Világosabb és pontosabb tájékoztatást ígér a Google

2023. 01. 26., 19:43

A Google kötelezettséget vállal arra, hogy az uniós szabályokkal összhangban világosabb és pontosabb tájékoztatást fog nyújtani a fogyasztóknak – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság által koordinált és a Holland Fogyasztóvédelmi és Piacfelügyeleti Hatóság, valamint a Belga Gazdasági Felügyeleti Főigazgatóság által vezetett egyeztetés eredményeképpen a Google beleegyezett abba, hogy foglalkozni fog a hatóságok által felvetett kérdésekkel és változtat a Google Store, Google Play Store, Google Hotels és Google Flights szolgáltatásain, hogy megfeleljen az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak.

„Az uniós fogyasztókat megilleti a jog, hogy egyértelmű és teljes körű tájékoztatást kapjanak, mert csak ennek birtokában tudnak megalapozott döntéseket hozni. A Google által tett kötelezettségvállalások előrelépést jelentenek ebbe az irányba. Felszólítjuk a Google-t, hogy teljes mértékben tartsa be a területi alapú tartalomkorlátozásról szóló rendeletet, és biztosítsa, hogy a fogyasztók, bárhol is vannak az EU-ban, ugyanazokkal a jogokkal rendelkezzenek és hozzáférhessenek ugyanazokhoz a tartalmakhoz”– mondta Didier Reynders, a jogérvényesülésért felelős biztos.

A Google vállalta, hogy korlátozni fogja a megrendelésekkel kapcsolatos egyoldalú módosítások lehetőségét az árak, illetve a visszamondások tekintetében, és hogy létrehoz egy, a fogyasztóvédelmi hatóságok számára fenntartott e-mail-címet, amelyen az érintett szervek bejelenthetik a jogellenes tartalmakat és kérhetik azok gyors eltávolítását – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Ezenkívül a Google vállalta, hogy számos változtatást vezet be üzleti gyakorlatában, így például a következőket:

Google Flights és Google Hotels:

  • Egyértelművé teszi a fogyasztók számára, hogy közvetlenül a Google-lal kötnek-e szerződést, vagy hogy a platform mindössze közvetítőként jár-e el.
  • Tisztázza a meghirdetett árengedmények alapjául szolgáló referenciaárat, valamint egyértelművé teszi, hogy a Google Hotels felületen közzétett vásárlói értékeléseket nem ellenőrzik.
  • Csatlakozik azokhoz az átláthatósági kötelezettségvállalásokhoz, melyeket más szálláshely-közvetítő platformok tettek arra vonatkozóan, hogy hogyan jelenítik meg az információkat a fogyasztók számára, pl. az árak és a rendelkezésre állás tekintetében.

Google Play Store és Google Store:

  • Egyértelmű tájékoztatást nyújt a szerződéskötést megelőzően a szállítási költségekről, az elállási jogról, valamint a javítási vagy cserelehetőségek rendelkezésre állásáról. Továbbá tesz azért, hogy rendelkezésre álljanak a vállalattal kapcsolatos információk (pl. hivatalos név és cím), valamint közvetlenül elérhető és ténylegesen eligazítani képes kapcsolattartók (pl. élő telefonos ügyfélszolgálat).
  • Tisztázza, hogyan lehet böngészni a Google Play Store különböző országokra szabott felületein, és tájékoztatja a fejlesztőket a területi alapú tartalomkorlátozásról szóló rendelet szerinti kötelezettségeikről, miszerint az egész EU-ban hozzáférhetővé kell tenniük alkalmazásaikat, valamint lehetővé kell tenniük a fogyasztók számára bármely uniós ország fizetési eszközének használatát.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 15:22:03
Számos, egymást kiegészítő technológia fejlődésének köszönhetően az Internet of Things (IoT) egyre gyorsuló növekedési pályán halad. Az 5G megjelenése zökkenőmentesebb végfelhasználói élményt biztosít a nagyobb számú összekapcsolt eszköz számára – állítják a Deloitte szakértői.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS