Világosabb és pontosabb tájékoztatást ígér a Google

2023. 01. 26., 19:43

A Google kötelezettséget vállal arra, hogy az uniós szabályokkal összhangban világosabb és pontosabb tájékoztatást fog nyújtani a fogyasztóknak – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság által koordinált és a Holland Fogyasztóvédelmi és Piacfelügyeleti Hatóság, valamint a Belga Gazdasági Felügyeleti Főigazgatóság által vezetett egyeztetés eredményeképpen a Google beleegyezett abba, hogy foglalkozni fog a hatóságok által felvetett kérdésekkel és változtat a Google Store, Google Play Store, Google Hotels és Google Flights szolgáltatásain, hogy megfeleljen az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak.

„Az uniós fogyasztókat megilleti a jog, hogy egyértelmű és teljes körű tájékoztatást kapjanak, mert csak ennek birtokában tudnak megalapozott döntéseket hozni. A Google által tett kötelezettségvállalások előrelépést jelentenek ebbe az irányba. Felszólítjuk a Google-t, hogy teljes mértékben tartsa be a területi alapú tartalomkorlátozásról szóló rendeletet, és biztosítsa, hogy a fogyasztók, bárhol is vannak az EU-ban, ugyanazokkal a jogokkal rendelkezzenek és hozzáférhessenek ugyanazokhoz a tartalmakhoz”– mondta Didier Reynders, a jogérvényesülésért felelős biztos.

A Google vállalta, hogy korlátozni fogja a megrendelésekkel kapcsolatos egyoldalú módosítások lehetőségét az árak, illetve a visszamondások tekintetében, és hogy létrehoz egy, a fogyasztóvédelmi hatóságok számára fenntartott e-mail-címet, amelyen az érintett szervek bejelenthetik a jogellenes tartalmakat és kérhetik azok gyors eltávolítását – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Ezenkívül a Google vállalta, hogy számos változtatást vezet be üzleti gyakorlatában, így például a következőket:

Google Flights és Google Hotels:

  • Egyértelművé teszi a fogyasztók számára, hogy közvetlenül a Google-lal kötnek-e szerződést, vagy hogy a platform mindössze közvetítőként jár-e el.
  • Tisztázza a meghirdetett árengedmények alapjául szolgáló referenciaárat, valamint egyértelművé teszi, hogy a Google Hotels felületen közzétett vásárlói értékeléseket nem ellenőrzik.
  • Csatlakozik azokhoz az átláthatósági kötelezettségvállalásokhoz, melyeket más szálláshely-közvetítő platformok tettek arra vonatkozóan, hogy hogyan jelenítik meg az információkat a fogyasztók számára, pl. az árak és a rendelkezésre állás tekintetében.

Google Play Store és Google Store:

  • Egyértelmű tájékoztatást nyújt a szerződéskötést megelőzően a szállítási költségekről, az elállási jogról, valamint a javítási vagy cserelehetőségek rendelkezésre állásáról. Továbbá tesz azért, hogy rendelkezésre álljanak a vállalattal kapcsolatos információk (pl. hivatalos név és cím), valamint közvetlenül elérhető és ténylegesen eligazítani képes kapcsolattartók (pl. élő telefonos ügyfélszolgálat).
  • Tisztázza, hogyan lehet böngészni a Google Play Store különböző országokra szabott felületein, és tájékoztatja a fejlesztőket a területi alapú tartalomkorlátozásról szóló rendelet szerinti kötelezettségeikről, miszerint az egész EU-ban hozzáférhetővé kell tenniük alkalmazásaikat, valamint lehetővé kell tenniük a fogyasztók számára bármely uniós ország fizetési eszközének használatát.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS