Vállalatoknak szóló közös gázbeszerzési felhívást tett közzé az Európai Bizottság

2023. 04. 26., 11:44

Az európai vállalatok az „AggregateEU” mechanizmuson keresztül regisztrálhatják gázbeszerzési igényüket, és így hozzájáruljanak az uniós szintű közös gázbeszerzés előkészítéséhez.

Ez kulcsfontosságú mérföldkő az EU számára a következő télre való felkészülésben, hiszen így összehangolt módon és kellő időben tudja feltölteni gáztartalékait, és kollektív vásárlóerejét kihasználva alacsonyabb árakat tud kialkudni a nemzetközi gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások során – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

„Jelentős lépést tettünk az uniós szintű közös gázbeszerzés megvalósítása felé. Az energiaválság megtanított rá bennünket, hogy az EU jobban működik, ha egységesen és szolidárisan lép fel. Az AggregateEU az uniós vállalati gázkereslet egyesítésével segít kihasználni az Unió gazdasági súlyát és biztosítja, hogy tárolóinkban bőségesen elegendő gáz legyen a következő télre. Ugyanilyen fontos az is, hogy helyreállítsuk az energiaigényes uniós ipar teljes termelési kapacitását, mégpedig a magas energiaárak elleni fellépéssel, hiszen ezek alapvető fontossággal bírnak az általános versenyképesség szempontjából” – mondta Maroš Šefčovič,az intézményközi kapcsolatokért és a tervezésért felelős alelnök.

A regisztrált vállalkozásoknak május 2-ig egy hét áll rendelkezésükre, hogy csatlakozzanak az első keresletösszesítési pályázathoz. Miután az egyes vállalatok benyújtották kérelmüket, az igényelt mennyiségeket összesítik, és megpályáztatják a világpiacon. Amint az AggregateEU mechanizmus összeköti az összesített európai keresletet a nemzetközi gázszolgáltatók ajánlatával, a résztvevő vállalatok tárgyalásokat kezdenek a szolgáltatókkal a gáz megvásárlására és szállítására vonatkozó szerződési feltételekről. A Bizottság semmilyen szerepet nem fog játszani az említett tárgyalásokban. Az első adásvételi megállapodások a nyár előtt várhatók.

A következő 12 hónapos időszakban rendszeresen, kéthavonta kerül majd sor további pályázatokra. A vállalatoknak továbbra is lehetőségük lesz rá, hogy csatlakozzanak az AggregateEU mechanizmushoz. Eddig 76 vállalat iratkozott fel, más vállalatok esetében pedig még tart a regisztrációs folyamat. Emellett 11 vállalat jelezte, hogy készen áll központi vevőként vagy megbízottként szolgáltatásokat nyújtani.

A tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy nemzeti tárolófeltöltési célmennyiségük legalább 15 százalékát a keresletösszesítési folyamatban történő részvétellel teljesítik, ami évente mintegy 13,5 milliárd köbméter gázt jelent. A gáztárolási és a közös gázbeszerzési célértékekről 2022-ben vészhelyzeti intézkedéssel született megegyezés, válaszul az orosz gázellátás fegyverként való felhasználására és az Oroszország Ukrajna elleni inváziója után példátlan mértékben megemelkedett energiaárakra. Az említett intézkedések célja az áringadozás csökkentése, a biztonságos és kiszámítható energiaellátás biztosítása, valamint Európa kollektív piaci súlyának kiaknázása. A REPowerEU terv megvalósítása és az EU energiaellátásának diverzifikálása érdekében az orosz gáz ki van zárva a közös beszerzésből.

AggregateEU

Az AggregateEU az EU által létrehozott mechanizmus, amely lehetővé teszi a gázkereslet összesítését és a közös beszerzést. A mechanizmust az uniós energiabeszerzési platform központi elemeként azért hozták létre, hogy az uniós törekvéseket támogatva megbízhatóbb alternatívákkal helyettesítse az orosz gázt, amelynek használatától az EU igyekszik függetlenedni. Célja, hogy elegendő gázellátást biztosítson, miközben visszafogja a szolgáltatók közötti árharcot a globális piacon. A Bizottság megbízta a Prisma European Capacity Platform GmbH szolgáltatót, hogy hozzon létre egy biztonságos online platformot a keresletösszesítési és a közös beszerzési mechanizmus számára. A platform az uniós országokban és az Energiaközösség szerződő feleiben elérhető a vállalkozások számára. Eddig Ukrajna, Moldova és Szerbia fejezte ki érdeklődését a részvétel iránt.

Az uniós energiabeszerzési platformot 2022 áprilisában hozták létre az Európai Tanács megbízása alapján, az orosz gáztól való eltávolodást elősegítő diverzifikálás szükségességére adott válaszlépésként. 2022 októberében az Európai Tanács jóváhagyta a közös gázbeszerzést, hogy megkönnyítse a megbízható partnerekkel folytatott tárgyalásokat, és az Unió kollektív politikai és piaci súlyának kiaknázása révén kölcsönösen előnyös partnerségeket építsen ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS