Uniós újranyitás-iránymutatás

2021. 06. 30., 18:00

Az Európai Bizottság uniós iránymutatást tett közzé a kulturális és kreatív ágazatok tevékenységeinek EU-szerte történő biztonságos újraindítása érdekében.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök így fogalmazott: „A kultúra segített az embereknek megbirkózni a kijárási korlátozások és a közösségi távolságtartás hatásaival. Most rajtunk a sor, hogy segítséget nyújtsunk az ágazatok újranyitásához. EU-szerte összehangolt és testre szabott erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy a kultúra világa biztonságosan és fokozatosan újraindíthassa tevékenységeit, és felkészültebb legyen a jövőbeli válságokra. A kulturális és kreatív ágazatok erős európai értékek, és fontosak Európa fenntartható fellendülése, az európai társadalom fokozott rezilienciája és általánosabban európai életmódunk szempontjából.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „A kulturális és kreatív iparágakat és ágazatokat a koronavírus-járvány kezdete óta folyamatosan jelentős veszteségek érik. A válság ugyanakkor rávilágított arra is, hogy ezek az ágazatok milyen fontosak társadalmunk és gazdaságunk számára. A védőoltások elterjedésével fokozatosan feloldják a korlátozásokat, többek között a kultúra területén. Ezen iránymutatás célja, hogy megkönnyítse a tagállami intézkedések uniós szintű összehangolását. Ezzel egyidejűleg a kulturális környezetek biztonságos újranyitását számos olyan intézkedésnek kell kísérnie, amelyek biztosítják az egész ágazat fenntartható helyreállítását és rezilienciáját.”

Az iránymutatás a következő intézkedéseket és protokollokat ajánlja:

  • A korlátozások feloldásának stratégiai jellegűnek és fokozatosnak kell lennie, és kezdetben korlátozott számú résztvevővel kell felmérni a járványügyi helyzetet.
  • A kulturális intézményeknek felkészültségi tervvel kell rendelkezniük, amely részletezi a Covid19-esetek észlelése esetén alkalmazandó intézkedési protokollokat.
  • A fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében célzott tájékoztatást és/vagy ad hoc képzést kell biztosítani a kulturális létesítmények személyzetének valamennyi tagja számára.
  • A személyzet és a lakosság védelmének biztosítása érdekében elő kell mozdítani a kulturális területen dolgozók oltását.
  • A résztvevőktől megkövetelhető, hogy negatív Covid19-tesztet és/vagy oltás és/vagy Covid19-diagnosztika igazolását mutassák be ahhoz, hogy beléphessenek a helyszínre. A variánsok helyi terjedésétől függően ez a követelmény kiterjeszthető a teljesen beoltottakra.
  • A létesítményeknek biztosítaniuk kell, hogy a hallgatóság kapcsolattartási adatai rendelkezésre álljanak arra az esetre, ha kontaktkövetés céljából szükség lenne rájuk.
  • A létesítménynek célzott védintézkedéseket kell kialakítania: azaz a közösségi távolságtartás lehetőség szerinti fenntartását, tiszta és hozzáférhető kézmosó lehetőségeket, megfelelő szellőzést és a felületek gyakori tisztítását. Fontos kiegészítő intézkedés, hogy a résztvevők maszkot használjanak.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.
2024-07-23 20:10:00
A fémmegmunkálással, illetve akkumulátor-alkatrészek gyártásával foglalkozó dél-koreai Bumchun 56,3 millió euró értékű beruházással bővíti 2019-ben épült salgótarjáni üzemét; a négy új gyártósor 400 új munkahelyet teremt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS