Vállalatoknak szóló közös gázbeszerzési felhívást tett közzé az Európai Bizottság

2023. 04. 26., 11:44

Az európai vállalatok az „AggregateEU” mechanizmuson keresztül regisztrálhatják gázbeszerzési igényüket, és így hozzájáruljanak az uniós szintű közös gázbeszerzés előkészítéséhez.

Ez kulcsfontosságú mérföldkő az EU számára a következő télre való felkészülésben, hiszen így összehangolt módon és kellő időben tudja feltölteni gáztartalékait, és kollektív vásárlóerejét kihasználva alacsonyabb árakat tud kialkudni a nemzetközi gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások során – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

„Jelentős lépést tettünk az uniós szintű közös gázbeszerzés megvalósítása felé. Az energiaválság megtanított rá bennünket, hogy az EU jobban működik, ha egységesen és szolidárisan lép fel. Az AggregateEU az uniós vállalati gázkereslet egyesítésével segít kihasználni az Unió gazdasági súlyát és biztosítja, hogy tárolóinkban bőségesen elegendő gáz legyen a következő télre. Ugyanilyen fontos az is, hogy helyreállítsuk az energiaigényes uniós ipar teljes termelési kapacitását, mégpedig a magas energiaárak elleni fellépéssel, hiszen ezek alapvető fontossággal bírnak az általános versenyképesség szempontjából” – mondta Maroš Šefčovič,az intézményközi kapcsolatokért és a tervezésért felelős alelnök.

A regisztrált vállalkozásoknak május 2-ig egy hét áll rendelkezésükre, hogy csatlakozzanak az első keresletösszesítési pályázathoz. Miután az egyes vállalatok benyújtották kérelmüket, az igényelt mennyiségeket összesítik, és megpályáztatják a világpiacon. Amint az AggregateEU mechanizmus összeköti az összesített európai keresletet a nemzetközi gázszolgáltatók ajánlatával, a résztvevő vállalatok tárgyalásokat kezdenek a szolgáltatókkal a gáz megvásárlására és szállítására vonatkozó szerződési feltételekről. A Bizottság semmilyen szerepet nem fog játszani az említett tárgyalásokban. Az első adásvételi megállapodások a nyár előtt várhatók.

A következő 12 hónapos időszakban rendszeresen, kéthavonta kerül majd sor további pályázatokra. A vállalatoknak továbbra is lehetőségük lesz rá, hogy csatlakozzanak az AggregateEU mechanizmushoz. Eddig 76 vállalat iratkozott fel, más vállalatok esetében pedig még tart a regisztrációs folyamat. Emellett 11 vállalat jelezte, hogy készen áll központi vevőként vagy megbízottként szolgáltatásokat nyújtani.

A tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy nemzeti tárolófeltöltési célmennyiségük legalább 15 százalékát a keresletösszesítési folyamatban történő részvétellel teljesítik, ami évente mintegy 13,5 milliárd köbméter gázt jelent. A gáztárolási és a közös gázbeszerzési célértékekről 2022-ben vészhelyzeti intézkedéssel született megegyezés, válaszul az orosz gázellátás fegyverként való felhasználására és az Oroszország Ukrajna elleni inváziója után példátlan mértékben megemelkedett energiaárakra. Az említett intézkedések célja az áringadozás csökkentése, a biztonságos és kiszámítható energiaellátás biztosítása, valamint Európa kollektív piaci súlyának kiaknázása. A REPowerEU terv megvalósítása és az EU energiaellátásának diverzifikálása érdekében az orosz gáz ki van zárva a közös beszerzésből.

AggregateEU

Az AggregateEU az EU által létrehozott mechanizmus, amely lehetővé teszi a gázkereslet összesítését és a közös beszerzést. A mechanizmust az uniós energiabeszerzési platform központi elemeként azért hozták létre, hogy az uniós törekvéseket támogatva megbízhatóbb alternatívákkal helyettesítse az orosz gázt, amelynek használatától az EU igyekszik függetlenedni. Célja, hogy elegendő gázellátást biztosítson, miközben visszafogja a szolgáltatók közötti árharcot a globális piacon. A Bizottság megbízta a Prisma European Capacity Platform GmbH szolgáltatót, hogy hozzon létre egy biztonságos online platformot a keresletösszesítési és a közös beszerzési mechanizmus számára. A platform az uniós országokban és az Energiaközösség szerződő feleiben elérhető a vállalkozások számára. Eddig Ukrajna, Moldova és Szerbia fejezte ki érdeklődését a részvétel iránt.

Az uniós energiabeszerzési platformot 2022 áprilisában hozták létre az Európai Tanács megbízása alapján, az orosz gáztól való eltávolodást elősegítő diverzifikálás szükségességére adott válaszlépésként. 2022 októberében az Európai Tanács jóváhagyta a közös gázbeszerzést, hogy megkönnyítse a megbízható partnerekkel folytatott tárgyalásokat, és az Unió kollektív politikai és piaci súlyának kiaknázása révén kölcsönösen előnyös partnerségeket építsen ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.