Utazás az EU-ban: összehangolt korlátozásokat, egységes színkódokat és egyértelmű kommunikációt javasol Európai Bizottság

2020. 09. 07., 11:30

Az Európai Bizottság tanácsi ajánlásra irányuló javaslatot fogadott el annak érdekében, hogy biztosítható legyen a tagállamok által a koronavírus-világjárvány miatt hozott, a szabad mozgást korlátozó intézkedések uniós szinten történő összehangolása és egyértelmű kommunikálása a lakosság felé.

A Bizottság javaslata négy olyan kulcsfontosságú területet határoz meg, amelyen a tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük:

 1. Közös kritériumok és küszöbértékek megállapítása a tagállamok számára annak eldöntéséhez, hogy indokolt-e utazási korlátozások bevezetése
 2. A közös kritériumok elfogadott színkódok használatával történő megjelenítése a térképen
 3. A magas kockázatú területekről érkező utasok esetében alkalmazandó intézkedések közös kerete
 4. A nyilvánosság egyértelmű és időben történő tájékoztatása az esetleges korlátozásokról

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos kijelentette: „A mai napon javaslatot teszünk tagállamainknak egy, az utazási korlátozásokra vonatkozó jól összehangolt, kiszámítható és átlátható megközelítésre. Javasoljuk, hogy ilyen korlátozásokat csak ott vezessenek be, ahol azokra ténylegesen szükség van, mindig a közegészség védelmét helyezve az első helyre. El kell kerülnünk a már amúgy is törékeny gazdaságok újabb zavarait, és nem szabad további bizonytalanságot okoznunk polgáraink számára, akik már eddig is hatalmas áldozatokat hoztak. Ezt várják tőlünk, miután hosszú hónapokig kényszerültek együtt élni a Covid19-cel.”

A jogérvényesülésért felelős biztos, Didier Reynders így nyilatkozott: „A világjárvány súlyosan érintette az EU-n belüli szabad mozgáshoz való jogunkat. A mindennapos zökkenőmentes utazás számos polgár életének szerves részét képezi – számukra a nemzeti szabályok kakofóniája rendkívül nagy terhet jelent. Egyszerűsíteni kívánjuk a dolgokat. Olyan egyértelmű, megkülönböztetés nélkül alkalmazható kritériumokra teszünk javaslatot, amelyeket a tagállamok könnyen követhetnek és megfelelően kommunikálhatnak az európai polgárok felé.”

Ylva Johansson uniós belügyi biztos a következőképpen fogalmazott: „Március óta a Bizottság kidolgozta és megteremtette a tagállamok által követendő belső és külső határellenőrzési ajánlások szilárd alapját. A mai intézkedések ezekre az eredményekre épülnek, hogy teljes mértékben kiaknázhassuk schengeni térségünk előnyeit. Ezért egy egyértelmű „zöld, narancssárga, piros” rendszert kívánunk bevezetni, az egyedi intézkedések kaleidoszkópja helyett.”

Közös kritériumok

Jelenleg jelentős eltérések tapasztalhatók az Európai Unión belüli szabad mozgást korlátozó intézkedések bevezetésére vonatkozó nemzeti kritériumok között. A Bizottság azt javasolja, hogy a korlátozó intézkedések bevezetésekor minden tagállam vegye figyelembe az alábbi kritériumokat:

 • az adott területen, egy 14 napos időszakban regisztrált új Covid19-esetek teljes száma 100 000 főre vetítve;
 • az adott területen, egy hétnapos időszakban elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya;
 • az adott területen, egy hétnapos időszakban elvégzett Covid19-tesztek száma 100 000 főre vetítve.

A tagállamoknak ezeket az adatokat hetente meg kell küldeniük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak. A tagállamoknak regionális szinten is rendelkezésre kell bocsátaniuk ezeket az adatokat annak biztosítása érdekében, hogy az intézkedések azokra a régiókra irányuljanak, ahol azokra feltétlenül szükség van.

Amennyiben az indulási hely szerinti tagállam heti szinten több mint 250 tesztet végez 100 000 főre vetítve,, a Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok ne korlátozzák az olyan tagállamokból beutazó személyek szabad mozgását, ahol:

 • egy adott területen az újonnan regisztrált Covid19-esetek teljes száma egy 14 napos időszakban 100 000 főre vetítve kevesebb mint 50 fő, VAGY az adott területen elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya kevesebb mint 3%.

Közös színkód

A tagállamok által szolgáltatott adatok alapján a Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tegye közzé az uniós tagállamok és az EGT-országok hetente frissített térképét, amely közös színkód alkalmazásával segíti a tagállamokat és az utasokat. A Bizottság az alábbiakat javasolja:

 • zöld: azok a területek, ahol egy 14 napos időszakban az újonnan regisztrált Covid19-esetek száma 25-nél kevesebb ÉS az ott elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya kevesebb mint 3%;
 • narancssárga: azok a területek, ahol egy 14 napos időszakban az újonnan regisztrált Covid19-esetek száma 50-nél kevesebb, DE az ott elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya legalább 3% VAGY az újonnan regisztrált Covid19-esetek teljes száma 25 és 150 között van, DE az ott elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya kevesebb mint 3%;
 • piros: azok a területek, ahol egy 14 napos időszakban az újonnan regisztrált Covid19-esetek száma 50-nél több ÉS az ott elvégzett összes Covid19-tesztből a pozitív eredményt hozó tesztek százalékos aránya legalább 3% VAGY az újonnan regisztrált Covid19-esetek teljes száma egy 14 napos időszakban 100 000 főre vetítve több mint 150 fő;
 • szürke szín: ha nem áll rendelkezésre elegendő információ a Bizottság által javasolt kritériumok értékeléséhez VAGY az adott területen elvégzett 100 000 főre jutó Covid19-tesztek száma 250-nél kevesebb.

Közös megközelítés a magas kockázatú területekről érkező utasokra vonatkozóan

A Bizottság javasolja, hogy a tagállamok alkalmazzanak közös megközelítést a „magas kockázatú” zónákból érkező utasokkal kapcsolatban. A tagállamok nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkező személyek beutazását. Azok a tagállamok, amelyek saját döntéshozatali eljárásaik alapján korlátozzák a szabad mozgást, megkövetelhetik a következőket:

 • a „piros” vagy „szürke” minősítésű területről érkező személyek vagy karanténnak vessék alá magukat, VAGY az érkezésüket követően végeztessenek Covid19-tesztet – a Bizottság az utóbbi opciót részesíti előnyben.

Indokolt esetben a tagállamok mérlegelhetik annak ajánlását, hogy a „narancssárga” minősítésű területről beutazó személyeket indulás előtt vagy az érkezésükkor legalább egy Covid19-teszt elvégzésére kötelezzék; A tagállamok megkövetelhetik a „piros”, „narancssárga” vagy „szürke” minősítésű területről érkező személyektől – nevezetesen a légi úton érkezőktől –, hogy az adatvédelmi követelményekkel összhangban nyújtsanak be közegészségügyi utasazonosító űrlapot. Az alapvető feladattal vagy szükséglettel rendelkező utasok – például a kritikus foglalkozásokat gyakorló munkavállalók, a határ menti ingázók és a kiküldött munkavállalók, a diákok vagy a munkájukat végző újságírók – nem kötelezhetők karanténra.

A nyilvánosság egyértelmű és időben történő tájékoztatása

A Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok hetente részletesen tájékoztassák a többi tagállamot és a Bizottságot azokról a szabad mozgást érintő utazási korlátozásokról, amelyek bevezetését, illetve megszüntetését tervezik. A változásokról azok hatálybalépése előtt egy héttel értesítést kell küldeni.

Az információkat a „Re-open EU” internetes platformon is elérhetővé kell tenni, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által hetente közzétett térképre mutató linkkel együtt.

A polgároknak és a vállalkozásoknak kiszámíthatóságra van szükségük. A tagállamoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék az utazási korlátozások társadalmi és gazdasági hatását. Ennek magában kell foglalnia a nyilvánosság egyértelmű, átfogó és időben történő tájékoztatását – áll a Bizottság közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 09:10:53
A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint májusban a vállalkozói szféra és a lakosság kilátásai sem változtak érdemben áprilishoz képest. A GKI konjunktúraindexe hibahatáron belül csökkent. A cégek foglalkoztatási szándékai csak nagyon enyhén javultak, áremelési tervei pedig viszont érezhetően csökkentek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS