Üzletemberi fórumon is bemutatkozik új nagykövetünk Helsinkiben

2018. 11. 23., 09:00

Minél több finn cég magyarországi beruházásánál szeretne „bábáskodni” Urkuti György, Magyarország új finnországi nagykövete.

A gazdasági kapcsolatok fellendítését és frissítését is kiemelkedően fontos feladatának tartja Magyarország finnországi új nagykövete. Urkuti György októberben kezdett el dolgozni Helsinkiben, s első feladatai között szerepel a Finn-Magyar Üzleti Szeminárium megszervezése november 26-án.

Az üzletemberi fórum, amelyet a magyar nagykövetség a Finn Kereskedelmi Kamarával és a Business Finlanddel közösen szervez, lehetőséget teremt a magyar cégek bemutatkozására. A vállalkozások többek között atomenergetikai, agrár és építőipari területtel ismerkedhetnek, és szó lesz az okosváros programok eddigi eredményeiről is.

A nukleáris beruházások iránt fokozottan nagy az érdeklődés Finnországban a Paks 2 projekt kapcsán. Urkuti György emellett nagy lehetőséget lát a finn-magyar együttműködésben az élelmiszeripar és az egészségipar területén is.

A nagykövet a Finn Kereskedelemi Kamara újságírójának adott interjúban arról is beszélt, hogy a következő években igyekszik minél több finn vállalat magyarországi beruházását elősegíteni. Magyarországon a finn cégeket hosszú éveken át a Nokiával azonosították, azonban számtalan más terület van, amelyen előre lehet lépni.

Hazánk új nagykövete egyébként egykori kollégánk, annak idején a Világgazdaság üzleti napilapnál együtt dolgoztunk. Másfél évtized Világgazdaság-korszak után jött a korszakos váltás: a diplomáciai pálya.

Ahogy a nagykövetség honlapján a beköszöntőjében írja: „a 2011-es magyar EU-elnökség kommunikációs feladatainak  irányítására már külügyminisztériumi állományban kaptam megbízást”.

Ezután pályázott külszolgálatra, a helsinki nagykövetségre, feleségével és négy gyermekével több évet töltött Finnországban. Finnül a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban kezdett tanulni, majd közgazdasági tanulmányaiból fél évet a Helsinki Egyetemen töltött cserediákként.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS