Zöld jelzést adott a horvát eurónak az Európai Parlament

2022. 07. 05., 16:43

Az Európai Parlament 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett fogadta el Siegfried Mureșan képviselő jelentését, amely szerint Horvátország teljesíti az euró jövő év eleji bevezetésének összes feltételét.

A jelentés szerint Horvátország annak ellenére áll továbbra is készen az euró bevezetésére, hogy közben a világ átesett a Covid19 sokkján, az infláció felerősödött, Oroszország pedig megtámadta Ukrajnát.

A horvátországi árak szintje az euróövezethez való csatlakozáskor már nagyobb mértékben hasonlít a többi eurózóna-tagéhoz, mint más tagállamoké a saját csatlakozásuk idején. Ennek ellenére a parlament folyamatos erőfeszítést vár a horvát kormánytól annak érdekében, hogy a további árkonvergencia fenntartható módon valósuljon meg, és hogy az euró bevezetése ne vezessen mesterséges áremelkedéshez.

Siegfried Mureșan: „A horvát kormány reformjai az utóbbi években megerősítették a gazdaságot és előkészítették a terepet a horvát eurócsatlakozáshoz. Az ország, a helyi vállalatok és a lakosság, illetve a különböző gazdasági ágazatok, így a turizmus szempontjából egyértelműen jó döntés az euró bevezetése. Horvátország az euróövezet huszadik tagja lesz. A csatlakozás jó hír az Európai Uniónak, és jelzi a közös valuta iránti bizalmat.”

Margarida Marques, a parlamenti euró-munkacsoport elnöke: „A 2023-as horvát eurózóna-csatlakozás a Brexitet követő első jelentős európai integrációs lépés és egyben jelzi az euró balkáni terjedését. Egyértelműen egységet, mélyülő integrációt és az euró globális valutaként játszott szerepének erősödését mutatja egy olyan időszakban, amikor a határ túloldalán megkérdőjelezik közös értékeinket. A horvát euróbevezetés jól illusztrálja, hogy az egységes valuta olyan inspiráló és szilárd projekt, amely nagyobb fokú biztonságot és stabilitást biztosít a polgárok számára.”

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS