Megmérték: ennyivel hatékonyabb a napelem fehér talajtakarással

Megmérték: ennyivel hatékonyabb a napelem fehér talajtakarással
Gábor János  |  2024. 05. 09., 15:10

Nagyon egyszerű megoldás lehet, mégsem alkalmazzák széles körben, de egy kanadai kutatás eredménye megváltoztathatja azt, ahogyan ma egy napelem hatékonyságáról gondolkodunk.

Nem véletlen, hogy éppen az Ottawai Egyetemen, Kanadában jutott eszébe a tudósoknak, hogy komolyabb kísérleteket végezzenek a napelem hatékonyságának növeléséről. Egyrészt azért, mert az észak-amerikai ország sok régiójában a téli időszakban alacsony a napsütéses órák száma, másrészt pedig azért, mert rájöttek, hogy amikor hó borítja a napelemparkok talaját, észrevehetően megemelkedik a panelek energiatermelése.

Fehérbe kell burkolni a napelem alatti talajt

A visszatükröződő fény felhasználása persze nem új dolog a napelemgyártók számára. A ’70-es években feltalált és azóta is alkalmazott, ún. bifaciális panelek olyan megoldással készülnek, hogy felvegyék az alulról érkező sugárzást, ám az messze nem elterjedt megoldás, hogy ezt a visszaverődést valahogyan felerősítsék. Itt jönnek a képbe a kanadai kutatók, akik egész egyszerűen fehér színű talajtakarást alkalmaztak a kísérleti helyszínen, majd elkezdték mérni, hogy mi történik.

A napenergia-hasznosítási fejlesztése érdekében a panelek alá „mesterséges talajreflektorokat”, vagyis erősen fényvisszaverő fehér anyagot terítettek – írják az egyetem közleményében. Az egyszerű és olcsó módszer nagyon kifizetődő, mivel igazolták, hogy 4,5 százalékkal növeli az energiatermelést.

„Kritikus, hogy ezeket a fényvisszaverőket közvetlenül a napelemek alá és ne a sorok közé helyezzük, hogy maximalizáljuk az előnyt” – figyelmeztetett Mandy Lewis, a kísérlet vezető szerzője. Mivel a bifaciális napelemek mindkét oldalról elnyelik a napfényt, érdemes némi rásegítést alkalmazni. Ez ugyanis kifogja a szelet a hasznos technológia ellenzőinek vitorlájából.

Csak a havat kell utánozni

Az Ottawai Egyetem tanulmánya a mesterséges talajvisszaverőkről csak a kezdetet jelentik egy nagyobb ívű együttműködésben, amit a Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriummal közösen hajt végre az intézmény. Kanada ideális helyszíne a további kutatásnak, mivel az ország területének kb. 65 százalékát minden egyes évben legalább hat hónapig hó borítja. Ezeken a tájakon a bifaciális napelem rendszerek már ma is 20 százalékkal több energiát termelnek, mint a nem havas tájon telepített társaik.

A nyilvánvaló cél az, hogy kifejlesszenek egy olyan talajtakaró megoldást, ami a hóréteghez hasonló fényvisszaverő hatást vált ki, így a jelenleg használt kísérleti anyagnál is 4-5-ször nagyobb mértékben képes emelni a napelemek hatékonyságát.

A kutatók hozzátették: mivel a Föld szárazföldjeinek négy százaléka sivatag – és mint ilyen, ideális helyszíne a napelemparkoknak – óriási jelentősége lehet, ha talajtakaró kiegészítést kapnak, hogy „földrajzilag változatos helyeken is maximalizálható legyen a napenergia-termelés”. A hatékonyság növelése a szükséges panelek számát is csökkenti – jegyzik meg a kutatók, így a napenergia elérhetőbbé válik a sűrűn lakott, de túl sok hellyel nem rendelkező városokban is. És minél hatékonyabb, illetve eredményesebb a napenergia-alapú technológia, annál könnyebb lesz a világ számára a teljes átállás, kibocsátásmentes energiaforrások használatára.

Főoldali kép: Ottawai Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS