Uniós újranyitás-iránymutatás

2021. 06. 30., 18:00

Az Európai Bizottság uniós iránymutatást tett közzé a kulturális és kreatív ágazatok tevékenységeinek EU-szerte történő biztonságos újraindítása érdekében.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „A kultúra segített az embereknek megbirkózni a kijárási korlátozások és a közösségi távolságtartás hatásaival. Most rajtunk a sor, hogy segítséget nyújtsunk az ágazatok újranyitásához. EU-szerte összehangolt és testre szabott erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a kultúra világa biztonságosan és fokozatosan újraindíthassa tevékenységeit, és felkészültebb legyen a jövőbeli válságokra. A kulturális és kreatív ágazatok erős európai értékek, és fontosak Európa fenntartható fellendülése, az európai társadalom fokozott rezilienciája és általánosabban európai életmódunk szempontjából.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „A kulturális és kreatív iparágakat és ágazatokat a koronavírus-járvány kezdete óta folyamatosan jelentős veszteségek érik. A válság ugyanakkor rávilágított arra is, hogy ezek az ágazatok milyen fontosak társadalmunk és gazdaságunk számára. A védőoltások elterjedésével fokozatosan feloldják a korlátozásokat, többek között a kultúra területén. Ezen iránymutatás célja, hogy megkönnyítse a tagállami intézkedések uniós szintű összehangolását. Ezzel egyidejűleg a kulturális környezetek biztonságos újranyitását számos olyan intézkedésnek kell kísérnie, amelyek biztosítják az egész ágazat fenntartható helyreállítását és rezilienciáját.”

Az iránymutatás a következő intézkedéseket és protokollokat ajánlja:

  • A korlátozások feloldásának stratégiai jellegűnek és fokozatosnak kell lennie, és kezdetben korlátozott számú résztvevővel kell felmérni a járványügyi helyzetet.
  • A kulturális intézményeknek felkészültségi tervvel kell rendelkezniük, amely részletezi a Covid19-esetek észlelése esetén alkalmazandó intézkedési protokollokat.
  • A fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében célzott tájékoztatást és/vagy ad hoc képzést kell biztosítani a kulturális létesítmények személyzetének valamennyi tagja számára.
  • A személyzet és a lakosság védelmének biztosítása érdekében elő kell mozdítani a kulturális területen dolgozók oltását.
  • A résztvevőktől megkövetelhető, hogy negatív Covid19-tesztet és/vagy oltás és/vagy Covid19-diagnosztika igazolását mutassák be ahhoz, hogy beléphessenek a helyszínre. A variánsok helyi terjedésétől függően ez a követelmény kiterjeszthető a teljesen beoltottakra.
  • A létesítményeknek biztosítaniuk kell, hogy a hallgatóság kapcsolattartási adatai rendelkezésre álljanak arra az esetre, ha kontaktkövetés céljából szükség lenne rájuk.
  • A létesítménynek célzott védintézkedéseket kell kialakítania: azaz a közösségi távolságtartás lehetőség szerinti fenntartását, tiszta és hozzáférhető kézmosó lehetőségeket, megfelelő szellőzést és a felületek gyakori tisztítását. Fontos kiegészítő intézkedés, hogy a résztvevők maszkot használjanak.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-04 17:39:00
A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.