás elleni küzdelem miatt egyre hangsúlyosabb megújuló energiaforrások terjedése fűti.

Gábor János

Főoldali kép: wirestock - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS