Üzletemberi fórumon is bemutatkozik új nagykövetünk Helsinkiben

2018. 11. 23., 09:00

Minél több finn cég magyarországi beruházásánál szeretne „bábáskodni” Urkuti György, Magyarország új finnországi nagykövete.

A gazdasági kapcsolatok fellendítését és frissítését is kiemelkedően fontos feladatának tartja Magyarország finnországi új nagykövete. Urkuti György októberben kezdett el dolgozni Helsinkiben, s első feladatai között szerepel a Finn-Magyar Üzleti Szeminárium megszervezése november 26-án.

Az üzletemberi fórum, amelyet a magyar nagykövetség a Finn Kereskedelmi Kamarával és a Business Finlanddel közösen szervez, lehetőséget teremt a magyar cégek bemutatkozására. A vállalkozások többek között atomenergetikai, agrár és építőipari területtel ismerkedhetnek, és szó lesz az okosváros programok eddigi eredményeiről is.

A nukleáris beruházások iránt fokozottan nagy az érdeklődés Finnországban a Paks 2 projekt kapcsán. Urkuti György emellett nagy lehetőséget lát a finn-magyar együttműködésben az élelmiszeripar és az egészségipar területén is.

A nagykövet a Finn Kereskedelemi Kamara újságírójának adott interjúban arról is beszélt, hogy a következő években igyekszik minél több finn vállalat magyarországi beruházását elősegíteni. Magyarországon a finn cégeket hosszú éveken át a Nokiával azonosították, azonban számtalan más terület van, amelyen előre lehet lépni.

Hazánk új nagykövete egyébként egykori kollégánk, annak idején a Világgazdaság üzleti napilapnál együtt dolgoztunk. Másfél évtized Világgazdaság-korszak után jött a korszakos váltás: a diplomáciai pálya.

Ahogy a nagykövetség honlapján a beköszöntőjében írja: „a 2011-es magyar EU-elnökség kommunikációs feladatainak  irányítására már külügyminisztériumi állományban kaptam megbízást”.

Ezután pályázott külszolgálatra, a helsinki nagykövetségre, feleségével és négy gyermekével több évet töltött Finnországban. Finnül a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban kezdett tanulni, majd közgazdasági tanulmányaiból fél évet a Helsinki Egyetemen töltött cserediákként.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS